Ik ben een avondmens, dat kun je denken. Waarschijnlijk heeft het moeilijke opstaan er mee te maken dat je dit van jezelf denkt. Hoe vaak laat jij je wekker snoozen? Het wil niet zeggen dat je geen ochtendmens kan worden. Misschien is het nu na de vakantie tijd voor een nieuw begin. Eerst maar afkicken met anti-snooze tips.
Snoozen niet goed voor energielevel
Nog maar een keer snoozen. Niet zeggen dat je dat nooit doet, want dat doet bijna iedereen weleens. Maar of het goed is voor je energielevel? Dat antwoord is een duidelijk nee. Nadat je in slaap valt beland je in vijf verschillende slaapstadia die in totaal ongeveer 100 minuten duren. Dit patroon herhaalt zich 4 a 5 keer per nacht. De diepste slaapfases duren in begin van de nacht erg lang en worden steeds korter. Tegen de ochtend is er meer lichte slaap en remslaap en word je vaker wakker. Je lichaam gaat op natuurlijke manier ontwaken met verhogen van hartslag en lichaamstemperatuur en het vrijgeven van een hormoon wat voor een energieboost zorgt.
Stop met snoozen
Wanneer je echter je wekker hebt gezet, word je natuurlijke klok vervangen door een alarm dat jou waarschijnlijk bruut uit jouw remslaap rukt. Het broodnodige hormoon heb je nog niet gehad en het resultaat is dat jij je moe en verward voelt. Na een druk op de snooze knop val je weer in slaap en wordt er een dosis slaaphormoon aangemaakt. Je lichaam krijgt een cocktail aan hormonen waar het zich geen raad mee weet. Je wordt er nog moeier van. Advies is dus om te stoppen met snoozen. En er zijn tips om voortaan wel fris wakker te worden.
1. Neem voldoende slaap
Zorg voor een natuurlijk slaapritme. Op tijd naar bed, dan krijg je genoeg uren slaap.
2. Drink geen after dinner koffie
Eigenlijk moet je vier uur voor het slapen gaan geen cafeine, zware maaltijd of suiker tot je nemen. Kopje thee is juist wel een aanrader.
3. Snoozeknop buiten handbereik
Wanneer je ervoor zorgt dat je voor uitzetten van je wekker je bed uit moet, dan is het al een stuk lastiger om de snooze makkelijk in te drukken.
4. Aangename alarmtoon
Het is prettiger door een aangename alarmtoon wakker gemaakt te worden dan door een hels gepiep. Een wekkerradio kan je favoriete muziek jouw kamer in slingeren.
5. Leuk vooruitzicht
Wanneer je een leuk vooruitzicht hebt voor de dag, dan is het makkelijker om op te staan. Zorg voor veel leuke vooruitzichten.