Op vakantie is alles leuker en vaak veel goedkoper. Het is jou vast ook wel eens overkomen dat je als vakantieganger over de grens een koffer extra mee terug neemt gevuld met souvenirs. Ben je vervolgens wel eens tegengehouden bij de douane? Het gebeurt niet altijd maar zorg dat je vakantie niet wordt afgesloten met een nare verrassing.
Wel of niet iets aangeven?
Bij terugkomst op een luchthaven heb je vast al eens moeten kiezen bij de bordjes “Aangeven goederen” en “Niets aan te geven”. In BN DeStem werd onder de kop Geld&Goed er nog eens op gewezen dat het van belang is op deze plek het juiste poortje te kiezen. Je bent namelijk strafbaar wanneer je de regels van de douane negeert. Voordat je je koffer inpakt in het hotel, moet je even bedenken of je belasting moet betalen over gekochte spullen.
Binnen of buiten Europa
Wie binnen Europa reist hoeft zich meestal geen zorgen te maken. Voor spullen die buiten Europa gekocht zijn, moet vaak belasting betaald worden. Dan hebben we het over invoerrechten, btw en accijns op alcohol en tabak. Sommige producten mogen een land helemaal niet in komen.
Goedkoop cadeau wordt duur
Mensen zien vakantie vaak als het moment om zichzelf iets luxe cadeau te doen. Je moet dan wel in je achterhoofd houden dat wanneer je iets in een niet Europees land voor meer dan 430 euro koopt, dat je aan de grens belasting moet betalen. Hoeveel dit is, is niet zo duidelijk. De invoerrechten variëren namelijk per product. Je kunt hier wel achter komen door de BelastingTelefoon Douane te bellen vanuit het buitenland. Ook via Twitter @Douane of FB pagina van Douane Nederland kun je antwoord krijgen op je gestelde vraag. De regel is grofweg dat wanneer je onder de 700 euro blijft je een speciaal reizigerstarief van 2,5 % invoerrechten moet betalen.
Sigaretten
Binnen Europa mag je 800 sigaretten over de grens meenemen zonder belasting te betalen. Daarbuiten mag je maximaal 200 sigaretten in je koffer stoppen. Meer? Dan betaal je je scheel aan invoerrechten, accijns en btw.
Sterke drank
Wanneer je binnen Europa blijft, kun je zoveel drank vervoeren dat je heel wat feestjes kunt geven. Het is echt absurd deze hoeveelheden. Wat te denken van 110 liter bier, 90 liter wijn, 20 liter likeurwijn en nog eens 10 liter gedestilleerd, zoals whisky of cognac. Van wat je van buiten Europa mee naar binnen mag nemen kun je slechts een heel klein feestje geven. 1 liter sterke drank, 2 liter mousserende wijn of 2 liter likeurwijn. Dat lijkt de moeite niet.
Nepspullen
Op het strand of in de straatjes overal op vakantiebestemmingen vind je handelaren met nepspullen. Shirtjes van Armani, tassen van Louis Vuitton, wie heeft er niet iets van. Het is ook niet strafbaar zoiets te bezitten, maar bij het meenemen over de grens komen gaan strengere regels gelden. Voor eigen gebruik mag je enkele artikelen meenemen. Wanneer je grotere aantallen mee wil nemen, loop je kans op in beslag name en op flinke boetes. Per product wordt bepaald hoeveel je straffeloos mag invoeren. Dit klinkt al onbetrouwbaar. Ik zou het er niet op wagen.
Etenswaren
In Europa je verplaatsen met een stinkend Frans kaasje is geen probleem, qua invoerrechten dan, over de geur in de koelbox zullen we het maar niet hebben. Van buiten Europa mag zonder officieel document van veearts geen vlees en zuivel ingevoerd worden. Het gaat hierbij vooral om de veiligheid, dat er geen dierenziektes als vogelgriep en varkenspest overgebracht worden.