tips samengesteld gezin

Stiefouderdag: 10 tips voor een samengesteld gezin

We weten het allemaal: het wil geregeld niet zo vlotten tussen kinderen en de  nieuwe partner van hun vader of moeder. Ze willen bijvoorbeeld niet luisteren en vinden dat de vriendin of vriend van hun ouders geen zeggenschap heeft over hun doen en laten. Voor Manon Meijers, de vriendin van Guus Meeuwis, voelt dat niet zo. Toch weet ze als geen ander hoe het is om in een klap stiefmoeder te zijn van vier koters. 

Stiefouderdag

Jaarlijks, op de 2e zondag van oktober, is het Stiefouderdag. Nederland staat nauwelijks stil bij het samengesteld gezin, maar heeft er wel iedere dag mee te maken. Soms van binnenuit, soms vanaf een afstandje. Wist je dat tweederde van de samengestelde gezinnen, dat zijn gezinnen waar er kinderen zijn uit een eerdere relatie, gaan binnen 5 jaar weer uit elkaar zijn? Niet zo’n best vooruitzicht.

Stiefgoed

In 2012 is Stiefgoed – centra voor hulpverlening en informatie aan samengestelde gezinnen – opgericht. Inmiddels zijn er locaties door heel het land en doen we niets anders dan koppels, gezinnen en exen helpen om te gaan met deze nieuwe situatie, zodat het leven weer leuk wordt. Stiefouderdag helpt daarbij. Het maakt Nederland bewuster van de niet vanzelfsprekende taak die er ligt voor alle leden in een samengesteld gezin. Daar mag best even bij stilgestaan worden. Hier alvast 10 tips voor wie plannen heeft weer te gaan samenwonen en een samengesteld gezin te worden.

10 tips voor een samengesteld gezin

  • Voor kinderen zijn de eigen ouders het eerste voorbeeld. Op een goede tweede plaats staat de stiefouder. Wees je als stiefmoeder of -vader dus bewust van jouw impact op het wereldbeeld van jouw stiefkinderen.
  • Ren niet achter je stiefkind aan om zo snel mogelijk een band op te bouwen, maar laat je stiefkind naar jou toe komen in plaats van andersom, en zorg ervoor dat je er dan ook voor ze bent, hoe lang je ook hebt moeten wachten. Zo is er geen druk richting het kind en groeit het vertrouwen.
  • Met de gezinsleden is niets mis, het zijn ‘de lijntjes’ die gezinsleden met elkaar verbinden die het ingewikkeld maken. Gaat het niet goed? Vraag dan hulp bij het ontwarren van de lijntjes.
  • Voel je dat jouw kind naar de andere ouder trekt? Ga niet compenseren. Hier raakt een kind alleen maar van in de war. Je bent goed genoeg zoals je bent.
  • Vergeet je partner niet! De volwassenen zijn de fundering van het gezin. Zijn jullie goed voor elkaar, dan straal je dat uit op de rest.
  • Geheel tegen de Nederlandse cultuur van individualisme in: steun elkaar, leun op elkaar. Een samengesteld gezin is topsport. Gebruik elkaar dus als trainingsmaatje en neem taken van elkaar over als het niet lukt.
  • Is de andere ouder overleden? Maak voor hem of haar een mooi plekje in huis. Zo hebben de kinderen het idee dat hun overleden ouder er nog toe doet én dat er over gesproken mag worden.
  • Een liefdesband tussen stiefkinderen en stiefouders is geen vanzelfsprekendheid. Is dit ook zo bij jou? Maak je geen zorgen, het gaat om respect en acceptatie, een liefdesband is bonus.
  • Ga ervan uit dat het altijd wel wat is in een samengesteld gezin, dat voorkomt desillusie: want in een samengesteld gezin is het zelfs als het goed gaat, topsport.
  • Vergeet niet te genieten van de leuke dingen onderweg. Als je op blijft letten dan zul je verbaast zijn over de hoeveelheid bijzondere momenten die zomaar op je pad komen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!