mannen nieuwe relatie

Stereotiepe taakverdeling zorgt voor ontevredenheid

In een Belgische column over het belang van een thuis, schrijft een man: ‘We hebben twintig eeuwen goed te maken, laat ons de helft van het strijkgoed voor onze rekening nemen.’ Met die quote zal hij ongetwijfeld heel wat vrouwenharten veroveren, want uit onderzoek blijkt dat veel dames – vooral dertigers en veertigers – ontevreden zijn over de taakverdeling binnen het gezin.

Taakverdeling en geluksgevoel

Uit een studie, waaraan meer dan 4000 respondenten hebben deelgenomen, blijkt dat tevredenheid met de taakverdeling hand in hand gaat met het geluksgevoel dat mensen thuis hebben. Helaas is de balans nog steeds ver zoek en trekken vooral vrouwen daarbij aan het kortste eind. Daarenboven blijft het huishouden van Vlaamse gezinnen vandaag de dag sterk gendergekleurd: hij zet de vuilniszakken buiten, zij neemt de was en de plas voor haar rekening.

Ontevreden vrouwen

Het onderzoek toont aan dat 1 op de 5 vrouwen ontevreden is over de taakverdeling. Bij mannen is dat slechts 1 op de 20. Die ontevredenheid piekt bij vrouwelijke dertigers en veertigers, niet toevallig de levensfase waarin gezin, carrière en huishouden op kruissnelheid komen.

Vrouwelijke schouders

Voor wie er nog aan twijfelde, vrouwen nemen wel degelijk het grootste deel van het huishouden voor hun rekening. Daar laten de cijfers geen twijfel over bestaan. Van de 16 huishoudelijke taken waarnaar werd gevraagd, worden er 12 opvallend vaker door dames uitgevoerd en slechts 4 vaker door de man.

Klusjes uitvoeren, de vuilniszakken buitenzetten, naar de milieustraat rijden en de administratie doen? Dat blijft voornamelijk een mannentaak en dat bewijst meteen hoe stereotiep het er in Vlaamse gezinnen aan toegaat. Want wassen, strijken, boodschappen doen, koken, afwassen en voor de kinderen zorgen? Dat wordt dan weer vooral door vrouwen gedaan.

Jong geleerd…

Hoe huishoudens vandaag de dag nog zo stereotiep kunnen zijn? Daar moet onze opvoeding mee te maken hebben. Tienermeisjes (vanaf 15 jaar) helpen thuis namelijk nog vaker met de was en de strijk dan hun broers en ook het poetsen nemen ze vaker voor hun rekening. Jongens krijgen dan weer ‘typisch mannelijke’ taakjes opgelegd. Zij weten al van jongsaf hoe het er in de milieustraat aan toegaat en weten precies wanneer ze het papier moeten buitenzetten.

Twistpunten

Vrouwen hebben vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan, terwijl mannen ervan overtuigd zijn dat ze als koppel heel wat taken samen uitvoeren. Vooral de zorg voor de kinderen is een populair discussiepunt. Zo zegt 55 procent van de mannen dat zij en hun partner evenveel voor noodopvang zorgen, maar gaat slechts 31 procent van de dames daarmee akkoord.

Noot redactie Singlessite.nl:

Ik ben benieuwd of in Nederland het gevoel over het huishouden het zelfde is.

Dat mijn dochter vanuit zichzelf al huishoudelijke taken naar zich toe trekt, is een gegeven. Dat mijn zoon daar echt geen oog voor heeft is ook duidelijk. Maar die heeft ook geen oog voor de zogenaamde mannelijke taken als de vuilnisbak en het oud papier.

Het lijkt dus iets met het X en Y chromosoom van doen te hebben, maar waarschijnlijk het meest met de strengheid van de moeder. Dus daar valt nog wat te halen als ik voor mezelf praat.

 Bron: Nieuwsblad

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.