Ben je dol op de zomer, juist omdat je dan onder het genot van een biertje of wijntje lekker buiten op het terras een sigaret kunt roken? Geniet er nog maar van. Want steeds meer horecazaken gaan de laatste tijd over op een gedeeltelijk rookvrij terras. Dat zegt het Longfonds.

De uitbaters komen hiermee tegemoet aan de wensen van veel klanten zegt een woordvoerder van het Longfonds op Nu.nl. “We zien dat steeds meer zaken rookvrije zones instellen omdat er om gevraagd wordt door klanten. Zij willen bijvoorbeeld graag buiten eten zonder rook in de buurt.”

Anvers Tilburg deels rookvrij

Woensdag maakte de eigenaar van het Tilburgse café Anvers zijn terras gedeeltelijk rookvrij. Volgens de eigenaar was 75 procent van zijn bezoekers hier voorstander van. Het Longfonds vindt deze cijfers geloofwaardig. “De bewustwording groeit snel in Nederland, al lopen we nog achter op landen als Australië en de Verenigde Staten. Daar zijn rookvrije terrassen heel gebruikelijk.”

Ruimte voor rokers in de horeca

Ook het Gastvrijheidsgilde, een beroepsvereniging, ontwaart een trend. “De tijd lijkt rijp voor rookvrije terrassen. Het imago van roken verslechtert steeds sneller”, zegt een woordvoerder. “Er is wel een kanttekening: er moet ruimte voor rokers blijven in de horeca.” Dat zegt ook Koninklijke Horeca Nederland. “Ondernemers moeten doen wat zij leuk of zinvol vinden, maar wij vinden dat er ruimte moet blijven voor rokers in de horeca.”

Initiatief van ondernemers

Opvallend is dat het initiatief voor rookvrije terrassen vanuit ondernemers zelf komt. Dit in tegenstelling tot het door de overheid opgelegde binnen-verbod. “Destijds kwam het niet vanuit de sector zelf, nu wel. En dat is heel hoopgevend”, volgens het Longfonds.

Rookvrijze zone

De horecasector zelf vindt een verbod niet gewenst, bleek onlangs uit een enquête van Misset Horeca. 90 procent van de ondervraagde ondernemers bleek geen overheidsbemoeienis te willen. 11 procent overweegt wel om uit eigen beweging een rookvrije zone in te stellen. Maar volgens het Gastvrijheidsgilde is een verbod op roken op het terras op termijn denkbaar. “De roep daarom zal sterker worden.”