facebook liefde voorspellen

Steeds meer oplichting bij daten via Facebook

De Fraudehelpdesk heeft vorig jaar 289 meldingen gekregen van datingfraude via internet, tegen 107 in 2012. Gemiddeld raakten de slachtoffers 54.000 euro kwijt aan hun ‘grote liefde’. Dat gebeurt steeds vaker via Facebook.

Het is nog altijd slechts het topje van de ijsberg, want talloze slachtoffers die door een nepgeliefde worden getild, houden uit schaamte hun mond. Een van de slachtoffers zegt zelfs voor 1,5 miljoen euro te zijn opgelicht.

De veelal buitenlandse oplichters doen zich voor als een ander en laten met gladde praatjes een virtuele liefde opbloeien, om vervolgens met smoesjes geld te vragen. De slachtoffers zijn dan al zo verliefd, dat ze veelal toegeven. Meestal begint het met kleine bedragen, die vervolgens oplopen tot duizenden euro’s.

Jachtgebied uitgebreid

Voorheen waren vooral datingsites een populair ‘jachtgebied’ voor oplichters, die naar liefde hunkerende singles geld afhandig maken. Maar de laatste tijd vindt er een verschuiving plaats, zien medewerkers van de Fraudehelpdesk. Potentiële slachtoffers, vooral oudere, alleenstaande vrouwen, worden steeds vaker via sociale netwerksites zoals Facebook en LinkedIn benaderd.

Vooral op Facebook kunnen fraudeurs precies nazoeken hoe het leven van alleenstaanden eruitziet, zodat het gemakkelijker wordt intimiteit te creëren. Zo worden gemeenschappelijke interesses nagebootst, maar kan ook gekeken worden of er bij het potentiële slachtoffer wat te halen valt. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van foto’s van huizen.

Doordat leden van Facebook er vaak niet op uit zijn via het vriendennetwerk een relatie te vinden, zijn ze veel minder beducht op bedriegers dan mensen die gebruik maken van datingsites. Een ogenschijnlijk onschuldige ‘penvriendschap’ kan zo een dramatische wending krijgen.

Kwetsbare ouderen

Vooral ouderen blijken kwetsbaar, constateert de helpdesk. Ze zijn niet heel deskundig op het gebied van internet, maar hebben wel veel te besteden.

Het merendeel van de meldingen – 85 procent – komt van vrouwen. De Fraudehelpdesk zag het afgelopen jaar vlak voor kerst en oud en nieuw een piek in het aantal meldingen.

Bron: AD.nl

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam

perfect
By Francien ·
31 december 2021

Je hoeft niet perfect te zijn om te daten

Kom je niet tot daten omdat je alles perfect wil in je leven. Jezelf, je huis, je werk, je date, je partner. Een beetje imperfectie verlicht de druk.
online shoppen singles day
By Linda ·
25 december 2021

Online daten met behulp van VPN

vrouwen seks met elkaar
By Francien ·
22 december 2021

Mannenhart op hol door stem van vruchtbare vrouw

Vruchtbare periode bij een vrouw doet haar stem veranderen in een aantrekkelijker stemgeluid. Handig om je date in deze periode te plannen.
onder de kerstboom
By Francien ·
8 december 2021

Grootste reden om te daten in december

In december alleen zijn dat wil niemand, zo lijkt. Ben je nog niet bekomen van je liefdesverdriet, ga dan toch gewoon daten. Meer breken dan je reeds gebroken hart kan niet.
woede gezondheid
By Francien ·
29 november 2021

10 vreselijke date afknappers

Ben je nog op zoek naar die ene ware en druk aan het daten? Let dan even op! Want uit onderzoek van Singlessite.nl blijkt dat je op z’n minst fris en fruitig voor de dag moet komen. Naar zweet ruiken is de vreselijkste afknapper tijdens een eerste date.