facebook liefde voorspellen

Steeds meer oplichting bij daten via Facebook

De Fraudehelpdesk heeft vorig jaar 289 meldingen gekregen van datingfraude via internet, tegen 107 in 2012. Gemiddeld raakten de slachtoffers 54.000 euro kwijt aan hun ‘grote liefde’. Dat gebeurt steeds vaker via Facebook.

Het is nog altijd slechts het topje van de ijsberg, want talloze slachtoffers die door een nepgeliefde worden getild, houden uit schaamte hun mond. Een van de slachtoffers zegt zelfs voor 1,5 miljoen euro te zijn opgelicht.

De veelal buitenlandse oplichters doen zich voor als een ander en laten met gladde praatjes een virtuele liefde opbloeien, om vervolgens met smoesjes geld te vragen. De slachtoffers zijn dan al zo verliefd, dat ze veelal toegeven. Meestal begint het met kleine bedragen, die vervolgens oplopen tot duizenden euro’s.

Jachtgebied uitgebreid

Voorheen waren vooral datingsites een populair ‘jachtgebied’ voor oplichters, die naar liefde hunkerende singles geld afhandig maken. Maar de laatste tijd vindt er een verschuiving plaats, zien medewerkers van de Fraudehelpdesk. Potentiële slachtoffers, vooral oudere, alleenstaande vrouwen, worden steeds vaker via sociale netwerksites zoals Facebook en LinkedIn benaderd.

Vooral op Facebook kunnen fraudeurs precies nazoeken hoe het leven van alleenstaanden eruitziet, zodat het gemakkelijker wordt intimiteit te creëren. Zo worden gemeenschappelijke interesses nagebootst, maar kan ook gekeken worden of er bij het potentiële slachtoffer wat te halen valt. Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van foto’s van huizen.

Doordat leden van Facebook er vaak niet op uit zijn via het vriendennetwerk een relatie te vinden, zijn ze veel minder beducht op bedriegers dan mensen die gebruik maken van datingsites. Een ogenschijnlijk onschuldige ‘penvriendschap’ kan zo een dramatische wending krijgen.

Kwetsbare ouderen

Vooral ouderen blijken kwetsbaar, constateert de helpdesk. Ze zijn niet heel deskundig op het gebied van internet, maar hebben wel veel te besteden.

Het merendeel van de meldingen – 85 procent – komt van vrouwen. De Fraudehelpdesk zag het afgelopen jaar vlak voor kerst en oud en nieuw een piek in het aantal meldingen.

Bron: AD.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam