belgrado

Stedentrip met goed gevoel

Een stedentrip is en blijft een favoriete bezigheid.  Geschikt voor groepjes vriendinnen, voor moeder en dochter, voor vader en zoon, voor gezinnen, voor alleenstaande ouders met kind en vooral voor singles met of zonder een date. Een stedentrip is meestal maar voor een paar dagen en dat is vaak ook wel goed. Er kan namelijk een behoorlijk prijskaartje aan komen te hangen. Niet zozeer de boeking maar wel het geld dat je ter plekke kwijt bent aan eten, drinken en vertier.

Gevulde boodschappenmand

De ANWB heeft in twintig steden een test uitgevoerd. In die test zijn de kosten van een gelijk gevulde boodschappenmand met elkaar vergeleken. Hierdoor wordt een duidelijk beeld zichtbaar van het prijsniveau van de verschillende steden.

Het prijsverschil van de steden verschilt enorm. De Scandinavische hoofdsteden en van oudsher favoriete bestemmingen als Parijs, Rome, Barcelona en Londen kun je beter niet aandoen, als je niet erg in de slappe was zit. Heb je niet te veel om te verbrassen dan moet je naar het Oosten van Europa. In Zagreb, Ljubljana en in Praag voel je jezelf de koning te rijk. Maar vooral in Belgrado is het goed vertoeven. Thuisblijven is bijna duurder dan een bezoek aan deze Servische hoofdstad.

Wanneer je denkt beter in Nederland te blijven, dan heb je het mis. Amsterdam zit bij de duurdere stedentrips, vooral met de entreeprijs van Nemo Science, loopt het budget flink op.

Tien tips om te besparen op een stedentrip

Zoals ik net al zei, is een stedentrip niet vanzelfsprekend goedkoop. Het hóeft echter ook niet perse duur te zijn. Een weekendje weg naar een leuke stad en daar achteraf een goed gevoel aan overhouden, gaat mogelijk iets eenvoudig met de volgende tien tips.

Tip 1. Denk na over een  Citycard

Zogenaamde Citycards (waarmee je voor een vast bedrag een of enkele dagen toegang hebt tot musea, attracties en openbaar vervoer) zijn vaak aantrekkelijk als je veel plekken wilt bezoeken. Ben je van plan om vooral rond te lopen, dan wordt zo’n kaart al snel prijzig. Bedenk dus van te voren waar je naar toe wilt en maak een berekening.

Tip 2. Houdt prijspeil stad in de peiling

Kijk vooraf naar  prijspeil van je stad. Want juist op de uitgaven ter plekke kun je veel geld besparen. Bekijk hier de volledige uitslag van het onderzoek naar het prijspeil van 20 Europese steden in 18 landen.

Tip 3. Denk na over je vervoermiddel

Bij een stedenreis denken veel mensen al snel aan een vliegreis. Terwijl je met de auto vaak veel goedkoper op pad kunt. Naar Parijs, Berlijn, Brussel of Praag kan tot honderden euro’s schelen t.o.v. trein of vliegtuig, zeker als je met meer dan twee personen reist.

Tip 4. Mijd taxi’s

Wanneer je gaat vliegen, neem dan niet automatisch een taxi om naar je hotel te gaan. Vanaf de luchthavens zijn vaak allerlei mogelijkheden om je te verplaatsen. De trein, metro of (shuttle-)bus zijn goede alternatieve, die jou veel geld in je portemonnee laten zitten. Hier vind je informatie over vervoer van vliegvelden naar de stad overal ter wereld.

Tip 5. Verkies appartement boven hotel

Verblijf in een appartement. Dat is vooral goedkoper voor een gezin of wanneer je met vrienden reist. Je hoeft dan niet meerdere hotelkamers te boeken en je hebt meer comfort en privacy dan in een hotel. Dan kun je vaak ook nog zelf koken om nog meer te besparen.

Tip 6. Ontbijt buiten het hotel

Toch naar een hotel? Vergelijk dan de prijs van een overnachting met én zonder ontbijt. Want een hotelontbijtje kan je tegenwoordig al snel € 15 per persoon kosten. Voor dat geld kun je bij een lokaal koffietentje vaak leuker én goedkoper eten. Het is natuurlijk sowieso aan te raden bij het boeken van je hotel of appartement eerst goed te zoeken naar goede prijs kwaliteit verhouding en niet meteen voor het eerste de beste gaan. Er is altijd wel iets vrij.

Tip 7. Gratis attracties niet minder leuk

Zoek de gratis attracties. Want elke stad heeft er wel een aantal. Zo mag je in de wintermaanden elke eerste zondag van de maand gratis het Parijse Louvre bezoeken.  In Groot-Brittannië zijn zelfs alle Nationale Musea altijd kosteloos toegankelijk. Je komt aan deze wijsheid door op Google te zoeken naar ‘gratis attracties’ óf ‘free attractions’ met de naam van jouw bestemming. 

Tip 8. Bezoek eerst plaatselijke informatie kantoor

Begin je citytrip met een bezoek aan de lokale ‘VVV’. Daar kun je gratis brochures en een stadskaart scoren. Je vindt hier vaak ook folders van attracties met kortingen. Ook kun je voor vertrek door kortingssites struinen. Wie weet kun je aanbiedingen vinden op de plaats van jouw bestemming, denk maar aan diners, attracties, activiteiten en concerten.

Tip 9. Zoek het beste tijdstip voor jouw bestemming

Er geldt geen vaste regel voor alle steden qua prijzen voor hotelkamers. Accommodaties in zakensteden (bv. Strasbourg en Brussel) zijn doordeweeks duurder, terwijl kamers in toeristische steden als Brugge en Venetië juist prijziger zijn in het weekend. Ook evenementen of sportwedstrijden kunnen de hotelprijzen opdrijven. Het is dus aan te raden de prijzen te vergelijken van de accommodatie, die je op het oog hebt, in het weekend met doordeweeks. Maar ook kunnen de prijzen per week verschillen.

Tip 10. Verplaats je per fiets

Huur een fiets. In de meeste steden huur je een rijwiel vanaf een tientje per dag. Zo bespaar je niet alleen op  taxi’s en openbaar vervoer, maar ook op tijd. Je hebt dan meer tijd waarin je rijk beloond wordt omdat je meer kunt zien.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.