belgrado

Stedentrip met goed gevoel

Een stedentrip is en blijft een favoriete bezigheid.  Geschikt voor groepjes vriendinnen, voor moeder en dochter, voor vader en zoon, voor gezinnen, voor alleenstaande ouders met kind en vooral voor singles met of zonder een date. Een stedentrip is meestal maar voor een paar dagen en dat is vaak ook wel goed. Er kan namelijk een behoorlijk prijskaartje aan komen te hangen. Niet zozeer de boeking maar wel het geld dat je ter plekke kwijt bent aan eten, drinken en vertier.

Gevulde boodschappenmand

De ANWB heeft in twintig steden een test uitgevoerd. In die test zijn de kosten van een gelijk gevulde boodschappenmand met elkaar vergeleken. Hierdoor wordt een duidelijk beeld zichtbaar van het prijsniveau van de verschillende steden.

Het prijsverschil van de steden verschilt enorm. De Scandinavische hoofdsteden en van oudsher favoriete bestemmingen als Parijs, Rome, Barcelona en Londen kun je beter niet aandoen, als je niet erg in de slappe was zit. Heb je niet te veel om te verbrassen dan moet je naar het Oosten van Europa. In Zagreb, Ljubljana en in Praag voel je jezelf de koning te rijk. Maar vooral in Belgrado is het goed vertoeven. Thuisblijven is bijna duurder dan een bezoek aan deze Servische hoofdstad.

Wanneer je denkt beter in Nederland te blijven, dan heb je het mis. Amsterdam zit bij de duurdere stedentrips, vooral met de entreeprijs van Nemo Science, loopt het budget flink op.

Tien tips om te besparen op een stedentrip

Zoals ik net al zei, is een stedentrip niet vanzelfsprekend goedkoop. Het hóeft echter ook niet perse duur te zijn. Een weekendje weg naar een leuke stad en daar achteraf een goed gevoel aan overhouden, gaat mogelijk iets eenvoudig met de volgende tien tips.

Tip 1. Denk na over een  Citycard

Zogenaamde Citycards (waarmee je voor een vast bedrag een of enkele dagen toegang hebt tot musea, attracties en openbaar vervoer) zijn vaak aantrekkelijk als je veel plekken wilt bezoeken. Ben je van plan om vooral rond te lopen, dan wordt zo’n kaart al snel prijzig. Bedenk dus van te voren waar je naar toe wilt en maak een berekening.

Tip 2. Houdt prijspeil stad in de peiling

Kijk vooraf naar  prijspeil van je stad. Want juist op de uitgaven ter plekke kun je veel geld besparen. Bekijk hier de volledige uitslag van het onderzoek naar het prijspeil van 20 Europese steden in 18 landen.

Tip 3. Denk na over je vervoermiddel

Bij een stedenreis denken veel mensen al snel aan een vliegreis. Terwijl je met de auto vaak veel goedkoper op pad kunt. Naar Parijs, Berlijn, Brussel of Praag kan tot honderden euro’s schelen t.o.v. trein of vliegtuig, zeker als je met meer dan twee personen reist.

Tip 4. Mijd taxi’s

Wanneer je gaat vliegen, neem dan niet automatisch een taxi om naar je hotel te gaan. Vanaf de luchthavens zijn vaak allerlei mogelijkheden om je te verplaatsen. De trein, metro of (shuttle-)bus zijn goede alternatieve, die jou veel geld in je portemonnee laten zitten. Hier vind je informatie over vervoer van vliegvelden naar de stad overal ter wereld.

Tip 5. Verkies appartement boven hotel

Verblijf in een appartement. Dat is vooral goedkoper voor een gezin of wanneer je met vrienden reist. Je hoeft dan niet meerdere hotelkamers te boeken en je hebt meer comfort en privacy dan in een hotel. Dan kun je vaak ook nog zelf koken om nog meer te besparen.

Tip 6. Ontbijt buiten het hotel

Toch naar een hotel? Vergelijk dan de prijs van een overnachting met én zonder ontbijt. Want een hotelontbijtje kan je tegenwoordig al snel € 15 per persoon kosten. Voor dat geld kun je bij een lokaal koffietentje vaak leuker én goedkoper eten. Het is natuurlijk sowieso aan te raden bij het boeken van je hotel of appartement eerst goed te zoeken naar goede prijs kwaliteit verhouding en niet meteen voor het eerste de beste gaan. Er is altijd wel iets vrij.

Tip 7. Gratis attracties niet minder leuk

Zoek de gratis attracties. Want elke stad heeft er wel een aantal. Zo mag je in de wintermaanden elke eerste zondag van de maand gratis het Parijse Louvre bezoeken.  In Groot-Brittannië zijn zelfs alle Nationale Musea altijd kosteloos toegankelijk. Je komt aan deze wijsheid door op Google te zoeken naar ‘gratis attracties’ óf ‘free attractions’ met de naam van jouw bestemming. 

Tip 8. Bezoek eerst plaatselijke informatie kantoor

Begin je citytrip met een bezoek aan de lokale ‘VVV’. Daar kun je gratis brochures en een stadskaart scoren. Je vindt hier vaak ook folders van attracties met kortingen. Ook kun je voor vertrek door kortingssites struinen. Wie weet kun je aanbiedingen vinden op de plaats van jouw bestemming, denk maar aan diners, attracties, activiteiten en concerten.

Tip 9. Zoek het beste tijdstip voor jouw bestemming

Er geldt geen vaste regel voor alle steden qua prijzen voor hotelkamers. Accommodaties in zakensteden (bv. Strasbourg en Brussel) zijn doordeweeks duurder, terwijl kamers in toeristische steden als Brugge en Venetië juist prijziger zijn in het weekend. Ook evenementen of sportwedstrijden kunnen de hotelprijzen opdrijven. Het is dus aan te raden de prijzen te vergelijken van de accommodatie, die je op het oog hebt, in het weekend met doordeweeks. Maar ook kunnen de prijzen per week verschillen.

Tip 10. Verplaats je per fiets

Huur een fiets. In de meeste steden huur je een rijwiel vanaf een tientje per dag. Zo bespaar je niet alleen op  taxi’s en openbaar vervoer, maar ook op tijd. Je hebt dan meer tijd waarin je rijk beloond wordt omdat je meer kunt zien.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis activiteiten singles
By Moniek ·
11 oktober 2021

Gratis activiteiten voor singles in vijf stappen

Uitgaan is leuk. Andere singles ontmoeten ook. Maar vrijwel iedere activiteit, feest of ander event voor singles kost geld. Wat als je nou tijdelijk (of permanent) wat krap bij kas zit?
By Moniek ·
12 juni 2021

Wat je kunt doen als jouw date uiteindelijk toch heeft afgezegd

By Tijmen ·
3 juni 2021

Kom goed voor de dag op je eerste date na corona

terras
By Moniek ·
1 mei 2021

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé focus voor singles.
seksspeeltjes
By Moniek ·
10 april 2021

Temple of Love, het eerste virtuele pleasure festival van Nederland

Op zaterdagavond 1 mei wordt het eerste virtuele pleasure festival van Nederland gelanceerd, Temple of Love.
By Moniek ·
15 maart 2021

Singles ontmoeten singles tijdens deze Paaswandeling

Ben je single en ben je het beu? De 2e editie van de Hike for Love staat gepland! Op Tweede Paasdag