Rechtwijzer uit elkaar

Stap voor stap online door scheidingsproces

Scheiden zet je leven op zijn kop. Het is een van de grote levensgebeurtenissen. Stellen die scheiden moeten hard aan de bak. Er komt zoveel op ze af, dat ze vaak door het bomen het bos niet meer zien.  Daarom introduceerde de Raad voor Rechtsbijstand de online “Rechtwijzer uit elkaar”, die paren moet helpen goed te scheiden, zodat ze ook na de scheiding nog met elkaar door één deur kunnen.

Ex-partners lijnrecht tegenover elkaar

Omdat een scheiding vaak gepaard gaat met heftige emoties kan het makkelijk uit de hand lopen, zeker als mensen in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Geld blijkt dan ineens toch een probleem. Ex-partners komen ineens lijnrecht tegenover elkaar te staan, terwijl ze dat vooraf echt niet wilden. Iedereen heeft er belang bij dat de scheiding goed verloopt zeker als er kinderen bij betrokken zijn.

Stap voor stap door scheidingsproces

De online Rechtwijzer  neemt de stellen bij de hand en leidt hen gestructureerd door het scheidingsproces. Stap voor stap komen alle zakelijke, financiele en juridische en praktische aspecten van een scheiding aan bod. Geld en schulden, de verdeling van bezittingen, de verkoop van het huis, de afhandeling van de hyptotheek, de kinderen en/of partneralimentatie en het ouderschapsplan.

Rechtwijzer online

De “Rechtwijzer uit elkaar” is een internet platform dat paren stapsgewijs door het echtscheidingsproces begeleidt. Wat centraal staat is samenwerking tussen de partners. Beiden loggen vanaf hun eigen computer in op het platform, beschrijven hun situatie en door voorstellen voor afspraken. Pas als er een akkoord is ove reen voorstel dan kunnen ze door naar de volgende stap. Advocaten en mediators bieden hulp als de partners er samen niet uitkomen en beantwoorden vragen. Het doel is een helder en volledig echtscheidingsconvenant met daarin alle nodige afspraken over de verdeling van bezittingen, allimentatie en ouderschapsplan. Een basisscheidingsplan kost bij de Rechtwijzer  390 euro. Voor inzet van aanvullende adviseurs gelden vaste tarieven.

Scheiding niet het einde van de wereld

Door de informatie gedoseerd aan te bieden, wordt aan stellen grip op het proces gegeven. Dat brengt de inzicht en de rust die nodig zijn om de  zaken goed af te handelen. Niet alleen nu maar ook in de toekomst. Het doel hierachter is mensen te helpen bij een toekomstbestendige duurzame scheiding. Het is voor alle betrokkenen prettig om te ervaren dat scheiden erg vervelend is maar dat het niet het einde van de wereld is. Dat je op een gegeven moment allemaal weer naar de toekomst kunt kijken.

Samenwerking tussen de partners

Wat we zojuist al meldden is dat er wel een goede samenwerking moet zijn tussen de partners. Sprekend uit eigen ervaring en scheidingen om me heen is dat het moeilijkste van het hele verhaal. Mensen hebben een leven samen met een doel, een gezamenlijk doel. Zodra dat leven samen voor bij is, heeft meestal een van de twee al een duidelijk een ander doel. De ander is vaak overrompeld en die zit volledig in een andere fase. Wat is er mis gegaan? Wat nu? Wat hier overheerst is verdriet en rouw. Het is moeilijk samen communiceren in deze fase. De sterke krijgt vaak zijn zin er door gedrukt.

Uit elkaar als gelijken

Er zijn ook stellen die meer als gelijken uit elkaar gaan, die beiden zien dat een leven apart van elkaar meer gaat brengen voor alle betrokkenen. Voor deze personen is de online Rechtwijzer mogelijk een goedkope en snelle oplossing. Want het leven houdt inderdaad niet op bij een scheiding, hoewel dit voor veel gescheiden mensen wel jaren lang zo zal voelen.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.