verliefd in relatie

Stap uit een relatie die niet werkt

In de huidige snel veranderende cultuur, is het makkelijker dan ooit om potentiële dating partners te vinden. Met datingsites als Eharmony.com en Match.com, en apps zoals Tinder. Het enige wat je hoeft te doen is een gebruikersnaam aanmaken en je aan te melden om vervolgens door duizenden sexy singles te bladeren. Met deze vooruitgang in het daten, lijkt het makkelijk om uit een relatie te stappen die niet werkt. Waarom is dat niet zo? Waarom blijven mensen in relaties ook al is de houdbaarheidsdatum al verstreken?

Aanhouden van relatie

Uit een relatie stappen is niet makkelijk. De ene dag heb je enorme twijfels over jullie samenzijn en de andere dag lijkt alles weer rozengeur en maneschijn. Maar eigenlijk weet je dat de relatie nooit meer gaat brengen wat je verwacht. Je kunt een relatie even aanhouden. Uiteindelijk is het beter om het schip te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuw bootje, waar je met wind in de zeilen een frisse nieuwe start kunt maken.

Redenen om uit een relatie te stappen

Relaties worden vaak wel beëindigd, maar het in stand houden duurt vaak te lang. Er zijn wel een aantal redenen te bedenken waarom dat zo is.

1. Gewoonte

Mensen zijn gewoontedieren. Mensen herhalen vaak dezelfde gedragspatronen. Dating is daarop geen uitzondering. Is er in je patroon een vriend of vriendin ingeslopen, dan is daar snel een gewenning in de nieuwe dagelijkse routine. Er ontstaat een ritueel dat vaak veel langer dan goed is, wordt aangehouden.

2. Angst voor scheidingen

Iedereen die ooit een breuk heeft meegemaakt, weet dat dit een potentieel kan zijn voor traumatische emoties. Dit wil je niet te vaak meemaken. Dus heb je een vriend of vriendin, maar is het niet helemaal top, dan is het vast beter dan weer een breuk moeten verwerken.

3.  Angst voor het onbekende

Wanneer je al een lange tijd met iemand een relatie hebt, dan worden jullie schema’s met elkaar verweven tot één. Voordat je het weet, draait een groot deel van jouw leven om deze persoon. Wat gebeurt er wanneer je breekt met deze persoon? Dan zal jouw schema heel erg veranderen omdat veel zaken die met die ander samenhingen, niet meer gebeuren. Verandering kan eng zijn en een reden deze verandering lang tegen te houden.

4. Ontkenning

Soms weigeren mensen irritaties, die met hun partner samenhangen, te accepteren. Je kunt deze irritaties beter accepteren dan blijven ontkennen. Wanneer je ze te lang ontkent, dan gaat dat een keer je relatie opbreke

5. Tevreden

Steeds opnieuw moeten daten, kan frustrerend zijn. Wanneer je voor een langere periode alleen bent, en je graag met iemand wilt zijn, dan is de verleiding groot toch met iemand iets te beginnen, ook al vind je die ander niet helemaal top.  Je bent sneller tevreden. Dat het voor dit moment een oplossing is, is duidelijk, maar wanneer je niet volledig tevreden bent in je relatie, dan houdt dat echt niet lang stand.

6. Door drukte

Iedereen heeft het tegenwoordig druk. Waarmee? Met het in stand houden van het leven dat we leven. Ook al is je relatie niet naar je zin, je denkt dat je geen tijd hebt, om er mee te stoppen omdat je dan tijd moet steken in het vinden van een nieuwe date. Het weer moeten daten, kost tijd, dan maar blijven hangen in een relatie die niet goed is. Net dat het geen bergen energie en dus tijd kost om te overleven.

7. Schuld

Stoppen van een relatie kan betekenen dat je je partner daarmee kwetst. Sommigen zijn niet in staat dit te doen. Je moet wel beseffen dat een relatie die gebaseerd is op schuldgevoel, geen lang leven zal hebben.  Je zou er van beschuldigd moeten worden iemand aan het lijntje te houden, waar je eigenlijk al lang mee had willen breken. Geef de ander zijn vrijheid terug. Niemand wil uit schuld gevoel in een relatie vastgehouden worden.

8. Fout niet willen toegeven

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, dat wanneer je met iemand gaat daten,  jou verteld wordt dat die persoon niet goed voor jou is, dat hij niet bij jou past. Maar dat kan jou niks schelen, het is toch zeker jouw leven en jij bepaalt zelf wat je wilt. Achteraf, bijvoorbeeld enkele maanden later, besef je dat anderen gelijk hadden en jij verkeerd zat. Dit toegeven kan een beetje gênant zijn. Soms is het wel nodig. “Ik zei het toch”, zal je wel te horen krijgen.

9. Seksuele aantrekkingskracht

Mogelijk ontdek je dat je bij je partner niet veel emotie meer voelt, maar kunnen je lichamelijke behoeften zeker wel voldaan worden. Voor een tijdje is dat niet erg, maar op de lange termijn kan dit niet de basis zijn voor een relatie.

10. Iedereen houdt van je partner

Vrienden en familie kunnen behoorlijke impact hebben met hun adviezen over je partner en dus op jouw besluitvorming. Wanneer iedereen om jou heen om de vriend geeft waar jij mee aan het daten bent, dan zullen ze je allemaal zeggen bij hem te blijven.  Het zal invloed hebben op de situatie.

11. Je denkt dat je partner kan veranderen

Soms heb je iemand waar je mee date die eigenschappen heeft die je niet zo waardeert. Je kunt dan gaan zitten hopen en wachten tot deze kwaliteiten veranderen. Dit wachten kan een doodlopende weg zijn. Mensen kunnen wel veranderen maar dan moeten ze wel zelf willen. Van de ander verwachten dat ze voor jou veranderen, is lastig.

12. Verzoek tot huwelijk

De ultieme toewijding voor een ander, in de vorm van een huwelijk kan de reden zijn om bij iemand te blijven, die je eigen lijk moet verlaten. Je denkt mogelijk dat een trouwerij alles goed maakt, maar jullie relatie is niet goed voor een huwelijk. Bij iemand blijven in de hoop ooit ten huwelijk gevraagd te worden is een riskante gok. Daarbij mis je de kans dat de ware op de hoek van de straat op jou staat te wachten om ooit met jou in het huwelijksbootje te stappen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam