Stalken is niet nieuw. Het is met vlagen in de aandacht. Ooit Alberto Stegeman, die onderzoeksjournalist is, een programma met de naam ‘Gestalkt’. Daarvoor heeft Stegeman zich beziggehouden met mensen die anderen voortdurend lastigvallen. Het ging veelal om mensen die niet accepteren dat de liefde voorbij is. Het is van alle dag, gebaseerd op wraak en het gaat heel erg ver. Singles met een relatie achter zich, kunnen er ook last van hebben.
Stalken onderschat probleem
“In Nederland zijn niet zo veel cijfers over stalken bekend. In Amerika is 1% van de bevolking weleens slachtoffer geweest van stalken. Het zijn voornamelijk vrouwen”, vertelde hij in maart bij RTL Late Night. “Ik denk dat stalken een onderschat probleem is. Veel vrouwen zijn bang de deur uit te gaan, hebben angst om vermoord te worden. Omdat het vaak om exen gaat, wordt de politie er minder snel bijgehaald.” Stegeman hoopte dat er dankzij zijn programma stappen zouden worden genomen om stalken tegen te gaan.
Nieuwe cijfers over stalken
We zijn nu een half jaar verder. Mogelijk heeft zijn programma wel iets in gang gezet. Er zijn wel meer gegevens bekend geworden over stalken. Er is een onderzoek uitgevoerd door No Ties BV/Peil.nl onder 1723 mensen over stalken.
Wat hieruit naar voren komt is dat er meer vrouwen dan mannen gestalkt worden. Landelijk gezien wordt 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 10 mannen gestalkt. Deze mensen wonen vooral in de Randstad en/of de grote steden van Nederland. Bij 1 op de 5 vrouwen die met stalking te maken heeft is het haar ex. In de leeftijdsgroep 45-54 jaar is dat bij 1 op de 3 het geval en in de leeftijd 35-44 jaar de helft. Bij de mannen die gestalkt worden, gebeurt dat in 1 op de 3 gevallen door onbekenden, dus lijkt het daar niet meteen met de voorbije liefde van doen te hebben.
Stalken van elk niveau
Het stalken bestaat voornamelijk uit bellen, maar ook fysiek in de buurt zijn door bijvoorbeeld voor het huis of in de tuin gaan staan. Andere vormen van stalken die ook frequent voorkomen, zijn het sturen van e-mails, sms, whatsapps en brieven, de ander achtervolgen en ook echt bedreigen.
Verder komt uit dit onderzoek naar voren dat het opleidingsniveau en inkomen geen rol spelen. Dat verbaast mij ten zeerste. Je zou toch kunnen denken dat mensen met een beetje verstand, die zich bewegen in een sociaal milieu en niet armlastig zijn, snappen dat het niet helpt je ex lastig te vallen met bedreigingen. De relatie is over, over en uit. De liefde die ooit was, en misschien nog een beetje aanwezig was, wordt nu echt finaal de grond in geboord. Kans op enig herstel nul komma nul.
Aangifte
Wanneer je hoort over stalken, dan is het eerste dat je denkt: “Dan doe je toch gewoon aangifte.” Nu kan ik je uit nabije ervaring zeggen dat net als het aangifte doen van huiselijk geweld, het aangifte doen van stalken door vrouwen heel weinig gebeurt. Het valt mij eigenlijk nog mee, dat blijkt dat 1 op de 3 vrouwen aangifte doet. Bij gestalkte mannen is dat 1 op de 5. Ook mannen kunnen bang zijn en vrezen voor hun leven. Die 1 op de 3, die ik zo juist noemde, geldt voor het zuiden van het land. In de grote steden is slechts 1 op de 14 vrouwen die aangifte doet. Dat komt meer in de buurt bij mijn verwachting.