golddigger oudere man versieren

Stalken als de liefde voorbij is

Stalken is niet nieuw. Het is met vlagen in de aandacht. Ooit Alberto Stegeman, die onderzoeksjournalist is, een programma met de naam ‘Gestalkt’. Daarvoor heeft Stegeman zich beziggehouden met mensen die anderen voortdurend lastigvallen. Het ging veelal om mensen die niet accepteren dat de liefde voorbij is. Het is van alle dag, gebaseerd op wraak en het gaat heel erg ver. Singles met een relatie achter zich, kunnen er ook last van hebben.

 Stalken onderschat probleem

“In Nederland zijn niet zo veel cijfers over stalken bekend. In Amerika is 1% van de bevolking weleens slachtoffer geweest van stalken. Het zijn voornamelijk vrouwen”, vertelde hij in maart bij RTL Late Night. “Ik denk dat stalken een onderschat probleem is. Veel vrouwen zijn bang de deur uit te gaan, hebben angst om vermoord te worden. Omdat het vaak om exen gaat, wordt de politie er minder snel bijgehaald.”  Stegeman hoopte dat er dankzij zijn programma stappen zouden worden genomen om stalken tegen te gaan.

Nieuwe cijfers over stalken

We zijn nu een half jaar verder. Mogelijk heeft zijn programma wel iets in gang gezet. Er zijn wel meer gegevens bekend geworden over stalken. Er is een onderzoek uitgevoerd door No Ties BV/Peil.nl onder 1723 mensen over stalken.

Wat hieruit naar voren komt is dat er meer vrouwen dan mannen gestalkt worden.  Landelijk gezien wordt  1 op de 5 vrouwen en 1 op de 10 mannen gestalkt. Deze mensen wonen vooral in de Randstad en/of de grote steden van Nederland. Bij 1 op de 5 vrouwen die met stalking te maken heeft is het haar ex. In de leeftijdsgroep 45-54 jaar is dat bij 1 op de 3 het geval en in de leeftijd 35-44 jaar de helft.  Bij de mannen die gestalkt worden, gebeurt dat in 1 op de 3 gevallen door onbekenden, dus lijkt het daar niet meteen met de voorbije liefde van doen te hebben.

Stalken van elk niveau

Het stalken bestaat voornamelijk uit bellen, maar ook fysiek in de buurt zijn door bijvoorbeeld voor het huis of in de tuin gaan staan. Andere vormen van stalken die ook frequent voorkomen, zijn het  sturen van e-mails, sms, whatsapps en brieven, de ander achtervolgen en ook echt bedreigen.

Verder komt uit dit onderzoek naar voren dat het opleidingsniveau en inkomen geen rol spelen. Dat verbaast mij ten zeerste. Je zou toch kunnen denken dat mensen met een beetje verstand, die zich bewegen in een sociaal milieu en niet armlastig zijn, snappen dat het niet helpt je ex lastig te vallen met bedreigingen. De relatie is over, over en uit. De liefde die ooit was, en misschien nog een beetje aanwezig was, wordt nu echt finaal de grond in geboord. Kans op enig herstel nul komma nul.

Aangifte

Wanneer je hoort over stalken, dan is het eerste dat je denkt: “Dan doe je toch gewoon aangifte.” Nu kan ik je uit nabije ervaring zeggen dat net als het aangifte doen van huiselijk geweld, het aangifte doen van stalken door vrouwen heel weinig gebeurt.  Het valt mij eigenlijk nog mee, dat blijkt dat 1 op de 3 vrouwen aangifte doet. Bij gestalkte mannen is dat 1 op de 5. Ook mannen kunnen bang zijn en vrezen voor hun leven. Die 1 op de 3, die ik zo juist noemde, geldt voor het zuiden van het land. In de grote steden is slechts 1 op de 14 vrouwen die aangifte doet. Dat komt meer in de buurt bij mijn verwachting.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.