Veel mensen doen tegenwoordig aan yoga. Het is oefeningen doen op een yogamat, maar het is natuurlijk meer. Het is een manier van leven, volgens bepaalde principes. Een van die principes is waarheid. Ben eerlijk naar jezelf en naar anderen.

Paulo Coelho zei ooit: “Telling the truth and making someone cry is better then telling a lie and making someone smile.” Dit is een belangrijk uitgangspunt in het leven van de waarheid. Je denkt dat je iemand een gelukzalig moment geeft door een leugen te vertellen, maar maak je daarmee ook jezelf gelukkig?  Hoe vaker je dit doet, hoe verder je van je eigen waarheid verwijderd raakt. Hoe vaker je een verhaal vertelt om een ander blij te maken, hoe meer je gaat geloven dat dat ook jouw waarheid is.

Wat is de waarheid?

Het woord waarheid op zich is al een moeilijk woord. Het heeft niet alles te maken met wat echt gebeurd is. Het heeft vooral te maken met hoe een ieder een gebeurtenis ervaart en wat voor gevoel er door achterblijft. Het heeft weinig te maken met echte feiten. Mensen maken vaak hun eigen waarheid. Daar is dan geen speld tussen te krijgen. Op die waarheid die iemand zich zelf wijs is gaan maken, zodanig dat hij er zelf in is gaan geloven, dat lijkt mij niet de waarheid die je hoeft te verkondigen aan anderen. Hou die maar lekker voor jezelf.

Waarheid in de zin van normen en waarden die je voor jezelf ontdekt hebt om naar te leven, dat is een meer spirituele waarheid. Die zit in je hoofd en in je lijf en dat wordt je drijfveer. Het is fijn wanneer andere mensen weten waardoor jij geïnspireerd wordt.

Geloofwaardigheid neemt toe

Hoe meer je jouw waarheid uitspreekt, hoe geloofwaardiger je wordt voor anderen. Als je de waarheid niet spreekt, dan ben je voor anderen niet betrouwbaar. Verhalen komen dan niet uit je hart, maar uit je hoofd en zijn doordacht en doordrenkt van rationele beweringen. Je kunt er klachten van krijgen, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Het is overigens helemaal niet zo raar dat je niet meer weet wat jouw waarheid is. Je zult door opvoeding, cultuur, en sociale normen een bepaalde manier van leven hebben gecreëerd waardoor je jouw eigen waarden hebt vermengd met andermans waarden. Wil jij jouw waarheid leven? Dan is het van belang te ontdekken wat jouw waarheid is en dat je dit gaat uitspreken.

Ga op zoek naar de waarheid

Je vindt de waarheid door te luisteren naar de stem in jou. Dit kan op allerlei manieren, het belangrijkste is dat je alleen bent en stil bent. Je telefoon en computer staan uit en je richt je op je eigen gevoelens. Stil zijn kan door te gaan zitten of door een lange wandeling in de natuur te maken. Maar ook door in stilte en alleen de afwas te doen, te strijken of op de bank te zitten en te luisteren naar je adem.

Doe wat voor jou goed voelt, zoek jouw waarheid en hoe vaker je dit doet, hoe beter je hoort wat voor jou belangrijk is. Heb je het duidelijk voor ogen, komt er regelmatig hetzelfde naar boven? Dan is het tijd om jouw waarheid te delen.

Spreek de waarheid uit

De waarheid spreken betekent dat je je kwetsbaar opstelt, naar jezelf en naar anderen. Het betekent dat je duidelijk maakt dat je niet altijd alles weet en dat je zoekt naar een manier om naar jouw waarheid te leven. Je moet niet verwachten dat jouw mededeling altijd met open armen ontvangen wordt. Mensen begrijpen niet waar deze ommekeer vandaan komt en willen je weer terug brengen in je oude patroon en waarden. Probeer vast te houden aan jou verworven inzichten. Laat ze sterker worden door de tijd. De weerstand zal op een gegeven moment ophouden en je zult meer begrip ondervinden. Er zullen ook mensen zijn die niet meer passen in jouw leven met zijn nieuwe waarheden.

Leef naar je eigen waarheid

Wanneer je er voor jezelf uit bent wat voor jou belangrijk is, hoe jij je leven wilt leven en wilt inrichten, dan ga je daar ook naar leven. Dit sijpelt door op alle vlakken van je leven, in je werk, je relaties èn in de relatie met jezelf. Je gaat jezelf behandelen zoals jij anderen wilt behandelen en dit resoneert met je omgeving.

Iedereen heeft een andere waarheid. Jouw waarheid kan compleet anders zijn dan haar waarheid. Zolang wij onze waarheden kunnen uitspreken zonder elkaar te veroordelen, zullen we elkaar begrijpen en van elkaar kunnen leren. Waarheden komen dichterbij elkaar, wanneer we vanuit ons hart spreken en begrip hebben voor het feit dat we allebei een andere waarheid hebben.