sexy vrouw iedere leeftijd

Speeddaten: lekker vertrouwen op je intuïtie

De Canadese auteur en psycholoog Malcolm Gladwell schreef er al eens een hele bestseller over: belangrijke beslissingen neem je vaak op basis van intuïtie. De kracht van het denken zonder erbij na te denken. Of anders gezegd: vertrouwen op de wijsheid van het onderbewuste. Ook het speeddaten is erop gebaseerd, en dat een leuke avond lang.

Daten door profielfoto’s te ‘liken’

Opvallend is dat intussen ook voor de single smartphonebezitter een dergelijke opzet lijkt te zijn bedacht. Alweer een tijdje trending topic is Tinder, waarmee je kunt daten door profielfoto’s te ‘liken’. Voor wie Tinder nog niet heeft: in deze app krijg je continu foto’s te zien van mannen of vrouwen bij jou in de buurt.

Hartje of kruisje

Hiertoe stel je eerst je voorkeur in qua geslacht, afstand en leeftijd. Leuk? Dan geef je ze een hartje. Lelijk? Dan ga je voor het kruisje. Geef je beide aan dat je de ander wel ziet zitten, dan word je aan elkaar gematcht en kun je met elkaar chatten.

Match op papier

Een simpel concept, dat in Nederland vooral in de grote steden lijkt aan te slaan.
Het lijkt een beetje op speeddaten, maar er kleeft een hardnekkig nadeel aan: het blijft een match op papier. Als het tot een ontmoeting komt zit je uiteindelijk soms de hele avond tegenover iemand die helemaal in je profiel past, maar die je bij ‘hallo’ eigenlijk al niet zag zitten.

Ontmoeting in het echt

Het verklaart waarom speeddaten op locatie populair is en blijft. Een ontmoeting in het echt vertelt je in één keer alles over het gevoel dat je bij iemand hebt. Volgens Gladwell is het moment waarop we iemand voor de eerste keer zien een ogenblik waarin we heel veel begrijpen, iets heel zeker weten, zonder dat we kunnen uitleggen waarom. Uit zijn onderzoek blijkt eens te meer dat we de vraag of we iemand nog eens willen zien meestal binnen een paar minuten kunnen beantwoorden.

Onvoorspelbare matches

Het grappige is dat op die manier via speeddaten veel matches zijn ontstaan tussen mensen die elkaar op basis van een datingprofiel niet zouden hebben gevonden. Zoals de nette kantoordame die toch viel voor de losjes geklede man met baard in houthakkershemd. Of de drukke carrièrevrouw die normaal gesproken nooit zou kiezen voor de kapitein op de grote vaart met twee kinderen.

Alleen maar matches

Bij speeddaten heb je ook nog eens op een leuke avond in een gezellige setting. En net als bij Tinder: er bestaat geen afwijzing, er bestaan alleen maar matches.

Neem anders eens een kijkje bij één van de organisaties die je meer kunnen vertellen over speeddaten.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam