Onlangs hebben Stanford onderzoekers een rapport gepubliceerd over hoe banden en relaties zich vormen tijdens 4 minuten speeddates. Resultaat? De meest succesvolle dates: Focus op de vrouw. Wanneer de vrouw zich betrokken voelt in het gesprek en de man begrip toont naar de vrouw is de kans op een connectie het grootst.

Waarom connectie?

McFarland, een sociologist bij Stanford’s Graduate School of Education, heeft gesprekken tijdens speeddate evenementen geanalyseerd om uit te zoeken waarom sommige koppels een connectie voelen tijdens de ontmoetingen en anderen niet. 

Een belangrijke vraag daarbij was of men een ‘klik’ kan hebben na een 4-minuten gesprek.

Inhoud gesprek van belang

“We wilden zien of de inhoud en toon van het gesprek van belang is, of dat het alleen maar gaat om hoe men eruit ziet, wat men doet of wat iemands motivatie is.”
De analyse van 1000 dates gaf aan de inhoud van het gesprek wel degelijk van belang is. Het onderzoek toonde ook aan dat 4 minuten genoeg zijn om een betekenisvolle relatie te starten.

Verbondenheid

Vrouwen voelen een connectie wanneer mannen bemoedigende woorden gebruiken zoals ‘Dat is geweldig!’ of ‘Goed van je!’ en wanneer mannen begrip tonen (‘dat moet lastig voor je zijn..’).

Ook voelen vrouwen eerder een klik wanneer mannen het gesprek onderbreken. Niet om het gesprek een andere kant op te sturen, maar om begrip en verbondenheid te tonen, door bijvoorbeeld de zin af te maken of een opmerking hierover te maken.

Een gesprek over gemeenschappelijke ervaringen maakt de band sterker en ook het aanduiden van enthousiasme door het luider en zachter spreken zorgt voor connectie.

4 minuten lang genoeg

Al met al blijkt dat men in 4 minuten gesprekken (speed dates) elkaar goed genoeg kan leren kennen om de keuze te maken of een vervolgdate zinvol is.  En dat is uiteindelijk natuurlijk ook de insteek van speeddaten: Op één avond heeft men 20 dates. Bij een aantal van die dates is er een klik.

Vervolg date

Zodra er een wederzijdse klik is krijgt men de volgende dag elkaars contact gegevens, zodat men op eigen initiatief een vervolg date kan inplannen. De kans op een geslaagde date is dan ook veel groter!

Matchrate 90%

Bij FlitsDate (de speeddate organisatie in Nederland) ligt de ‘matchrate’ op 90%! Dat houdt in dat er in 90% van de gevallen 1 of meerdere succesvolle dates plaatsvinden tijdens het speeddaten.

Geinteresseerd om zelf een keer met een speeddate mee te doen? FlitsDate organiseert door heel Nederland voor verschillende leeftijdscategorien speeddates.