succes eerste date

Sorry seems to be the hardest word

Hoewel ‘sorry’ maar vijf letters en twee lettergrepen telt, is het toch het woord dat we het moeilijkst over onze lippen krijgen. “Sorry seems to be the hardest word”. Sterker nog, wie het minst vaak ‘sorry’ zegt, voelt zich machtiger en heeft een grotere eigenwaarde, zo blijkt uit een Australisch onderzoek. 

Onderzoeksverantwoordelijke dokter Tyler Okimoto van de Universiteit van Queensland Business School wilde te weten komen hoe het kwam dat mensen zo vaak weigeren om ‘sorry’ te zeggen terwijl het toch een eenvoudige en goedkope manier is om de schuld van iets wat je fout deed van je af te schudden.

Daarom vroeg hij 228 volwassenen tussen 18 en 77 jaar om na te denken over een persoonlijke gebeurtenis waarbij ze een medemens overstuur hadden gebracht en zich hiervoor verontschuldigd hadden. Een andere groep moest nadenken over een situatie waarin ze iemand hadden kwaad gemaakt en weigerden zich te verontschuldigen, terwijl een derde groep tot slot werd gevraagd naar een moment waarop ze iemand overstuur hadden gebracht zonder hiervoor ‘sorry’ te zeggen, noch dit te weigeren.

Machtiger

Wat bleek? De deelnemers die geweigerd hadden om zich te verontschuldigen voor hun fouten, voelden zich achteraf machtiger. Ook hun zelfrespect was aanzienlijk groter dan bij de personen die wel braafjes ‘sorry’ gezegd hadden.

Deze bevindingen bleken ook eerder al eens uit een ander experiment bij 219 personen tussen 18 en 71 jaar. Daarbij moest de eerste groep een mail sturen waarin ze hun verontschuldigingen aanboden om iets dat ze fout hadden gedaan, terwijl een tweede groep een mail moest opstellen waarin ze weigerden ‘sorry’ te zeggen. De laatste groep moest nadenken over iets dat ze in het verleden hadden mispeuterd zonder dat ze iets hadden geschreven om hun spijt te betuigen.

Hogere zelfwaarde

Opnieuw schatten de personen die zich niet verontschuldig hadden hun zelfwaarde hoger in. Diegenen die wel een mailtje hadden gestuurd, voelden zich daarentegen minachtender ten opzichte van de eerste groep.

“De resultaten van dit onderzoek vormen belangrijk bewijs om te stellen dat personen die weigeren ‘sorry’ te zeggen tegen hun slachtoffers voor hun fouten hier een positief psychologisch effect van ondervinden”, zo schrijven dokter Okimoto en zijn collega’s.

Bron: HLN

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.