some like it hot

Some like it hot

Wanneer je denkt dat je van het eten van chilipepers  je hetere gevoelens gaat opleveren, dan is dat helemaal juist. Deze rode chillipepers worden niet voor niets in verband gebracht met “hot”. Hoe dit verband in elkaar steekt, is uitgezocht in een studie aan de universiteit van Grenoble.

Some like it hot

Eigenlijk was de veronderstelling anders. Mannen met hoge testoteron waarden, zouden over het algemeen meer pikant voedsel nuttigen. Het hormoon testoteron wordt in verband gebracht met  verhoogd libido en verhoogd risicovol gedrag. Dit onderzoek draagt de naam “Some like it hot”.  Een verslag ervan verscheen in het tijdschrift Physiology and Behavior.

Hete aardappels

Het onderzoek is uitgevoerd onder 114 mannen tussen de 18 en 44 jaar.  Deze mannen kregen voor het onderzoek een bord met aardappelpuree voorgeschoteld. Hierop mochten ze naar hartenlust chilisaus en zout toevoegen. Na het nuttigen van hun bordje puree werd de testosteronwaarden in het speeksel bepaald. Hoe meer pikante saus er genuttigd was, hoe hoger het testoteron gehalte. De conclusie was dat mannen met meer testosteron van pikantere  voeding houden.

Het actieve bestanddeel in chilipepers, heet  capsaïcine . De mate waarin dat door een man lekker gevonden wordt lijkt verband te houden met zijn sociale dominantie, agressie en risicogedrag. Mannen die liever iets minder pittig eten en dus een lagere testoteronwaarde hebben, vallen vaak in dehoek van de slomere en depressieveretypes.

Het nemen van risico’s

Net als het nemen van risico’s met het eten, heeft dit waarschijnlijk te maken met karakter. Durf je op financieel vlak, of op seksueel vlak of met welk gedrag dan ook, meer risico’s te nemen, dan zul je met eten ook wat meer wille uitproberen, meer je grenzen willen verleggen.

Dat er echt een verhoogde testoreron waarde gevonden gaat worden na regelmatige consumptie van hete saus, dat is alleen nog bij knaagdieren aangetoond. Bij mannen is dat nog steeds een aanname. Capsaïcine is namelijk niet het enige stofje wat bepaalt wat je voorkeur heeft met eten. Ook genetische, psychologische en sociale factoren spelen een rol bij wat je wel en niet blieft, en bij wat je absolute voorkeur heeft.

Opvoeren libido

Mocht je merken dat je man wel wat pit kan gebruiken kun je mogelijk in ieder gerecht wat chilisaus toevoegen en dit langzaam opvoeren. Zijn libido zou hierdoor zichtbaar moeten stijgen. Het is het proberen waard. Je moet hierbij wel allert zijn dat jouw eten hem niet gaan tegenstaan. Want dan ben je verder van huis.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!