some like it hot

Some like it hot

Wanneer je denkt dat je van het eten van chilipepers  je hetere gevoelens gaat opleveren, dan is dat helemaal juist. Deze rode chillipepers worden niet voor niets in verband gebracht met “hot”. Hoe dit verband in elkaar steekt, is uitgezocht in een studie aan de universiteit van Grenoble.

Some like it hot

Eigenlijk was de veronderstelling anders. Mannen met hoge testoteron waarden, zouden over het algemeen meer pikant voedsel nuttigen. Het hormoon testoteron wordt in verband gebracht met  verhoogd libido en verhoogd risicovol gedrag. Dit onderzoek draagt de naam “Some like it hot”.  Een verslag ervan verscheen in het tijdschrift Physiology and Behavior.

Hete aardappels

Het onderzoek is uitgevoerd onder 114 mannen tussen de 18 en 44 jaar.  Deze mannen kregen voor het onderzoek een bord met aardappelpuree voorgeschoteld. Hierop mochten ze naar hartenlust chilisaus en zout toevoegen. Na het nuttigen van hun bordje puree werd de testosteronwaarden in het speeksel bepaald. Hoe meer pikante saus er genuttigd was, hoe hoger het testoteron gehalte. De conclusie was dat mannen met meer testosteron van pikantere  voeding houden.

Het actieve bestanddeel in chilipepers, heet  capsaïcine . De mate waarin dat door een man lekker gevonden wordt lijkt verband te houden met zijn sociale dominantie, agressie en risicogedrag. Mannen die liever iets minder pittig eten en dus een lagere testoteronwaarde hebben, vallen vaak in dehoek van de slomere en depressieveretypes.

Het nemen van risico’s

Net als het nemen van risico’s met het eten, heeft dit waarschijnlijk te maken met karakter. Durf je op financieel vlak, of op seksueel vlak of met welk gedrag dan ook, meer risico’s te nemen, dan zul je met eten ook wat meer wille uitproberen, meer je grenzen willen verleggen.

Dat er echt een verhoogde testoreron waarde gevonden gaat worden na regelmatige consumptie van hete saus, dat is alleen nog bij knaagdieren aangetoond. Bij mannen is dat nog steeds een aanname. Capsaïcine is namelijk niet het enige stofje wat bepaalt wat je voorkeur heeft met eten. Ook genetische, psychologische en sociale factoren spelen een rol bij wat je wel en niet blieft, en bij wat je absolute voorkeur heeft.

Opvoeren libido

Mocht je merken dat je man wel wat pit kan gebruiken kun je mogelijk in ieder gerecht wat chilisaus toevoegen en dit langzaam opvoeren. Zijn libido zou hierdoor zichtbaar moeten stijgen. Het is het proberen waard. Je moet hierbij wel allert zijn dat jouw eten hem niet gaan tegenstaan. Want dan ben je verder van huis.

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Linda ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!