vrouw cultuur

Soloreistips voor vrouwen

Er was een tijd, nog niet zo lang geleden dat het ongehoord was dat vrouwen alleen op reis gingen. Dat waren de tijden van de sprookjes. Nu leven we echt en mogen vrouwen alleen reizen en doen ze dat ook. Een nieuwe groep vrouwen is geboren, die niet meer voldoen aan het stereotype uit de tijd van de sprookjes. Zij leven het  leven het op hun eigen voorwaarden. Zij gaan de wereld ontdekken, zelfs als ze geen reispartner hebben. Hoe kun je dit zo veilig mogelijk doen als vrouw alleen?

Reistips voor vergroten van veiligheid

In een perfecte wereld, zoals in de eerder genoemde sprookjes, zou een vrouwelijke reiziger alleen zich geen zorgen hoeven maken over haar persoonlijke veiligheid. Jammer genoeg is de realiteit wel wat anders. Of je nu thuis bent of alleen bezig bent in een solo reis, moeten vrouwen zich toch bewust zijn over hun veiligheid en over maatregelen die ze kunnen nemen om zich te beschermen. Ben je voornemens om een solo reis te gaan ondernemen, dan zijn er een aantal reistips die je veiligheid vergroten.

1. Ben bewust van jouw situatie

Door je beter bewust te zijn van de situatie waarin je je bevindt, kun je met de aanwezige kennis en opgedane informatie je beter redden. Gebruik al je zintuigen om te begrijpen wat er om je heen gebeurt en wat er kan gebeuren in de toekomst. Voor het verbeteren van je bewustheid van de omgeving en de situatie, kun je een aantal stappen ondernemen.

1.1 Veiligheid

Zoek uit welke veiligheidsproblemen bestaan ​​in de plaatsen die je van plan bent om te bezoeken en zoek uit hoe de lokale vrouwen hiermee omgaan. Als  alleen reizen ’s nachts bijvoorbeeld niet veilig is, zelfs niet met het openbaar vervoer, dan kan een lokale jou aanraden een taxi  te nemen waar de lokale een groep vrienden zou kunnen inschakelen om met haar naar huis te lopen.

1.2 Cultuur

Leer wat vrouwen meestal dragen en doen in het land van jouw bestemming en pas je garderobe en gedrag aan, zodat je binnen aanvaardbare grenzen verkeert. Voorkom dat je te weinig kleding draagt,  dat is nooit een goed idee, en negeer ook nooit schaamteloos de lokale gewoonten.

 1.3 Straatgericht

Weet hoe je je veilig kunt rondbewegen zodra je je bestemming bereikt hebt. Wees straat slim.

Zoek uit of het openbaar vervoer veilig te gebruiken is tijdens zowel overdag als ’s nachts. Vermijd aankomen bij je hotel aan te komen wanneer het al donker is.  Als alleen vrouwen-metro’s en bussen beschikbaar zijn, gebruik ze. Leer speciale vrouwen taxi’s te identificeren. Draag een fluitje, zaklamp en, indien juridische, pepperspray.

1.4 Gevaren van natuur

Onderzoek natuurrampen en weersomstandigheden die van invloed kunnen op jouw reis. Leer vervolgens hoe je veilig kunt omgaan met betreffende gevaren, zoals een orkaan, aardbeving, tsunami, tornado of andere katastrofisch natuurramp.

1.5 Oplettend

Wanneer je een rondreis maakt, kijk dan om je heen  en bemerk wat mensen doen. Controleer voor nooduitgangen en heb oog voor wat er om je heen gebeurt, voor  wat er gaande is.

1.6 Helder

Een drankje is niet erg, maar voorkom dat je te veel alcohol nuttigt en niet meer helder kunt denken. Loop ook niet rond terwijl je een e-mailtje op je telefoon aan het lezen bent. Laat ook nooit je drankje onbemand achter.

2. Bescherm waardevolle spullen

Waar je ook naar toe zal reizen, er zullen altijd mensen zijn die je af willen helpen van dure juwelen, elektronische artikelen en reisdocumenten.

Minimaliseer uw risico door het thuis laten van onvervangbare waardevolle spullen. Maak kopieën van uw paspoort,  draag daarvan één exemplaar afzonderlijk van uw paspoort en laat één kopie achter bij een vriend of familielid. Draag een geldbuidel wanneer je afreist naar plaatsen die bekend staat om zakkenrollers.

3. Maak van jezelf geen doelwit

Laat je dure kleding en accessoires thuis en neem vooral kleding mee om je onder de mensen te kunnen begeven. Vermijd het dragen van items die je nationale afkomst te veel laten zien. Wanneer je in gesprek komt met anderen vermeld dan niet je hotel of je hotelkamer, naam en adres.  Iemand anders kan je gesprek afluisteren en je volgen wanneer je terug loopt naar je hotel.

4. Weet hoe je snel hulp moet krijgen

Voordat je reis begint, moet je het noodnummer voor je land van bestemming opzoeken en het ook onthouden, door het bv in je mobiele telefoon te zetten. Leer hoe je moet schreeuwen om hulp te krijgen en hoe je anderen moet waarschuwen voor gevaar. Schrijf deze zinnen neer op een kaart en draag dit met je mee  tijdens je reis. Het is ook een goede tip om als je ernstige of levensbedreigende allergieën hebt, de betreffende  allergie-informatie ook op die kaart te zetten.  Vraag iemand om deze informatie in de plaatselijke taal te vertalen.

5. Sluit je deuren

Maak er een gewoonte van deuren achter je te sluiten, zoals bijvoorbeeld de deur van je huurauto. Zet waardevolle spullen in de kofferbak van de huurauto en  zet ze niet in het dashboardkastje of onder uw stoel. Vergrendel de auto wanneer je deze parkeert. Dieven weten alle trucken, maar ze weten ook dat sloten hun handelen vertragen.

Wanneer je vanuit je hotelkamer  de buurt in gaat, doe de deur op slot. Gebruik alle sloten op de deur. Voor extra veiligheid, vergrendel de deur als je binnen bent of gebruik een deur alarm indien aanwezig.  Open nooit de deur, tenzij je zeker weet dat jij de persoon aan de andere kant kent en wilt zien. Wanneer je een kamer op de begane grond hebt, laat dan ’s nachts je raam niet open. Een goed tip is om niet een kamer op de begane grond te accepteren. Probeer in ieder geval eerst om een kamer op de derde verdieping te verkrijgen.

6. Vertrouw op je intuïtie

Deze tip lijkt misschien afgezaagd, maar het is eigenlijk de basis van jouw persoonlijke veiligheid. Als er iets niet goed voelt, moet je vooral vertrouwen op je instinct en je dan begeven in de richting van een veilige plaats of een groep mensen. Uw “buikgevoel” kan onder meer een stekelige gevoel, knopen in je maag, verhoogd bewustzijn of een dwang zijn om weg te lopen. Geloof in jezelf als je instinct je waarschuwt.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.