besparen op vakantie

De solo reizen beginner’s guide

Solo reizen doe je echt niet meer omdat je geen reisgenoot kunt vinden. Het is spannend, je staat open voor nieuwe ontmoetingen, kunt je tijd invullen zoals jij dat wilt, en je leert jezelf kennen. Hoe haal je het meeste uit reizen ‘met jezelf’? We hebben wat tips, info en adressen voor je!

Pluspunten

Er was een tijd dat alleen reizen een nogal zielig imago had. Gelukkig is dat veranderd! Er valt gewoon veel te veel te zien op de wereld om te gaan zitten wachten tot iemand dezelfde reis wil maken. Dat je onafhankelijk bent is niet het enige wat solo reizen zo leuk maakt. Aleenreizigers noemen als voordeel ook dat het veel spannender is. En juist wie veel reist, krijgt contact met de lokale bevolking.

Minpunten

Eerlijk is eerlijk, er is een keerzijde. Zo moet je in bepaalde gevallen bewuster op je veiligheid letten. Ook kun je je soms even verloren voelen. Je wordt niet afgeleid door vrienden, telefoon, tv. Daar kun je wat ongemakkelijk van worden. Maar van zulke momenten leer je iets; hoe goed je op je gemak bent met jezelf, wie je bent. Zulke momenten duren meestal niet lang en zijn tegenhanger van de onvermijdelijke irriaties als je samen reist.

Do’s en dont’s bij alleen op reis

– Ga je georganiseerd, kijk dan op de website of de reisorganisatie van je keuze je aanspreekt, of ze hippe bestemmingen hebben of juist Rijn- en Moezelreizen, én in hoeverre het programma vaststaat. Niet iedereen wil beziggehouden worden.
– Koudwatervrees? Eerst een stedentripje van een paar dagen, dan steeds verder en langer weg.
– Reis geïnformeerd. Scoor een goede reisgids van je bestemming.
– Bang voor een gapende leegte van dagen? Kies een sport- of doevakantie, of plan vooraf wat je wilt zien en doen.
– Begin een reisdagboek, dat is vaak net of je je reiservaringen deelt.

Alleen eten? Zo maak je het leuk:

– Neem iets te lezen mee, zoals een reisgidsje (met plattegronden?). Je weet waar je je ogen kunt laten én je kunt lekker alvast je volgende dag inplannen.
– Neem een warme lunch en bestel ’s avonds roomservice voor bij de tv. Een goed alternatief: het restaurant van een groot hotel is misschien wat onpersoonlijk, maar barst vaak van de (zakelijke) alleenreizenden.
– Tegenpool: in een intiem familierestaurantje krijg je eerder persoonlijke aandacht en aanspraak.

Doe het safe

– Als je niet zeker weet of een land verantwoord bereisbaar is, bel dan bijvoorbeeld de ambassade van dat land. Een lijst met contactgegevens vind je op wijsopreis.info, onderdeel van ‘Reizen en burgerzaken’.
– Wees vindbaar. Laat bijvoorbeeld thuis op tafel een briefje liggen met alle gegevens.
– Neem telefoonnummers van alarmcentrales en giropas-blokkeernummers mee, en het nummer van het Nederlandse Consulaat.
– Veiligheid vóór vriendelijkheid! Bij twijfel, op eenzame stukken straat, of s’ avonds in een mindere wijk is de regel: koel, correct en onbenaderbaar. Liever een onschuldige gezelligheidszoeker op de ziel trappen dan problemen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.