besparen op vakantie

De solo reizen beginner’s guide

Solo reizen doe je echt niet meer omdat je geen reisgenoot kunt vinden. Het is spannend, je staat open voor nieuwe ontmoetingen, kunt je tijd invullen zoals jij dat wilt, en je leert jezelf kennen. Hoe haal je het meeste uit reizen ‘met jezelf’? We hebben wat tips, info en adressen voor je!

Pluspunten

Er was een tijd dat alleen reizen een nogal zielig imago had. Gelukkig is dat veranderd! Er valt gewoon veel te veel te zien op de wereld om te gaan zitten wachten tot iemand dezelfde reis wil maken. Dat je onafhankelijk bent is niet het enige wat solo reizen zo leuk maakt. Aleenreizigers noemen als voordeel ook dat het veel spannender is. En juist wie veel reist, krijgt contact met de lokale bevolking.

Minpunten

Eerlijk is eerlijk, er is een keerzijde. Zo moet je in bepaalde gevallen bewuster op je veiligheid letten. Ook kun je je soms even verloren voelen. Je wordt niet afgeleid door vrienden, telefoon, tv. Daar kun je wat ongemakkelijk van worden. Maar van zulke momenten leer je iets; hoe goed je op je gemak bent met jezelf, wie je bent. Zulke momenten duren meestal niet lang en zijn tegenhanger van de onvermijdelijke irriaties als je samen reist.

Do’s en dont’s bij alleen op reis

– Ga je georganiseerd, kijk dan op de website of de reisorganisatie van je keuze je aanspreekt, of ze hippe bestemmingen hebben of juist Rijn- en Moezelreizen, én in hoeverre het programma vaststaat. Niet iedereen wil beziggehouden worden.
– Koudwatervrees? Eerst een stedentripje van een paar dagen, dan steeds verder en langer weg.
– Reis geïnformeerd. Scoor een goede reisgids van je bestemming.
– Bang voor een gapende leegte van dagen? Kies een sport- of doevakantie, of plan vooraf wat je wilt zien en doen.
– Begin een reisdagboek, dat is vaak net of je je reiservaringen deelt.

Alleen eten? Zo maak je het leuk:

– Neem iets te lezen mee, zoals een reisgidsje (met plattegronden?). Je weet waar je je ogen kunt laten én je kunt lekker alvast je volgende dag inplannen.
– Neem een warme lunch en bestel ’s avonds roomservice voor bij de tv. Een goed alternatief: het restaurant van een groot hotel is misschien wat onpersoonlijk, maar barst vaak van de (zakelijke) alleenreizenden.
– Tegenpool: in een intiem familierestaurantje krijg je eerder persoonlijke aandacht en aanspraak.

Doe het safe

– Als je niet zeker weet of een land verantwoord bereisbaar is, bel dan bijvoorbeeld de ambassade van dat land. Een lijst met contactgegevens vind je op wijsopreis.info, onderdeel van ‘Reizen en burgerzaken’.
– Wees vindbaar. Laat bijvoorbeeld thuis op tafel een briefje liggen met alle gegevens.
– Neem telefoonnummers van alarmcentrales en giropas-blokkeernummers mee, en het nummer van het Nederlandse Consulaat.
– Veiligheid vóór vriendelijkheid! Bij twijfel, op eenzame stukken straat, of s’ avonds in een mindere wijk is de regel: koel, correct en onbenaderbaar. Liever een onschuldige gezelligheidszoeker op de ziel trappen dan problemen.

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

alweer op vakantie
By Moniek ·
15 november 2021

Ga je nou alweer op vakantie?

Sommige mensen kopen om de haverklap een nieuwe Iphone, TV, bankstel, DVD speler, tuin-set, auto, laten hun badkamer of keuken verbouwen, kopen sieraden, dure merkkleding of worden dolgelukkig door twee keer in de week te gaan uit eten.
singles wintersport
By Moniek ·
5 november 2021

Zo haal je het maximale uit de wintersport!

Lekker een weekje skiën doet vele harten sneller kloppen en met zoveel leuke wintersportvakanties voor singles is er voor iedere wintersporter een vakantie die past. Omdat de meeste mensen maar één keer per jaar op wintersport gaan is het wel zo fijn als je daar het maximale uit kunt halen. Daarom geven wij je alvast vijf tips!
bijzondere singlereizen
By Moniek ·
3 november 2021

9 tips voor bellen op vakantie

De vakanties komen er weer aan. Dan willen veel mensen met hun smartphone, tablet of laptop de grens over. Pas op, dat kan in de papieren lopen. Wat is de beste manier om bereikbaar te blijven tegen redelijke kosten? Hier de 10 tips van Spanje Blog op een rij voor een zorgeloze vakantie.
ontoegankelijke vakantielanden
By Moniek ·
30 oktober 2021

3 vrijwel ontoegankelijke vakantielanden

Ben jij ook zo’n fan van ‘Reizen Waes’? Hou je van reizen naar avontuurlijke en onbekende bestemmingen? Dan moet je beslist eens kijken! In zijn televisieprogramma trekt hij naar landen die de gemiddelde toerist liever links laat liggen en heeft daarbij slechts een vraag: kan ik er op vakantie?
voordelen en nadelen singlereizen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Eerlijke tips: voor en nadelen van singlereizen

Ben jij er al aan toe om als single op vakantie te gaan? Twijfel je enorm over het soort vakantie, of je alleen op reis zult gaan of met een groepsreis en zoek je betrouwbare tips en informatie over singlereizen? Dan heb je eerlijke tips en info nodig over de voor en nadelen van singlereizen. Lees je mee?
Blarney stone kiss
By Francien ·
20 oktober 2021

Vieze adem beter dan vieste plekken

Zal ooit enige wetenschapper zich gebogen hebben over de mate van hygiëne van een single ten op zichten van iemand die niet alleen is? En hoe zit dat op vakantie plekken?