wachtwoorden online

Sociale media kanalen doen weinig voor eenzame mensen

Tegenwoordig zijn we altijd met iedereen in contact via sociale media kanalen. Kan je je dan toch eenzaam voelen? Je zou denken van niet, maar dat blijkt toch anders in elkaar te steken.

Geen face-to-face contact

NU.nl sprak met experts over deze kwestie. “Sociale media helpen niet wanneer iemand in het dagelijks leven geen face-to-face contact heeft”, zegt Theo van Tilburg, hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Eigenlijk moet je het meer zien als een verlengde van het offline contact. Nieuwe contacten maken via sociale media is onwaarschijnlijk, maar het medium helpt wel om contacten te onderhouden.”

Eenzaamheid ervaren op sociale media

Toch kunnen we ook op sociale media eenzaamheid ervaren. “Op sociale media delen we toch vooral de leuke dingen van het leven. Niet onze zwakheden, ons verdriet of diepere gevoelens”, zegt Arie Ouwerkerk van Coalitie Erbij, het nationale samenwerkingsverband tegen eenzaamheid. “Ook kan je eenzaamheid voelen doordat je op sociale media ziet dat anderen leuke dingen met hun vrienden doen, maar je zelf alleen zit en er niet bij hoort.”

Voelen wat je mist

En juist het voelen dat je wat mist is voor de beleving van eenzaamheid cruciaal, legt Van Tilburg uit. “Daarbij kan het zijn dat je eenzaamheid voelt als je alleen thuis bent, maar ook wanneer je in gezelschap bent en iedereen een partner heeft, maar jij zelf niet.”

Intieme relaties

Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat 43 procent van de Nederlanders van 19 jaar en ouder zich eenzaam voelt. In de leeftijd tot 34 jaar voelt bijna 9 procent zich ernstig eenzaam. Ruim 32 procent heeft last van emotionele eenzaamheid. Zij ervaren dan een gemis van een intieme relatie.

Wanneer opbouwen relaties niet lukt

Mensen in de twintig kunnen eenzaamheid ervaren wanneer de opbouw van relaties niet slaagt. “Rond de leeftijd van 26 jaar beginnen mensen hier onzeker over te worden, maar zeker rondom de dertig worden mensen zich bewust van het gemis van een partner, wanneer de omgeving die wel heeft. Ze willen iemand die bij hen hoort en waarmee ze intieme dingen kunnen delen.”

Te hoge verwachting van relaties

Volgens Van Tilburg vormt ook een te hoge verwachting van een relatie een probleem, wanneer het aankomt op sociale contacten. “Mensen denken vaak dat als ze een relatie krijgen al hun problemen zijn opgelost, omdat er dan iemand voor hen zorgt, maar door deze verwachting kunnen zij mensen in die mate claimen dat ze de relatie verstikken.”

Zichtbaar

Eenzaamheid is niet altijd zichtbaar. “Het zit in iemand zijn kern en je kan het niet zien. Ook praten mensen er vaak niet gemakkelijk over, omdat er vaak nog een taboe op rust.” Signalering begint vaak wanneer buitenstaanders een “niet pluis-gevoel” krijgen bij iemand die ze kennen. Van Tilburg: “Wanneer iemand zijn huis een rommel is, iemand zich slecht verzorgt of er weinig boodschappen in huis zijn kan dit mogelijk duiden op eenzaamheid, maar het kan ook iets heel anders zijn.”

Verhelpen van eenzaamheid

Het verhelpen van eenzaamheid is dan ook maatwerk. “Probeer het gesprek aan te gaan en probeer iets voor de ander te betekenen. Daarbij is het van belang dat het gesprek open en eerlijk verloopt en degene die probeert te helpen ook eerlijk is over zichzelf”, aldus Ouwerkerk.

Empathie

Empathie tonen is belangrijk, zo meent Ouwerkerk. “Wanneer iemand zich eenzaam voelt omdat hij of zij weinig vrienden heeft of de relaties verbroken zijn, is het belangrijk dat deze persoon serieus genomen wordt. Eenzaamheid kan namelijk iedereen overkomen. Er zijn zaken als een verlies van een dierbare, een ongeluk of het verlies van een baan die ervoor zorgen dat mensen vereenzamen.”

Offline vrienden curciaal

“Je weet niet hoe je zelf in deze situaties zou reageren. Je Facebookvrienden zullen in deze moeilijke tijd niet bij je blijven hangen, dus een paar intieme offline vrienden is cruciaal.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.