wachtwoorden online
6 October 2017

Sociale media kanalen doen weinig voor eenzame mensen

Tegenwoordig zijn we altijd met iedereen in contact via sociale media kanalen. Kan je je dan toch eenzaam voelen? Je zou denken van niet, maar dat blijkt toch anders in elkaar te steken.

Geen face-to-face contact

NU.nl sprak met experts over deze kwestie. “Sociale media helpen niet wanneer iemand in het dagelijks leven geen face-to-face contact heeft”, zegt Theo van Tilburg, hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Eigenlijk moet je het meer zien als een verlengde van het offline contact. Nieuwe contacten maken via sociale media is onwaarschijnlijk, maar het medium helpt wel om contacten te onderhouden.”

Eenzaamheid ervaren op sociale media

Toch kunnen we ook op sociale media eenzaamheid ervaren. “Op sociale media delen we toch vooral de leuke dingen van het leven. Niet onze zwakheden, ons verdriet of diepere gevoelens”, zegt Arie Ouwerkerk van Coalitie Erbij, het nationale samenwerkingsverband tegen eenzaamheid. “Ook kan je eenzaamheid voelen doordat je op sociale media ziet dat anderen leuke dingen met hun vrienden doen, maar je zelf alleen zit en er niet bij hoort.”

Voelen wat je mist

En juist het voelen dat je wat mist is voor de beleving van eenzaamheid cruciaal, legt Van Tilburg uit. “Daarbij kan het zijn dat je eenzaamheid voelt als je alleen thuis bent, maar ook wanneer je in gezelschap bent en iedereen een partner heeft, maar jij zelf niet.”

Intieme relaties

Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat 43 procent van de Nederlanders van 19 jaar en ouder zich eenzaam voelt. In de leeftijd tot 34 jaar voelt bijna 9 procent zich ernstig eenzaam. Ruim 32 procent heeft last van emotionele eenzaamheid. Zij ervaren dan een gemis van een intieme relatie.

Wanneer opbouwen relaties niet lukt

Mensen in de twintig kunnen eenzaamheid ervaren wanneer de opbouw van relaties niet slaagt. “Rond de leeftijd van 26 jaar beginnen mensen hier onzeker over te worden, maar zeker rondom de dertig worden mensen zich bewust van het gemis van een partner, wanneer de omgeving die wel heeft. Ze willen iemand die bij hen hoort en waarmee ze intieme dingen kunnen delen.”

Te hoge verwachting van relaties

Volgens Van Tilburg vormt ook een te hoge verwachting van een relatie een probleem, wanneer het aankomt op sociale contacten. “Mensen denken vaak dat als ze een relatie krijgen al hun problemen zijn opgelost, omdat er dan iemand voor hen zorgt, maar door deze verwachting kunnen zij mensen in die mate claimen dat ze de relatie verstikken.”

Zichtbaar

Eenzaamheid is niet altijd zichtbaar. “Het zit in iemand zijn kern en je kan het niet zien. Ook praten mensen er vaak niet gemakkelijk over, omdat er vaak nog een taboe op rust.” Signalering begint vaak wanneer buitenstaanders een “niet pluis-gevoel” krijgen bij iemand die ze kennen. Van Tilburg: “Wanneer iemand zijn huis een rommel is, iemand zich slecht verzorgt of er weinig boodschappen in huis zijn kan dit mogelijk duiden op eenzaamheid, maar het kan ook iets heel anders zijn.”

Verhelpen van eenzaamheid

Het verhelpen van eenzaamheid is dan ook maatwerk. “Probeer het gesprek aan te gaan en probeer iets voor de ander te betekenen. Daarbij is het van belang dat het gesprek open en eerlijk verloopt en degene die probeert te helpen ook eerlijk is over zichzelf”, aldus Ouwerkerk.

Empathie

Empathie tonen is belangrijk, zo meent Ouwerkerk. “Wanneer iemand zich eenzaam voelt omdat hij of zij weinig vrienden heeft of de relaties verbroken zijn, is het belangrijk dat deze persoon serieus genomen wordt. Eenzaamheid kan namelijk iedereen overkomen. Er zijn zaken als een verlies van een dierbare, een ongeluk of het verlies van een baan die ervoor zorgen dat mensen vereenzamen.”

Offline vrienden curciaal

“Je weet niet hoe je zelf in deze situaties zou reageren. Je Facebookvrienden zullen in deze moeilijke tijd niet bij je blijven hangen, dus een paar intieme offline vrienden is cruciaal.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Dit zijn de 11 datingtrends van dit jaar

Van ‘Apocalypsing’ tot ‘Zoomlander-ing’, de datingtrends van dit jaar bieden inzicht...

Je balans vinden? 5 praktische tips!

Wanneer het leven net iets anders gaat en routines uit elkaar...

Sunweb stuurt vakantiegangers naar de concurrent

Reisorganisatie Sunweb roept op om vooral een vakantie te boeken bij...

Eenzaam als single tijdens de feestdagen: 10 tips!

Mensen die wel een partner of gezin hebben, kiezen er vaker...

Eenzaamheid in coronatijd: praatje over het weer belangrijker dan gedacht

Een kopje koffie bij de buurman, een spontane ontmoeting in de...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie