Oma maakte de lekkerste snert allertijden! Gelukkig is het recept bewaard gebleven en genieten we in de winter nog geregeld van oudhollandse snert oftewel erwtensoep. Wil je deze winter ook smullen van snert? In een keer maken en in kleinere porties invriezen, maximaal eetplezier!

Wat heb je nodig voor oma’s snert:

400 gram spliterwten
Stuk rookspek van 150 gram
1 varkenschijf (ca 400 gram) of 1 hamschijf
2 rookworsten
2 aardappels
4 prei
1 winterwortel
1 kleine knolselderij
Zout (of 3 bouillonblokjes)
Peper
Laurier (2 blaadjes)
Peperkorrels
Wat selderij

Zo maak je de snert klaar:

Gooi de spliterwten in twee liter water en brengt dit aan de kook samen met de kruiden (zout, peper, laurierblaadjes en peperkorrels). Doe daar ook direct al het rookspek en de varkensschijf (of hamschijf) bij. Zet het vuur laag zodra het water kookt en schep het schuim van het water af. Kook dit ongeveer 40 minuten.

Snij ondertussen de prei in ringen, de wortels, aardappels en knolselderij in kleine blokjes. Schep het vlees uit de pan en snij dit in stukjes en laat daarna alles (vlees en groenten en erwten) nog circa 45 zachtjes koken. Voeg op het eind (circa tien minuten voor het einde) de rookworst toe (in stukjes snijden) en meng op het eind de gehakte selderij toe. Daarna serveren of afkoelen en de dag daarna zachtjes verwarmen.

Extra tip van oma: kook een stukje extra erwtensoepspek mee, haal dit na het koken eruit en laat het afkoelen. Met een scherp mes in plakje snijden en serveren op roggenbrood met een beetje mosterd. Zalig!

Smakelijke eten!