Is leeftijd nog wel een issue of steeds minder? Wat de arbeidsmarkt betreft in ieder geval wel. Van de langdurige werkelozen is ruim de helft tussen de 45 en 65 jaar. Maar het gaat er tegenwoordig toch veel meer om hoe oud je je voelt en niet hoe oud je bent. Alles kan eigenlijk hoe oud je ook bent. Wil je stappen op je 60e of al achter de geraniums gaan zitten op je 45e, het gaat er vooral om waar jij je fijn bij voelt.
Oeroude overlevingssystteem
Dat we allerlei zaken niet helemaal goed doen, dat ligt aan ons oeroude overlevingssysteem. Met zo weinig mogelijk inspanning willen we zorgen dat alles goed genoeg is voor ons lijf. Hoe je dat kunt bereiken is niet jezelf maar je omgeving aan het werk te zetten. Neem een kleiner bord, dan wordt je portie kleiner dan je denkt. Verander je zitplek op je werk in een plek waar je ook kunt staan.
Slim en blij oud worden
Kleine veranderingen in je leven geven een groot resultaat. Je zult langer gezond blijven. Kleine aanpassingen voorkomen dat je in een soort van slow motion reeds op je dertigste, veertigste of vijftigste ongeluk tegemoet gaat. Er is een lijst opgesteld in BN DeStem van 22 september met praktische en haalbare veranderingetjes. Goed voor jezelf zorgen, geldt voor iedereen. Singles moeten altijd al goed voor zichzelf zorgen. Met deze kleine veranderingen zal dat ongemerkt beter gaan. Met een beetje slimheid blijf je jaren langer blij.
Haalbare veranderingen
Om slimmer oud te worden zijn er dus een aantal veranderingen die haalbaar zijn. Het zijn vaak kleine veranderingen, met verrassend resultaat.
1. Klein bestek, borden opscheplepels
Door alles kleiner te gebruiken verbruik je onbewust minder calorieën, terwijl je jezelf toch vandaan voelt.
2. Lagere temperatuur
Wanneer je de thermostaat een graadje lager zet, zul je zelf harder moeten werken om warmer te blijven. Je verbrandt daardoor meer calorieën.
3. Verstop je tv
Wanneer je niet constant door je tv gelokt wordt, omdat die niet pontificaal de aandacht trekt, dan kijk je mogelijk minder tv liggend op de bank. Goede kans dat je actievere alternatieven ontwikkelt.
4. Bewaar groente hoog
Reorganiseer je koelkast. Leg groente op ooghoogte en breng de snacks uit beeld. Het zit er dik in dat je gezonder gaat eten.
5. Hobby naar kamer
Is er een hobby die je graag doet, breng die dan naar de woonkamer. Je pakt er dan makkelijker naar. Je bent dan snel meer bezig met lichamelijke en geestelijke activiteit.
6. Kies juiste glas
Gebruik brede glazen voor water en hoge, smalle voor frisdrank. Hoge glazen worden minder vol geschonken.
7. Dim het licht
In de avond moet je tijdig het licht dimmen. Kunstlicht blokkeert de aanmaak van Melatonine waardoor je slechter in slaap valt.
8. Verwijder beeldschermen
Het licht dat uit beeldschermen straalt is blauw en verstoort je slaapritme. Zorg dat die ‘s nachts niet in jouw buurt zijn.
9. Lunchwandeling
Wil je graag even naar buiten tijdens of na je lunch? Er zijn vast meer collega’s die even de benen willen strekken. Het helpt hoge bloedsuikers te voorkomen, die de dip na je lunch veroorzaken.
10. Wekker met licht
Laat je in de ochtend wekken door lichtsignalen. Het blijkt dat je bioritme minder verstoord wordt dan door geluid. Je dag begint minder gestrest.
11. Tel je stappen
Wanneer je een stappenteller aanschaft, krijg je meer de neiging om te voet te gaan. Je verbruikt over de zelfde afstand met lopen 3 keer zoveel energie als met fietsen.
12. Staand vergaderen
Het is een goed plan om in vergaderruimtes hoge tafels te plaatsen. Je kunt dan staand iets met elkaar bespreken. Dit is gezonder en vaak effectiever.
13. Transferium
Je ontkomt er niet aan om met een auto naar je werk te gaan. Zet je jouw auto bij een transferium, plaats daar dan een fiets om op de plaats van bestemming te komen.
14. Samen fietsen
Vind je fietsen alleen niet zo leuk, zoek dan een collega die ook met de fiets naar het werk gaat. Fiets je gezellig samen, is gezond en sociaal.
15. Inkopen na maaltijd
Ga geen boodschappen doen voordat je aan het eten moet beginnen. Doe dat na de maaltijd. Je zult echt minder en gezondere boodschappen scoren.
16. Boodschappenlijst
Probeer altijd een boodschappen lijstje bij je te hebben. Je loopt dan gerichter door de winkel en je laat je minder verleiden ongezonde keuzes te maken.
17. Bankje voor de deur
Plaats een bankje naast je voordeur. Dan breng je vaker wat tijd buiten door, bijvoorbeeld bij het drinken van een kopje koffie. Je ziet vaker de zon en je maakt meer contact met je buren.
18. Neem een hond
Wil je graag naar buiten, maar doe je dat niet zomaar, dan kun je er over nadenken een hond te nemen. Dat maakt het naar buiten gaan om te wandelen vanzelfsprekend.
19. Zet de bloemetjes buiten
Wanneer je letterlijk de bloemetjes buiten zet in je voortuin of voor de gevel, dan maak je jouw buurt aantrekkelijker. Dit verleidt jou en anderen om vaker buiten te zijn.
20. Lees goed boek
De tips uit deze rij komen zeker terug in het boek “Oud worden in de praktijk”, geschreven door Rudi Westendorp en David van Bodegom. Praat over de inhoud met anderen. Zoek sowieso anderen op want eenzaamheid is dodelijker dan roken.