60+ singlereizen

Slim en blij ouder worden

Is leeftijd nog wel een issue of steeds minder? Wat de arbeidsmarkt betreft in ieder geval wel. Van de langdurige werkelozen is ruim de helft tussen de 45 en 65 jaar. Maar het gaat er tegenwoordig toch veel meer om hoe oud je je voelt en niet hoe oud je bent. Alles kan eigenlijk hoe oud je ook bent. Wil je stappen op je 60e of al achter de geraniums gaan zitten op je 45e, het gaat er vooral om waar jij je fijn bij voelt. 

Oeroude overlevingssystteem

Dat we allerlei zaken niet helemaal goed doen, dat ligt aan ons oeroude overlevingssysteem. Met zo weinig mogelijk inspanning willen we zorgen dat alles goed genoeg is voor ons lijf. Hoe je dat kunt bereiken is niet jezelf maar je omgeving aan het werk te zetten. Neem een kleiner bord, dan wordt je portie kleiner dan je denkt. Verander je zitplek op je werk in een plek waar je ook kunt staan.

Slim en blij oud worden

Kleine veranderingen in je leven geven een groot resultaat. Je zult langer gezond blijven. Kleine aanpassingen voorkomen dat je in een soort van slow motion reeds op je dertigste, veertigste of vijftigste ongeluk tegemoet gaat. Er is een lijst opgesteld in BN DeStem van 22 september met praktische en haalbare veranderingetjes. Goed voor jezelf zorgen, geldt voor iedereen. Singles moeten altijd al goed voor zichzelf zorgen. Met deze kleine veranderingen zal dat ongemerkt beter gaan. Met een beetje slimheid blijf je jaren langer blij.

Haalbare veranderingen

Om slimmer oud te worden zijn er dus een aantal veranderingen die haalbaar zijn. Het zijn vaak kleine veranderingen, met verrassend resultaat.

1. Klein bestek, borden opscheplepels

Door alles kleiner te gebruiken verbruik je onbewust minder calorieën, terwijl je jezelf toch vandaan voelt.

2. Lagere temperatuur

Wanneer je de thermostaat een graadje lager zet, zul je zelf harder moeten werken om warmer te blijven. Je verbrandt daardoor meer calorieën.

3. Verstop je tv

Wanneer je niet constant door je tv gelokt wordt, omdat die niet pontificaal de aandacht trekt, dan kijk je mogelijk minder tv liggend op de bank. Goede kans dat je actievere alternatieven ontwikkelt.

4. Bewaar groente hoog

Reorganiseer je koelkast. Leg groente op ooghoogte en breng de snacks uit beeld. Het zit er dik in dat je gezonder gaat eten.

5. Hobby naar kamer

Is er een hobby die je graag doet, breng die dan naar de woonkamer. Je pakt er dan makkelijker naar. Je bent dan snel meer bezig met lichamelijke en geestelijke activiteit.

6. Kies juiste glas

Gebruik brede glazen voor water en hoge, smalle voor frisdrank. Hoge glazen worden minder vol geschonken.

7. Dim het licht

In de avond moet je tijdig het licht dimmen. Kunstlicht blokkeert de aanmaak van Melatonine waardoor je slechter in slaap valt.

8. Verwijder beeldschermen

Het licht dat uit beeldschermen straalt is blauw en verstoort je slaapritme. Zorg dat die ‘s nachts niet in jouw buurt zijn.

9. Lunchwandeling

Wil je graag even naar buiten tijdens of na je lunch? Er zijn vast meer collega’s die even de benen willen strekken. Het helpt hoge bloedsuikers te voorkomen, die de dip na je lunch veroorzaken.

10. Wekker met licht

Laat je in de ochtend wekken door lichtsignalen. Het blijkt dat je bioritme minder verstoord wordt dan door geluid. Je dag begint minder gestrest.

11. Tel je stappen

Wanneer je een stappenteller aanschaft, krijg je meer de neiging om te voet te gaan. Je verbruikt over de zelfde afstand met lopen 3 keer zoveel energie als met fietsen.

12. Staand vergaderen

Het is een goed plan om in vergaderruimtes hoge tafels te plaatsen. Je kunt dan staand iets met elkaar bespreken. Dit is gezonder en vaak effectiever.

13. Transferium

Je ontkomt er niet aan om met een auto naar je werk te gaan. Zet je jouw auto bij een transferium, plaats daar dan een fiets om op de plaats van bestemming te komen.

14. Samen fietsen

Vind je fietsen alleen niet zo leuk, zoek dan een collega die ook met de fiets naar het werk gaat. Fiets je gezellig samen, is gezond en sociaal.

15. Inkopen na maaltijd

Ga geen boodschappen doen voordat je aan het eten moet beginnen. Doe dat na de maaltijd. Je zult echt minder en gezondere boodschappen scoren.

16. Boodschappenlijst

Probeer altijd een boodschappen lijstje bij je te hebben. Je loopt dan gerichter door de winkel en je laat je minder verleiden ongezonde keuzes te maken.

17. Bankje voor de deur

Plaats een bankje naast je voordeur. Dan breng je vaker wat tijd buiten door, bijvoorbeeld bij het drinken van een kopje koffie. Je ziet vaker de zon en je maakt meer contact met je buren.

18. Neem een hond

Wil je graag naar buiten, maar doe je dat niet zomaar, dan kun je er over nadenken een hond te nemen. Dat maakt het naar buiten gaan om te wandelen vanzelfsprekend.

19. Zet de bloemetjes buiten

Wanneer je letterlijk de bloemetjes buiten zet in je voortuin of voor de gevel, dan maak je jouw buurt aantrekkelijker. Dit verleidt jou en anderen om vaker buiten te zijn.

20. Lees goed boek

De tips uit deze rij komen zeker terug in het boek “Oud worden in de praktijk”, geschreven door Rudi Westendorp en David van Bodegom. Praat over de inhoud met anderen. Zoek sowieso anderen op want eenzaamheid is dodelijker dan roken.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!