sportdoel

Slechts 1.300 calorieën nodig: feit of fabel

“Een gemiddelde vrouw heeft maar 1.300 à 1.400 kilocalorieën nodig,” betoogde fitgirl Fajah Lourens onlangs in de talkshow van Eva Jinek. “In de praktijk eten ze er 2.000, en daarom is iedereen te dik.” Een pittige uitspraak, die het NRC dan ook even wilde factchecken bij het Voedingscentrum. Hoeveel calorieën heeft de doorsnee vrouw nu echt nodig?

1.300 – 1.400 kcal

Fajah Lourens staat inmiddels bekend om haar boeken Killerbody en Killerbody 2. In het eerste boek belooft ze een slank lijf op 12 weken aan dames die wat kilo’s willen verliezen, het tweede is een aanvulling met gezonde recepten. In de talkshow Jinek deed ze half januari de uitspraak dat de gemiddelde vrouw met 2.000 kilocalorieën per dag te veel binnen krijgt, en daardoor dik wordt. “Een gemiddelde vrouw heeft maar 1.300 à 1.400 kcal nodig,” klonk het.

Even checken

Een controversiële stelling die stof deed opwaaien na de uitzending, waarop het NRC besloot om toch even na te gaan of die bewering wel klopt. Zij gingen hun licht opsteken bij het Voedingscentrum, dat wetenschappelijk onderzoek als basis gebruikt om conclusies te trekken. Het resultaat? De dagelijkse gemiddelde energiebehoefte van vrouwen tussen 30 en 50 jaar oud met een zittend beroep en weinig beweging in de vrije tijd, ligt rond de 2.000 kcal. Voor jonge vrouwen tussen 14 à 18 jaar mogen dat er zo’n 2.200 zijn, vrouwen boven de 70 hebben voldoende met zo’n 1.600 kcal per dag. Een stuk hoger alleszins dan de 1.300 à 1.400 die Fajah vooropstelt.

Stabiel getal

Hoeveel calorieën je precies nodig hebt, hangt natuurlijk van een aantal factoren af. Om het gemiddelde te berekenen gaat het Voedingscentrum uit van een vrouw van 169 cm met een BMI van 22,5. Vrouwen die kleiner zijn en weinig bewegen hebben logischerwijze minder calorieën nodig, terwijl grote dames die fanatiek sporten wel wat meer kunnen consumeren. Toch is het gemiddelde van 2.000 kcal per dag al jaren een stabiel cijfer, voor vrouwen die een gezond gewicht hebben en dat zo willen houden.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!