nagelbijten

Slechte gewoontes om je partner te verlaten

Het lijkt makkelijk om je in je relatie op je plek te voelen. Er zijn echter een aantal gewoontes die je in de gaten moet houden. Sluipen er te veel van deze slechte gewoontes je relatie binnen, dan kunnen die de reden zijn dat jouw geliefde je verlaat. Als single heb je dergelijke relaties op het moment niet, maar mogelijk wel gehad. Is die misschien ook door slechte gewoontes ter zielen gegaan? Lesje voor in een nieuwe relatie dan.

Gewoontes die een gevaar vormen

Je gaat een gewoonte slecht noemen als die problemen lijkt te veroorzaken voor jezelf en voor degenen om je heen. Sommige slechte gewoontes zoals nagelbijten en eten met je mond open kun je nog negeren, maar er zijn slechte gewoontes die een gevaar kunnen worden voor je relatie.

Het is het geval met gewoontes dat het herhaald gedrag is. Een slechte actie kan nog vergeven worden en snel vergeten zijn, maar iets irritants doen bij herhaling, hoe klein ook, kan een scheur in je relatie te weeg brengen die kan uitgroeien met iedere herhaling.  Vaker wel dan niet leren mensen pas hoe vernietegend hun slechte gewoonte kan zijn, wanneer de schade niet meer teruggedraaid kan worden.

Slechte gewoontes kunnen relatie breken

Wat zijn dan die slechte gewoontes die een relatie kunnen doen klappen? Hier een lijstje van 16 meest ernstigste gewoontes.

1. Je partner behandelen als een ding

Constant proberen je partner te veranderen  in de persoon die jij wilt dat hij is, dat is een ziekelijke gewoonte die je relatie kan vernietigen. Hoe zou jij je voelen wanneer jouw partner dat zou doen met jou? Het is heel egoïstisch om in een relatie te blijven met het idee dat jij die ander wel kunt veranderen in iemand die jij liever ziet.

2. Openlijk ruzie maken

Privé zaken moet je privé houden. Je schaadt jezelf en je partner ermee, door kritiek op elkaar openlijk te maken. Het geeft mogelijk onbedoelde negatieve aandacht op jullie relatie. Daarbij komt dat het onderliggende probleem hiermee niet opgelost is en dat je partner behoorlijk van zijn stuk kan zijn door dit kinderachtige gedrag.

3. Dierbare vrienden en familie bekritiseren

Los van het feit dat familie en vrienden soms best irritant kunnen zijn, moet je beseffen dat het uiten van kritiek op de vrienden en familie van je partner hem persoonlijk raakt.  Die mensen die zijn al veel langer in zijn leven dan jij er bent, waarschijnlijk. Zij zullen ook niet weggaan, dus je kunt ze maar beter leuk gaan vinden of ze op zijn minst tolereren.

4. Te lang doorgaan bij je gelijk willen krijgen

Langer je punt maken dan nodig is, is echt zonde van je tijd. Steeds meer de ander met dezelfde argumenten om de oren slaan is hoogst irritant. Je moet niet denken dat dit de relatie ook maar enigszins vooruit helpt. Juist niet.

5. Wraak koesteren

Mensen maken fouten en in relaties is dat niet anders.  Vasthouden aan ieder kleine misstap die je partner gemaakt heeft en niet in staat zijn om te vergeven, dat put de ander uit en je relatie zal geen stand houden. Heeft je partner sorry gezegd en hebben jullie het uitgepraat, maak dan duidelijk dat je hem vergeven hebt. Ben je niet in staat een pijnlijke fout te vergeven, zet dan zelf een punt achter jullie relatie.

6. Belangrijke gesprekken ontlopen

Wanneer je weet dat er een belangrijk onderwerp besproken moet worden maar jij vermijdt dit, dan geef je je partner nog meer redenen om zich niet op zijn gemak te voelen over jou en situatie in het algemeen. Soms is het zo dat als de lucht niet geklaard wordt, dat de ander veel tijd krijgt om te blijven malen en gaat denken dat het de ander niks kan schelen.  Dit ontlopen kan juist een grotere ruzie veroorzaken of zelfs het einde van jullie relatie betekenen.

7. De fouten van je partner op scorebord

Relaties zijn geen spelletje, dus is het ook niet nodig om een soort van scorebord bij te houden hoe vaak iemand iets verkeerds doet. Dit laat zien dat je fouten die gemaakt zijn en zijn uitgepraat toch niet echt opzij kunt zetten.

8. Je partner vergelijken met je ex

Soms kun je er niets aan doen, maar zelfs dan zou het niet iets moeten zijn dat je openlijk moet doen. Namelijk het constant vergelijken van je partner met je ex. Het is een helder signaal dat je nog niet over je ex heen bent. Wanneer je partner door heeft dat jij heel de tijd aan het vergelijken bent, dan zal hij gaan voelen dat hij nooit kan tippen aan de perfecte ex. Hij kan zich zelf niet zijn, dus dood in de pot voor jullie relatie.

9. Beginnen van belangrijke discussie op onmogelijke tijdstippen

Het is niet echt het beste moment dat je partner thuiskomt van een lange dag hard werken om hem op de drempel al met een rekening of iets anders stressvols te confronteren. Zo’n actie zal alleen nog meer stress geven, en zal niet positief bijdragen aan het oorspronkelijke probleem.

10. Zijn privacy betreden

Iedereens privacy moet gerespecteerd worden. Wanneer jij het nodig vindt jouw partner constant lastig te vallen of zijn privacy te schenden, dan kan hij zich niet gerespecteerd voelen. Stiekem erachter komen wat je partner aan het doen is, toont jouw gebrek aan vertrouwen. Dit geldt ook voor als je dit achter iemands rug om doet.

11. Iets opblazen

Het heeft geen nut om er een scene van te maken wanneer je partner vergeet de lichten uit te doen, of wanneer hij vergeet de bril van de wc naar beneden te doen. Wanneer je over de kleinste dingen al een punt maakt, dan weet je partner niet wanneer je echt ergens geïrriteerd over bent.  De partner wordt jouw gedrag beu of gaat jou proberen te pakken om kleine foutjes. Het einde is dan zoek.

12. Jaloezie staat normaal denken in de weg

Wanneer jaloezie jouw normaal denken gaat over heersen en je daar naar gaat handelen, dan werk je de situatie in de hand dat je partner dingen niet meer vertelt en voor zich zelf houdt.

13. Jezelf verwaarlozen

Natuurlijk is het soms fijn om thuis rond te lopen in een jogging broek en een slobber shirt en dat moet ook kunnen. Partners vinden het echter wel prettig dat je soms ook je best doet er goed uit te zien.  Het houdt een relatie fris wanneer je allebei je best doet voor elkaar, maar ook voor jezelf, om er fris en fruitig uit te zien. Je moet af en toe weer zien, waarom je voor die ander gevallen bent.

14. Samen willen zijn 24/7

In elke relatie moet het goed voelen bij elkaar in de omgeving te zijn. Elkaars aanwezigheid moet de ander niet gaan verstikken. Een van de twee heeft vaak wat meer ruimte en lucht nodig. Het is nodig een gezonde zelfstandigheid op te bouwen en het geeft je partner de kans je te gaan missen.

15 Niet zeggen wat je op je lever hebt

Niet uitspreken wat je dwars zit maar dan wel je partner het verwijd geven er niet voor je te zijn, dat is zeer kwalijk. Dit is passief agressief gedrag dat zal je partner alleen maar paranoïde maken richting jou. Jij zal hem alleen maar meer afstoten dan dichter tot elkaar komen.

16. Je partner niet op waarde schatten

Wanneer je altijd de behoefte van je partner om een woord van waardering zal negeren, dan raak je hem in zijn basis behoeften, nodig voor een relatie. Niemand vindt het prettig er zomaar bij te hangen, er niet toe te doen.  Wanneer jij je waardering niet laat zien, zal de ander ook naar jou toe zijn best niet meer doen.

Werk aan de winkel?

Herken je enkele van deze slechte gewoontes bij jezelf en is het nog niet te laat om het tij te keren, ga dan je best doen jezelf te verbeteren.  Deze slechte gewoontes zijn namelijk vergif voor jullie relatie.  Wanneer je er voor gaat jouw lijstje slechte gewoontes te doen slinken, dan jullie relatie een langer leven krijgen. Werk aan de winkel, werk aan de relatie.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.