kinderen met appel

Slaapvriendelijke snacks voor jou en je kind

Een hele dag druk bezig zijn en dan ook nog in je eentje de zorg voor de kinderen, dat hakt er bij alleenstaande ouders wel in. De dag is vaak al vol, dat je wanneer je bij het slapen gaat eerst nog in bed de lijstjes aan het schrijven bent wat de dag van morgen van jou verwacht. Wanneer je dan je ogen dicht doet, zou het fijn zijn dat je even een aantal uurtjes kunt maken. 

Snack voor het slapen gaan

De nacht niet aan een keer door kunnen slapen heeft vaak niet met jezelf te maken maar met je kinderen, die midden in de nacht wakker worden en naar je vragen. Wat je kunt proberen is ze voor het slapen gaan een lichte snack te geven, is het advies van Lekker in het leven. Een voorlichtingssite van P&G.

Gezonde snack kan rust brengen

Een voorlichtingssite die ouders adviseert om hun kind voor het slapen gaan een snack te geven? Het blijkt dat als je een hapje eet voor je naar bed gaat, je dat tot rust kan brengen. Je leest vaak dat snacks slecht zijn voor de lijn en je zeker niets meer mag eten na de avondmaaltijd. Maar een lichte snack voor het slapengaan zal de nachtrust juist bevorderen. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat de stress die je hebt door slaapgebrek kan leiden tot extra pondjes. Een bijkomend voordeel is dat je voor bepaalde voedingsstoffen kunt kiezen die je slaperig maken.

Belangrijke rol bij de slaap

Als alleenstaande moeder heb ik in de avond vaker dan overdag de neiging om iets te eten te zoeken, zoals borrelnootjes of een toastje met Franse kaas. Ik snap zelf ook wel dat de keuze van mijn snack gezonder kan. Lekker in het leven zegt dat een lichte avondsnack niet verkeerd is, voor iedereen die licht slaapt of last heeft van slapeloosheid. Maar let hierbij wel op het woord ‘licht’. Het is zelfs een populaire dieettip om iets kleins te eten tussen de maaltijden door. In bijvoorbeeld kalkoen, kersen en melk zit tryptofaan, een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij de slaap.

Piekeren of nachtmerrie

Als kind van gescheiden ouders kunnen kinderen ook last hebben van gepieker. Over het algemeen genomen is het niet gepieker maar nachtmerrie die kinderen uit hun slaap houdt. Peuters met een kleine maag kunnen baat hebben bij een snack zodat ze niet hongerig wakker worden. En kinderen in de groei hebben ook extra calorieën nodig. Ze raken vaak opgewonden van zoetigheid of van het spelen. Een gezonde snack bij hun avondritueel om ze wat te tot rust te brengen is een goed idee om ze te geven.

Gezonde snacks voor een diepe slaap:

1. Een halve banaan en een paar rauwe amandelen
2. Pindakaas en schijfjes appel
3. Een volkoren cracker met kaas
4. Pompoen- of zonnebloempitten
5. Magere yoghurt met verse bessen
6. Een theelepel hummus met wat schijfjes komkommer
7. Een handvol kersen
8. Volkorentoast met amandelpasta
9. Warme opgeschuimde melk
10. Kamillethee werkt slaapverwekkend

Ontspannende werking van avondsnacks

Deze avondsnacks werken ontspannend. Zaad en kaas bevatten tryptofaan, een stof die in ons lichaam wordt omgezet in het slaap bevorderende melatonine. Kersen en bananen bevatten ook melatonine. Amandelen hebben een licht spierontspannend effect en zuivelproducten bevatten calcium, dat een rustige slaap bevordert.

De complexe fysiologische reacties tussen voedsel en slaap zijn het gevolg van de combinatie van tryptofaan en melatonine met koolhydraten. Dat bevordert de productie van serotonine, een stof die je rustig maakt. Door een kleine hoeveelheid eiwitten te eten blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en houd je een verzadigd gevoel. Dat bevordert een diepe slaap.

Wat ‘s avonds beter vermijden

Kinderen eten graag een koekje voor het slapengaan, maar koekjes bevatten veel suiker en dat zorgt voor een korte energieboost, met daarna een lage bloedsuikerspiegel. Dat is precies het tegengestelde van wat we willen bereiken voor we naar bed gaan. Het is net zo als een kop koffie of thee drinken om de avond door te komen. Ook suiker en chocola moet je in de avond laten liggen. Tussendoortjes met weinig vetten en suiker zijn altijd beter om te eten. Als je veel eiwitten eet, vooral ‘s avonds, wordt je spijsvertering trager.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!