samen slapen
11 March 2015

Slaap lekker, samen

Een snurker of draaikont als partner, een bedgenoot die het warmer, lichter of donkerder wil dan jezelf of iemand die iedere nacht een keer uit bed moet om te plassen, je kunt het allemaal treffen. Samen het bed delen is niet altijd zo romantisch als we zouden hopen.

Als single kijk je er mogelijk naar uit weer het bed te delen met een ander. Natuurlijk is dat prettig, maar dat moet je niet alleen maar idealiseren. Er zijn mensen die het overdag jaren lang met elkaar volhouden, maar op een gegeven moment er voor kiezen het bed niet meer samen te delen. Ook die mensen zullen vast eerst oplossingen bedacht hebben alvorens deze stap te zetten.

Laat je nachtrust niet langer verstoren

Je nachtrust kan door meerdere redenen verstoord worden. Voor een aantal situaties hoef je dus zeker niet meteen je matras naar een andere kamer te slepen, maar zijn er ook wel oplossingen te bedenken.  Voor een beste relatie moet zowel het gedeelte overdag maar ook in de nacht goed voelen.

1. Te warm of te koud

Hij wil het raam open, jij de verwarming aan of omgekeerd. Allebei water bij de wijn doen is de eerlijkste oplossing. Kies voor een temperatuur die het midden houdt tussen jullie behoeften. Hij wil 18 graden, en jij 22? Hou het dan op 20 graden. Die kleine aanpassing kunnen jullie allebei aan, en je lichaam went er snel aan.

2. Knuffelen of afstand houden

Romantisch in elkaars armen in slaap vallen klinkt in principe heerlijk. Maar niet iedereen vindt dat even aangenaam, of kan niet slapen als de ander hem of haar in een greephouding vastklemt. Maak afspraken over het knuffelen voor het slapengaan. Zo kan je er een tijdsduur aan hangen. 10 à 15 minuutjes praten en knuffelen, voor je elkaar loslaat en op je eigen kant gaat slapen. De diehard knuffelaars en opofferingsgezinde partners kunnen knuffelen tot de ander in slaap is gevallen, en dan voorzichtig op de eigen kant rollen.

3. Slapeloze kindjes

Wat doe je met een kind dat na een nachtmerrie de slaapkamer instormt? Om conflicten in het midden van de nacht te vermijden, denk je hier best met een heldere geest en bij daglicht over na. Spreek af op voorhand wat jullie zullen doen als een kind de kamer binnenkomt ‘s nachts. Wie troost dochter- of zoonlief en mag het kind daarna tussen jullie in slapen of niet? Duidelijke afspraken maken op voorhand is erg belangrijk.

3. Behoefte aan verschillende matrassen

Hard of zacht, dik of dun. Voor iedereen is er waarschijnlijk een meest ideale matras, dat is namelijk zeer persoonlijk. Het is geen ramp om voor twee verschillende matrassen te kiezen, als dat een betere nachtrust oplevert. Krijg je het niet over je hart om in te boeten aan de romantiek van één matras? Dan kan je voor een prijzige matras kiezen die zich aanpast aan jouw lichaamsvorm.

4. Strijd om dekbed

Trekken aan het dekbed tot je de hoeveelheid deken hebt, die je denkt te verdienen. Frustrerend soms in het midden van de nacht als dat gevecht niet meteen lijkt te lukken. Om geen twee donsdekens te moeten aanschaffen, kan je elk een apart laken kopen, dat je dan onder het gezamelijk donsdeken legt. Zo wordt het moeilijker om vanonder de eerste laag ook de tweede laag te stelen.

5. Licht en donker

Een andere erg persoonlijke voorkeur: rolluiken naar beneden, of wakkerworden met natuurlijk licht? Compromis is de basis van een goede relatie, dus ook hier moet een gulden middenweg gevonden worden. Doe de rolluiken of gordijnen voor de helft dicht. Nog niet donker genoeg? Een oogmasker ziet er misschien wat onnozel uit, maar is wel bijzonder efficiënt. En wie ziet dat trouwens, als je slaapt? Je partner mag alvast niet klagen, want het is uit liefde voor hem of haar dat je het doet.

6. Verschillende slaapritmes

Opstaan en gaan slapen op verschillende uren kan de rust van de ander verstoren. Maak ook hier duidelijke afspraken. Wie het laatst onder de wol kruipt, belooft om stil te zijn en niet meer te lezen of TV te kijken in bed, tenzij met een hoofdtelefoon. De partner die het vroegst uit de veren moet, kan beloven om maar één keer te snoozen, zodat de wekker de ander niet vroegtijdig uit zijn slaap haalt.

7. Snurken

Om de muren van op te lopen: een wederhelft die in een jaloersmakend diepe slaap is verzonken, maar ondertussen ligt te snurken tegen de sterren op. Volgens een slaapspecialist wordt het geluid veroorzaakt door trillingen wanneer je ademt door versmalde luchtwegen. Een opstopping kan een oorzaak zijn, of alcohol drinken vlak voor je gaat slapen. Ook op je rug slapen kan voor snurken zorgen, maar het kan helpen om je partner op zijn zij te rollen. Een andere oplossing is om jezelf te omringen met kussens, waardoor het geluid vermindert en terugkaatst in de andere richting.

8. Woelen en draaien

Sommige slapers lijken ‘s ochtends geen centimeter te zijn verschoven, terwijl anderen de hele nacht door woelen en bewegen dat het een lieve lust is. Helaas blijken vrouwen gevoeliger te zijn voor de bewegingen van hun partner, en worden ze dus ook sneller uit hun slaap gehaald. Opnieuw dezelfde weinig romantische maar des te efficiëntere oplossing is aparte lakens gebruiken. Het gebruik van aparte dekbedden kan ook maar doet de romantiek natuurlijk geen goed. Je raakt in ieder geval niet verstrikt in elkaars armen en benen, wat soms ook als jammer kan worden ervaren. Een groter bed en dus meer bewegingsvrijheid kan ook een oplossing bieden en hoef je elkaar in bed niet tegen te komen, wanneer je niet wilt.

Ook voor slaapapneu bestaat een oplossing

Als het niet helpt om één van die oorzaken weg te halen, adviseert de specialist om naar een slaapdokter te gaan. Aanhoudend snurken kan ook het gevolg zijn van slaapapneu, een aandoening waardoor je verschillende keren per nacht stopt met ademen. Tijdig hulp zoeken is dus de boodschap.

Communiceer overdag over de nacht

De overal slotsom zal zijn dat voor de voorkomende situaties een oplossing bedacht moet worden wanneer je fris en fruitig bent, en dat is vaak niet midden in de nacht. Ga er dus een keer goed voor zitten en bedenk hoe je mogelijke situaties zou kunnen oplossen. Communiceren noem je dat, bittere noodzaak in een relatie. Daarna samen het bed in, voor prettige seks en goede nachtrust.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Nooit moet anale seks als een verplichting voelen

Bij het lezen van het volgend artikel, kwam de volgende gedachte...

Boost voor je relatie: maand dagelijks seks

Noem eens 5 redenen om elke dag seks te hebben met...

Wat vinden we erger? Emotioneel of seksueel vreemdgaan

Wat zou je erger vinden: als je partner seks heeft met...

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van...

Door deze standjes slaap je daarna als een roosje

Wist je dat er ook standjes zijn die ervoor zorgen dat...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie