Zaterdag is het eindelijk zover: de intocht van Sinterklaas. De ogen zullen tijdens dit kinderfeest amper gericht zijn op de Sint, de blije kindertjes of de boot met pakjes, nee, er wordt vooral gekeken naar de knechtjes van de goede, lieve Sint. Is Zwarte Piet zwart? Nee toch!

Regenboog Pieten

Dit jaar zijn de pieten bruin, zwart, geel, goud, paars, bekleed met stroopwafels, kaasblokjes of misschien wel met plakjes chorizo, je weet wel die lekkere worst uit Spanje! De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik nu al Sinterklaas moe ben en het “feest” moet nog beginnen. Zomaar een greep uit het nieuws van vandaag : “Raad van State vernietigt uitspraak rechtbank over Zwarte Piet”, “Bijna 900.000 mensen zien Zwarte Piet op het Sinterklaasjournaal”. Eerder deze week zaten er zes volwassen mensen bij het televisieprogramma van Jeroen Pauw te discussiëren of er nu wel of geen zwarte pieten in het Sinterklaasjournaal mochten verschijnen. Mensen…

Doorgeslagen

Zijn we niet een beetje doorgelsagen? De wereld staat in ‘brand’. Zo is er grote zorg over Ebola, de impact van IS, de nasleep van de ramp met de MH17 en waar hebben wij het over: Zwarte Piet. Natuurlijk, er is niets tegen een beetje modernisering van een oude klassieker, maar om het roer nu helemaal om te gooien en Zwarte Piet voorgoed in de ban te doen? Zo heb ik nog een paar oude Sjors en Sjimmie stripboeken liggen. Mogen die door mijn hopelijk in de verre toekomst te krijgen kleinkinderen dan ook niet meer gelezen worden?

Sjimmie

 

Kinderfeest

Laten we hopen dat deze hele ‘zwarte pieten gekte’ binnen de kortste keren verstomt en kinderen weer onbezorgd kunnen genieten van het Sinterklaasfeest. En of er nu een zwarte, gele, paarse of blauwe piet cadeautjes in de schoen legt, een zak met vrolijk gekleurde pakjes voor de deur zet, het zal ze waarschijnlijk een complete rotzorg zijn. Cadeautjes krijgen, dat is pas echt een feest!