sint intocht

Sinterklaas, wie kent hem niet

Pepernoten en andere lekkernijen liggen alweer in de schappen, dat kan maar één ding betekenen. Onze kindervriend met zijn paard zit er weer aan te komen! Dit jaar is de landelijke intocht op 15 november in Gouda. Het is een oer-Hollandse gewoonte, die er dit jaar iets anders gaat uitzien.  Naast de traditionele Pieten zijn er namelijk ook Kaaspieten en Stroopwafelpieten te zien en mogelijke pieten in alle kleuren van de regenboog.

Gewoonten

Toen ik onlangs naar gewoontes aan het zoeken was vond ik op de site Smiles and Happiness, van een Nederlandse jonge vrouw een uitleg over ons Sinterklaas feest in het Engels, dus bedoeld voor mensen die niet in Nederland wonen. Dit is typisch een voorbeeld van een feest dat wij zo gewoon vinden, maar wanneer je het moet uitleggen aan vreemdelingen dan komt het toch raar over. Je moet maar eens lezen wat zij er over schrijft.

Sinterklaas

In Nederland kinderen geloven niet in de Kerstman. Waarschijnlijk is de grootste nationale feestdag in Nederland de viering van Sinterklaas. Wie is Sinterklaas? Nou ik zal je vertellen. Sinterklaas is een heilige uit Turkije. Hij woont tegenwoordig in Spanje en elk jaar aan het einde van november hijst hij de zeilen van zijn stoomboot en vaart naar Nederland, vergezeld door honderden zwarte helpers (zwarte pieten). Wat zeg je? Uhm .. ja. In Nederland geloven we dat de zwarte helpers zwart worden doordat ze door de schoorsteen  naar beneden komen om aan de kinderen cadeautjes te brengen. Het heeft absoluut niets te maken met de jaren van de slavernij door de Nederlanders van Afrika naar Zuid-Amerika 🙂 . Hoe dan ook, dit is de traditie zoals die al jaren en jaren gaat, en de kinderen vinden het geweldig!

Beetje vreemd maar leuk

De kinderen zijn allen in afwachting van de komst van Sinterklaas en ze verkleden zichzelf als Zwarte Pieten. In de weken voor 5 december, wanneer Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten  de grote cadeaus brengen, de kinderen zetten hun schoenen aan de voorkant van de schoorsteen, open haard of eh .. radiator, en zingen liedjes. Ze leggen een wortel in hun schoenen voor het paard (oh bijna vergeten te vertellen, Sinterklaas komt met zijn witte paard, op het dak .. uh huh). De kinderen hopen  de volgende ochtend wat snoep of kleine cadeautjes in hun schoenen te vinden. Klinkt goed toch? De Zwarte Pieten brengen altijd grote jutte zakken met pepernoten en zoet, die ze geven aan de kinderen of in de lucht strooien. Nu ik dit zo opschrijf klinkt het toch een beetje vreemd misschien, maar het is heel leuk!

Intocht in de buurt?

Heb je nog kleine kinderen of zijn er kinderen in je kennissen kring die nog geloven, dan is het altijd heel bijzonder om de intocht van Sinterklaas te beleven. Iedere stad of dorp heeft zo zijn eigen intocht.  Ook als volwassenen is het toch leuk om deze oude traditie als een soort van groot toneelstuk gade te slaan. Dan kun je het zien als een uitje, met acteurs die je mogelijk morgen weer gewoon tegen kunt komen bij de bakker of de slager op de hoek. Een vergeten bruine veeg achter de oren, zal het enige zijn, wat hun rol zal verraden. En verder mondjes dicht, want laat het voor onze kinderen vooral een feestje blijven.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.