multitasking

Singletasking is beter

Multitasken is altijd zo’n punt waar mannen en vrouwen over van mening verschillen. Maar is het wel zo handig om meer te kunnen multitasken, wat vrouwen vaak beweren beter te kunnen dan mannen. Het blijkt dat multitasken namelijk je geheugen aantast. Kun we niet beter singletasken?

Informatie uit meerdere hoeken

Wanneer ik ergens lees dat multitasken het geheugen aantast, heb ik de neiging alles wat ik tegelijk aan het doen ben uit mijn handen te laten vallen. Maar wanneer ik snel verder lees staat er dat het eigenlijk niet zo erg is. Zo, gelukkig denk ik en ga verder met van alles en nog wat. Wat er gebeurt met multitasken, is dat er informatie uit meerdere hoeken ons geheugen binnenkomt.  Zeker dankzij computers en mobieltjes richten we ons vaker op dingen tegelijk. Het blijkt volgens onderzoek aan Universiteit van Californie in Los Angeles dat wat belangrijk is zeker binnenkomt en blijft hangen.

Focus blijft op het belangrijkste

Bijna 200 studenten werden door onderzoekers meegenomen in een experiment. Zij kregen via computerscherm series van 20 woorden te zien in combinatie met cijfers van 1 tot 10. Elk woord kwam drie tellen in beeld. Vooral de woorden met de hoge cijfers moesten onthouden worden, dat was de opdracht.  Sommige studenten werden tussendoor afgeleid, anderen niet. Wat naar voren kwam was dat de afgeleide studenten gemiddeld minder onthielden. Maar beide groepen onthielden evenveel woorden met hoge cijfers, wat de belangrijkste taak was. De conclusie die de onderzoekers hieruit trokken was dat tijdens multitasken de focus op het belangrijkste  in stand blijft.

Multitasken is switchtasken 

Ook in nederland wordt er onderzoek gedaan naar multitasken. Zo ook door Jelmer Borst, promovendus aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij concludeert in zijn onderzoek dat het werkgeheugen in ons brein slechts één element tegelijkertijd kan verwerken. Wanneer het werkgeheugen meerdere elementen moet uitvoeren dan verplaatst één van de elementen zich naar het langetermijngeheugen.

Als de ene taak is afgerond schakelen we razendsnel naar de andere taak, die eerst moet worden ‘opgehaald’ uit het langetermijngeheugen. Wanneer wij aan het multitasken zijn, zijn we dus eigenlijk aan het switchtasken. Deze schakeling kost ongeveer een zeventiende van een seconde. Dat lijkt weinig, en we zijn ook in staat razendsnel te schakelen, maar tijdens de schakeling nemen we echter helemaal geen informatie op.

Singletasking is beter

Singletasking is simpelweg: niet multitasken (switchtasken). Tijdens het singletasken wordt aan één taak tegelijkertijd gewerkt. Die taak bepaalt op dat moment alles, waardoor alle andere taken minder belangrijk zijn. Singletasking vraagt om veel discipline maar kost uiteindelijk minder energie dan multitasking. Single zijn is ook soort van singletasking. Je kunt vooral de aandacht op je zelf richten, je zelf als belangrijkste taak zien om aan te werken. Lijkt me voor niemand een verkeerde instelling.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!