Jaren geleden was Spanje één van de landen waar ik een wandelvakantie heb gehad. Tussen de middag kwamen we uit bij een restaurantje waar ook de werkmannen gingen eten. Wij mochten aanschuiven en genieten van een typisch lokaal gerecht. Huevos y verduras estofados. Ei-groente gerecht. Eigenlijk een dikke uitsmijter met groente. Het moet begin jaren negentig geweest zijn. Mooie herinnering komen boven. Op een Spaanse markt heb ik toen die typische terracotta schaaltjes gekocht, die ik nog dagelijks gebruik.
Singles recept: Ei-groente gerecht uit Spanje
Ingrediënten voor 1 persoon:
1 teentje knoflook
1 kleine ui
klein blikje doperwtjes
1 kleine rode paprika
1 kleine gele paprika
1 dikke plak Serranoham
wat blaadjes basilicum of bieslook sprietjes
2 eieren
1 theelepel milde paprikapoeder
boter of margarine om in te vetten
olijfolie
Nodig: ovenschaaltjes, doorsnede ca. 15 cm
Bereidingswijze:
1. Oven voorverwarmen op 200 ºC of gasovenstand 4.
2. Uitje snipperen. In wat olijfolie fruiten.
3. Gele en rode paprika’s in reepjes snijden. Aan gefruite ui toevoegen.
4. Knoflook pellen en meefruiten.
4. Serranoham in blokjes snijden.
5. Basilicum fijnhakken.
6. Ovenschaaltje invetten.
7. Boven elk schaaltje 2 eieren breken.
8. Paprikareepjes met gefruite ui en hamblokjes erop leggen.
9. Bestrooien met paprikapoeder.
10.Schaaltje in midden van oven in 15 à 20 minuten bakken tot ei gaar is.
Lekker met gebakken sneetjes witbrood.
Om het zonnige Spaanse vakantie gevoel weer even terug te krijgen.