tevreden

Singles minder tevreden dan samenwonenden

Met Nederland gaat het goed,  ook met onze welvaart, die is verbeterd. De kwaliteit van leven is echter niet voor iedereen beter geworden. Die is niet eerlijk verdeeld. Alleenstaanden zijn minder tevreden met hun leven en minder welvarend. Dit blijkt uit een rapport van CBS, genaamd Kwaliteit van leven.

Welvaart en welzijn

De onderzoekers van CBS hebben bekeken wat kwaliteit van leven is bij verschillende groepen mensen. Daarbij hebben ze gekeken naar welvaart en welzijn. Onder welvaart vallen inkomen, vermogen en ander materieel bezit. Bij Welzijn moet je denken aan tevredenheid en gezondheid. Want het is niet alleen geld dat gelukkig maakt, weet het CBS uit ervaring.

De Nederlander is best tevreden

De Nederlander is over het algemeen best tevreden. De welvaart is verbeterd. Daarbij ligt de tevredenheid van de bevolking op een stabiel hoog niveau. Nederlanders voelen zich veiliger dan ooit en zijn minder vaak slachtoffer van misdrijven. De mate waarin er contact is met vrienden en familie blijven op peil, zo ook het vertrouwen dat we hebben in instituties. Daarbij neemt de levensverwachting neemt nog steeds toe.

Singles minder tevreden dan samenwonenden

De onderzoekers hebben wel duidelijk gevonden dat er grote verschillen zijn tussen verschillende bevolkingsgroepen.  Alleenstaanden zijn minder welvarend dan paren. Zij blijken daarbij ook minder tevreden met hun gezondheid en hun leven. Vooral alleenstaande ouders met kinderen vinden de kwaliteit van leven minder dan anderen. De reden is dat wanneer er twee inkomsten zijn er gewoonweg meer geld binnenkomt. Maar ook de aan of afwezigheid van emotionele of praktische ondersteuning van een partner speelt grote rol.

Samenwonende twintigers zonder kinderen het gelukkigst

De gelukkigste groep van Nederland, zijn twintigers zonder kinderen, die al samenwonen of getrouwd zijn. Zij scoren het hoogst op welvaart en op welzijn. De mensen met meeste kans op lage levenskwaliteit vormen de groepen die vanaf nu ieder jaar groter zullen worden, namelijk de alleenstaanden tussen de 30 en 65 jaar en 65-plussers die een paar vormen.

Opleiding meer van belang dan woonplaats

Er blijkt geen grote kloof te zijn qua kwaliteit van leven tussen mensen die in de Randstad wonen en de rest van Nederland. Wat een grotere rol lijkt te spelen dan de woonplaats is genoten opleiding. De groeiende groep hoogopgeleiden staat bovenaan bij de verdeling van kwaliteit van leven. Laagopgeleiden zijn kwetsbaar, aldus he tCBS.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.