Met Nederland gaat het goed, ook met onze welvaart, die is verbeterd. De kwaliteit van leven is echter niet voor iedereen beter geworden. Die is niet eerlijk verdeeld. Alleenstaanden zijn minder tevreden met hun leven en minder welvarend. Dit blijkt uit een rapport van CBS, genaamd Kwaliteit van leven.
Welvaart en welzijn
De onderzoekers van CBS hebben bekeken wat kwaliteit van leven is bij verschillende groepen mensen. Daarbij hebben ze gekeken naar welvaart en welzijn. Onder welvaart vallen inkomen, vermogen en ander materieel bezit. Bij Welzijn moet je denken aan tevredenheid en gezondheid. Want het is niet alleen geld dat gelukkig maakt, weet het CBS uit ervaring.
De Nederlander is best tevreden
De Nederlander is over het algemeen best tevreden. De welvaart is verbeterd. Daarbij ligt de tevredenheid van de bevolking op een stabiel hoog niveau. Nederlanders voelen zich veiliger dan ooit en zijn minder vaak slachtoffer van misdrijven. De mate waarin er contact is met vrienden en familie blijven op peil, zo ook het vertrouwen dat we hebben in instituties. Daarbij neemt de levensverwachting neemt nog steeds toe.
Singles minder tevreden dan samenwonenden
De onderzoekers hebben wel duidelijk gevonden dat er grote verschillen zijn tussen verschillende bevolkingsgroepen. Alleenstaanden zijn minder welvarend dan paren. Zij blijken daarbij ook minder tevreden met hun gezondheid en hun leven. Vooral alleenstaande ouders met kinderen vinden de kwaliteit van leven minder dan anderen. De reden is dat wanneer er twee inkomsten zijn er gewoonweg meer geld binnenkomt. Maar ook de aan of afwezigheid van emotionele of praktische ondersteuning van een partner speelt grote rol.
Samenwonende twintigers zonder kinderen het gelukkigst
De gelukkigste groep van Nederland, zijn twintigers zonder kinderen, die al samenwonen of getrouwd zijn. Zij scoren het hoogst op welvaart en op welzijn. De mensen met meeste kans op lage levenskwaliteit vormen de groepen die vanaf nu ieder jaar groter zullen worden, namelijk de alleenstaanden tussen de 30 en 65 jaar en 65-plussers die een paar vormen.
Opleiding meer van belang dan woonplaats
Er blijkt geen grote kloof te zijn qua kwaliteit van leven tussen mensen die in de Randstad wonen en de rest van Nederland. Wat een grotere rol lijkt te spelen dan de woonplaats is genoten opleiding. De groeiende groep hoogopgeleiden staat bovenaan bij de verdeling van kwaliteit van leven. Laagopgeleiden zijn kwetsbaar, aldus he tCBS.