In coronatijd staan relaties onder druk en zal niet ieder stel de eindstreep halen. Wat als je juist nu – terwijl de horeca dicht is en er nauwelijks afleiding te zoeken is – met een gebroken hart zit? Nieuwbakken singles Marieke en Stephanie maken een zware tijd door. Liefdespsycholoog Mirella Brok geeft tips.
Relatiebreuk tijdens de coronacrisis
De relatie van Marieke* (32) liep vier maanden geleden stuk, na drie jaar. Ze denkt dat de coronacrisis een rol heeft gespeeld in de breuk. “Het heeft zeker niet geholpen. Door de coronamaatregelen is mijn hele leven veranderd: ik ben bijna al mijn werk kwijt, was net verhuisd naar een nieuwe stad – zijn stad, waar ik verder niemand kende – en kon daar niets opbouwen omdat alles ineens dichtging. Ik had plots niets meer te doen, terwijl zijn leven gewoon doorging zoals voorheen. De dingen die al niet goed gingen in de relatie, werden nu pijnlijk duidelijk. De coronacrisis heeft versneld wat al gaande was.”
Eenzamer dan ooit
Nu ze weer alleen is, voelt ze zich eenzamer dan ooit. Ze heeft haast geen werk, woont weer op zichzelf en kan door de coronamaatregelen nauwelijks afleiding zoeken om aan iets anders te denken dan haar ex. “Ik heb dit jaar al zoveel klappen gehad door corona, nu komt daar nog een grote klap bij. En mogelijkheden om mijn gedachten te verzetten zijn er bijna niet. Normaal gesproken zou ik lekker naar feestjes gaan en veel werken; dat kan nu allemaal niet. Wandelen heb je op een gegeven moment ook wel gezien.”
Vrijgezel
Ook Stephanie (34) heeft het zwaar. Ze is sinds eind juni vrijgezel, na een relatie van negen jaar. “Ik was erachter gekomen dat hij al een tijdje vreemdging met een collega”, vertelt ze. “Ik heb hem eerst nog een kans gegeven – hij was net 40 geworden, misschien is het een midlifecrisis, dacht ik nog – maar hij bleef maar twijfelen of ik het wel voor hem was. Dat trok ik niet langer. Ik heb hem voor de keuze gesteld: of je gaat helemaal voor me, of we kappen ermee. Helaas pakte dat anders uit dan ik had gehoopt.”