Singles interessante afzetmarkt voor bedrijfsleven

Met ruim 2,5 miljoen singles in Nederland draait niet alleen de datingindustrie op volle toeren. Ook het reguliere bedrijfsleven heeft inmiddels ontdekt dat ‘de single’ een zeer interessante, sterk groeiende doelgroep is waar geld aan te verdienen valt. Singlessite.nl, het online magazine voor singles, constateert een toenemende bewustwording binnen de zakelijke markt als het om de consumerende single gaat. Simpel is het niet. Want mede door de enorme diversiteit van deze doelgroep blijven ze enigszins ongrijpbaar.

Moeilijke doelgroep
Singles zijn een moeilijk te benaderen doelgroep. Ze hebben zeer uiteenlopende interesses, een leeftijd van begin twintig tot ver in de zestig, wel of geen kinderen, veel of juist weinig geld en ook het opleidingsniveau loopt uiteen van LBO tot een universitaire graad. De enige gemeenschappelijke factor lijkt te zijn dat ze geen partner hebben. Niets is minder waar. Omdat dat singles niet gecategoriseerd kunnen worden als een bepaald soort mensen, wordt hun levensstijl door het bedrijfsleven geanalyseerd. Zo blijkt dat ze vaker op vakantie gaan, andere boodschappen kopen, intensiever sporten, geregelder uitgaan, gevoelig zijn voor lifestyle, meer geld besteden aan luxe producten en een impulsiever koopgedrag vertonen dan mensen die wel een partner hebben. Met deze verworven kennis weet het bedrijfsleven de single consument steeds beter te bereiken.

Koplopers
Steeds meer concerns durven het daarom aan om met specifieke diensten of producten voor singles op de markt te komen. Wat ook helpt is dat cijfers van het CBS laten zien dat de groei nog lang niet ten einde is. In 2015 wonen er zo’n slordige drie miljoen alleenstaanden in ons land. Vooral de food- en verzekeringsbranche zag hier tijdig een gat in de markt. Zo is Albert Heijn inmiddels al lang niet meer de enige supermarktketen die een groot assortiment eenpersoonsmaaltijden aanbiedt. Ook Jumbo en C1000 spelen gretig hier op in. Daarnaast zien we afhaaltoko’s met gezonde fastfood maaltijden als paddenstoelen uit de grond schieten. De hard werkende single eet namelijk graag gezond maar is er bij voorkeur weinig tijd aan kwijt, zo blijkt uit eerder gepubliceerde cijfers van Singlessite.nl. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze ondernemingen de single tot een belangrijk deel van hun klandizie kunnen rekenen.
 
Van single naar duo
In de verzekeringswereld zien we eenzelfde trend. Zo lanceerde de Europeesche samen met noSun onlangs een single-annuleringsverzekering. Met deze verzekering op zak krijgt de alleenstaande, die onverhoopt en voortijdig de liefde van zijn leven tegen het lijf loopt, de volledige reissom teruggestort. One2gether Travel kwam samen met verzekeraar Unigarant al eerder met een soortgelijk initiatief: de omboekingsverzekering. Flexibiliteit is hier essentieel. Het is immers onvoorspelbaar wanneer de single een duo wordt en er moet dus snel geschakeld kunnen worden. Verzekeraar Ohra begreep dit geruime tijd geleden al en kwam daarom niet alleen met doelgroepgerichte polissen voor ouderen en gezinnen maar ook voor singles op de markt. Uiteraard zijn deze snel aan te passen indien zich er een veranderde levenssituatie voordoet.

Sport & vrije tijd
Niet alleen de verzekeringswereld en levensmiddelenbranche heeft door dat de single consument de moeite waard is om voor zich te winnen. Ook bedrijven die zich richten op sport en vrije tijd spannen zich steeds meer in om alleenstaanden aan zich te binden. Holland Casino organiseert speciale avonden voor singles, discotheken en clubs houden naast gewone feesten ook singleparty’s, kookstudio’s werven alleenstaanden voor culinaire cursussen en restaurants beginnen met eet & date avonden. Ook sportscholen weten van wanten. Ze zijn zich al tijden bewust van het feit dat de single zeer geregeld bij hen over de vloer komt. Een strak lijf doet het nog altijd beter dan een bierbuikje of die iets té vrouwelijke rondingen tijdens het daten. Daarom worden er aantrekkelijke work-outs, groepslessen en evenementen voor singles op touw gezet. Ze creëren hiermee handig een gezonde, vrijblijvende en interessante ontmoetingsplaats plus een continuerende omzet. Want mocht er een relatie ontstaan, dan blijven de voormalige singles gewoon als koppel naar de sportschool komen.

Achterblijvers
De mode en beautyindustrie blijft achter in deze trend. Slechts een enkeling weet zich bewust van het feit dat ze kunnen inspelen op het gevoel en de beleving van de single. Axe is hier een interessante uitzondering. De boodschap is duidelijk: “met deze deodorant liggen alle vrouwen aan je voeten”. En dat blijkt een prima verkoopargument. Want wat doet de pas gescheiden man of vrouw? Ze verwennen zichzelf met een rigoureuze opknapbeurt. Gaan naar de kapper of beautysalon, schaffen een nieuwe garderobe aan, een hip mobieltje, een andere auto, een huis met wél leuke meubels en zijn vervolgens klaar om opnieuw veroverd te worden. Op naar de kroeg, speeddate-avond of vrijdagmiddagborrel. Het zal naar verwachting dan ook niet lang meer duren eer de lifestylebranche beseft dat de single consument ook hen interessante kansen te bieden heeft. (bron: Singlessite.nl)

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?