single vrouw blij

Singles gelukkiger dan wie in middelmatige of slechte relatie zit

“Ben je single? Wel, dat is in elk geval beter dan in een slechte relatie te zitten!” Wie geen liefdespartner heeft, heeft deze zin vast wel eens uit de mond van familieleden of vrienden horen komen. Maar is dat ook echt zo?

Single versus relatie

Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Personality and Social Psychology Bulletin, blijkt dat die stelling misschien nog mild is uitgedrukt. Uit een test, waarin zeven verschillende zaken gemeten werden, bleken mensen die een liefdesrelatie hadden slechts op één vlak beter af te zijn dan singles. In de zes andere gevallen deden de mensen met een liefdespartner het enkel en alleen beter dan singles wanneer hun relatie van de allerhoogste kwaliteit was. Met andere woorden: singles deden het beter dan mensen in een slechte liefdesrelatie én beter dan koppels in relaties die helemaal niet zo slecht waren.

Studie

Voor de studie werd een testgroep van 326 personen tussen 19 en 92 jaar samengesteld, waarbij de gemiddelde leeftijd rond de 53 jaar lag. 307 onder hen gaven aan een relatie te hebben, waarbij 271 mensen getrouwd waren en 7 verloofd. De groep singles omvatte mensen die nog nooit een relatie hadden, personen die even niet aan het daten waren en mensen die van de ene losse flirt naar de andere fladderden.

7 gebieden

Aan alle deelnemers werd vervolgens gevraagd om op 7 gebieden aan te geven hoe het met hen ging:

  1. Algemene positieve gevoelens: de mate waarin de deelnemers zich de afgelopen twee weken over het algemeen gezien gelukkig en tevreden voelden.
  2. Algemene negatieve gevoelens: de mate waarin de deelnemers zich de afgelopen twee weken over het algemeen gezien gefrustreerd, bezorgd, verdrietig of boos voelden.
  3. Algemene betekeniszin: de mate waarin de deelnemers hun leven de afgelopen twee weken betekenisvol vonden.
  4. Positieve gevoelens over de dag voordien: de mate waarin de deelnemers zich gelukkig en tevreden voelden tijdens het uitvoeren van verschillende activiteiten de dag ervoor.
  5. Negatieve gevoelens over de dag voordien: de mate waarin de deelnemers zich over het algemeen gefrustreerd, bezorgd, verdrietig en boos voelden tijdens het uitvoeren van verschillende activiteiten de dag ervoor.
  6. Betekeniszin de dag voordien: de mate waarin de deelnemers over het algemeen een gevoel van betekenis voelden tijdens het uitvoeren van verschillende activiteiten de dag ervoor.
  7. Levensvoldoening: de mate waarin deelnemers tevreden waren met hun leven, gemeten aan de hand van vijf items.

De deelnemers die een relatie hadden, beoordeelden daarnaast ook de kwaliteit van hun relatie. Dat deden ze op basis van enkele stellingen waar ze het eens of oneens mee moesten zijn.

Positieve gevoelens

Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen in een toegewijde romantische relatie niet per se meer positieve gevoelens ervoeren dan de singles. Hetzelfde gold trouwens voor negatieve gevoelens of een gevoel van betekenis. Ze deden het maar op één vlak uitgesproken beter: mensen met een relatie gaven aan meer tevreden te zijn met hun leven. Er was slechts één groep mensen met een liefdespartner die het uitgesproken beter deed dan de singles, en dat waren zij die hun relatie als quasi perfect beoordeelden. Wie aangaf slechts middelmatig tevreden te zijn met zijn of haar relatie was slechter af dan wie single was.

Bron HLN

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

willie test womanizer
By Moniek ·
6 oktober 2021

Doorbreek de seksuele sleur

Je hebt net een nieuwe relatie en de seks tussen jullie is super. Hoe zal dat er uit zien als je 20 jaar verder bent? Je kunt je vast niet bedenken dat de intentie en de mate van seks bedrijven nog hetzelfde zal zijn.
perfecte man daten
By Margret ·
27 september 2021

Mannen tegen 40 minder sexy

Op zekere leeftijd worden vrouwen onzichtbaar voor mannen. Maar het is een feit dat dat omgekeerd ook geldt. Een soort van eerlijke (e)mancipatie.
weinig seks
By Moniek ·
27 september 2021

Voor intieme klacht gaan we naar Google en niet naar dokter

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze hun huisarts bezoeken. Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval.
singles gezond daten
By Margret ·
24 september 2021

Samen vriendschap hebben met andere stellen

Vaak groeit een dubbele vriendschap spontaan. Een vriendschap met één van jouw vriendinnen groeit uit tot een gezamenlijke vriendschap van jou en je partner met die vriendin en haar partner. Zullen we een keer met de mannen erbij afspreken? Ook gezellig.
alleenstaande papa
By Tijmen ·
22 september 2021

Alleenstaand vaderschap heeft zeker mooie kanten

Voor een alleenstaande moeder worden zoveel zaken zo vanzelfsprekend geacht te doen. Als alleenstaande vader oogst je daarmee vaak aanzien. Gijs de Swarte is zijn belevenissen als single papa gaan opschrijven wat een vrolijk boek opgeleverd heeft. Dan maak je maar zen.
daten twitter
By Margret ·
16 augustus 2021

Die witte sokken kunnen uit

Gespreksonderwerp was ‘mijn wensenlijstje’ wat betreft een man. Waar hou je aan vast en wat zijn ‘nice to haves’. Hoe zit het met witte sokken?