single vrouw blij
27 oktober 2019

Singles gelukkiger dan wie in middelmatige of slechte relatie zit

“Ben je single? Wel, dat is in elk geval beter dan in een slechte relatie te zitten!” Wie geen liefdespartner heeft, heeft deze zin vast wel eens uit de mond van familieleden of vrienden horen komen. Maar is dat ook echt zo?

Single versus relatie

Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Personality and Social Psychology Bulletin, blijkt dat die stelling misschien nog mild is uitgedrukt. Uit een test, waarin zeven verschillende zaken gemeten werden, bleken mensen die een liefdesrelatie hadden slechts op één vlak beter af te zijn dan singles. In de zes andere gevallen deden de mensen met een liefdespartner het enkel en alleen beter dan singles wanneer hun relatie van de allerhoogste kwaliteit was. Met andere woorden: singles deden het beter dan mensen in een slechte liefdesrelatie én beter dan koppels in relaties die helemaal niet zo slecht waren.

Studie

Voor de studie werd een testgroep van 326 personen tussen 19 en 92 jaar samengesteld, waarbij de gemiddelde leeftijd rond de 53 jaar lag. 307 onder hen gaven aan een relatie te hebben, waarbij 271 mensen getrouwd waren en 7 verloofd. De groep singles omvatte mensen die nog nooit een relatie hadden, personen die even niet aan het daten waren en mensen die van de ene losse flirt naar de andere fladderden.

7 gebieden

Aan alle deelnemers werd vervolgens gevraagd om op 7 gebieden aan te geven hoe het met hen ging:

  1. Algemene positieve gevoelens: de mate waarin de deelnemers zich de afgelopen twee weken over het algemeen gezien gelukkig en tevreden voelden.
  2. Algemene negatieve gevoelens: de mate waarin de deelnemers zich de afgelopen twee weken over het algemeen gezien gefrustreerd, bezorgd, verdrietig of boos voelden.
  3. Algemene betekeniszin: de mate waarin de deelnemers hun leven de afgelopen twee weken betekenisvol vonden.
  4. Positieve gevoelens over de dag voordien: de mate waarin de deelnemers zich gelukkig en tevreden voelden tijdens het uitvoeren van verschillende activiteiten de dag ervoor.
  5. Negatieve gevoelens over de dag voordien: de mate waarin de deelnemers zich over het algemeen gefrustreerd, bezorgd, verdrietig en boos voelden tijdens het uitvoeren van verschillende activiteiten de dag ervoor.
  6. Betekeniszin de dag voordien: de mate waarin de deelnemers over het algemeen een gevoel van betekenis voelden tijdens het uitvoeren van verschillende activiteiten de dag ervoor.
  7. Levensvoldoening: de mate waarin deelnemers tevreden waren met hun leven, gemeten aan de hand van vijf items.

De deelnemers die een relatie hadden, beoordeelden daarnaast ook de kwaliteit van hun relatie. Dat deden ze op basis van enkele stellingen waar ze het eens of oneens mee moesten zijn.

Positieve gevoelens

Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen in een toegewijde romantische relatie niet per se meer positieve gevoelens ervoeren dan de singles. Hetzelfde gold trouwens voor negatieve gevoelens of een gevoel van betekenis. Ze deden het maar op één vlak uitgesproken beter: mensen met een relatie gaven aan meer tevreden te zijn met hun leven. Er was slechts één groep mensen met een liefdespartner die het uitgesproken beter deed dan de singles, en dat waren zij die hun relatie als quasi perfect beoordeelden. Wie aangaf slechts middelmatig tevreden te zijn met zijn of haar relatie was slechter af dan wie single was.

Bron HLN

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Dit is dé reden waarom de allerleukste vrouwen single zijn tijdens de feestdagen

Misschien word je inmiddels stapelgek van de vraag, ‘Waar blijft jouw...

Redenen waarom single zijn zo erg nog niet is

Elke dag worden we ermee geconfronteerd dat het hebben van een...

Happy single zijn? Zo doe je het!

Ga jij lekker solo door het leven? Alleen maar wel gelukkig?...

Zo ga je van vriendschap naar relatie

Ben je al jaren bevriend met iemand, maar voel je stiekem...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie