Singlereizen nog steeds taboe

Het taboe op singlereizen bestaat nog steeds. Want hoewel de media ons anders wil doen laten geloven, zien verreweg de meeste singles in Nederland zichzelf nog niet vertrekken op vakantie met een groep vrijgezellen. Vooroordelen zijn het grootste struikelblok. En beslist niet alleen bij de single zelf. Mensen met een partner menen namelijk ook precies te weten hoe de vork in de steel zit als het om singlereizen gaat.

 

Vooroordelen
Hoewel er massa’s artikelen worden geschreven, journalisten meereizen in ruil voor een leuk stuk in de krant, cijfers worden gepubliceerd waaruit blijkt dat de meeste singles best graag mee zouden willen, het zet geen zoden aan de dijk. Het wegnemen van vooroordelen over singlereizen bij zowel singles als niet-singles lijkt een tienjarenplan te worden als het niet langer is. Waarom blijft de drempel om aan een singlereis deel te nemen zo hoog en waar zien ze zo tegenop? Singles zonder ervaring weten er wel raad mee; de groep is vast enorm saai, er gaan alleen maar wanhopige types mee zonder sociale omgangsvormen en ze moeten uiteraard een kamer delen met iemand die ze niet kunnen uitstaan. Niets is minder waar, maar hoe peuter je ze dit aan hun verstand?

Leuke singlereisMeevallers
Het wegnemen van vooroordelen blijkt een uitermate lastige klus. Alleen een eigen positieve ervaring of die van een hele goede vriend of vriendin lijkt hen op andere gedachten te kunnen brengen. Totdat men zelf aan den lijve ondervindt hoe leuk en prettig zo’n singlevakantie is houden ze er hardnekkig aan vast. Voor singles die de sprong in het diepe wel hebben durven wagen liggen de zaken meestal compleet anders. Ze zijn vooral positief verrast door de gezelligheid binnen de groep, hoe eenvoudig men nieuwe vriendschappen sluit en last but not least het type medereizigers. Die blijken namelijk zowaar vlot, sociaal en aardig te zijn. Net als zijzelf. De praktijk laat zien dat het vele malen leuker is dan vooraf gedacht. Is de eerste stap eenmaal gezet en de single over de dam, dan boekt men vaak snel een volgende trip. Maar eer het zover is…

Niet-Singles
Niet alleen de single kan er wat van. De niet-singles zijn zo mogelijk nog erger. Zij werken het taboe dat bestaat rondom singlereizen nog eens extra in de hand. Opmerkelijk toch hoe mensen met een vaste relatie en al tig jaar met partner en kids op vakantie gaan precies weten hoe het er aan toegaat op een singlereis. Ook knap dat ze begrijpen waarom singles voor een dergelijke vakantie kiezen: om een partner aan de haak te slaan natuurlijk! Waarom zouden ze anders een dergelijke reis boeken? Toch niet om de prachtige bestemming, mooie accommodatie, het gemak, het comfort, de gezelligheid, of om met anderen de dag door te spreken onder het genot van een goed glas wijn? Ben je gek.

Hardnekkige mythe
Wat mensen met een partner maar zonder de ervaring van een singlereis niet willen begrijpen is dat singles die op zoek zijn naar een date zich tegenwoordig met een paar muiskliks inschrijven op een datingsite, een avondje gaan speeddaten of zich uitleven op de dansvloer van een singlesfeest. Dat is veel goedkoper, sneller en effectiever. Om een date te scoren hoeven ze echt niet op reis. Met een groep singles reizen is simpelweg gewoon leuker dan alleen op vakantie gaan of tussen de stelletjes te moeten bivakkeren. Natuurlijk kan men op reis iemand ontmoeten met wie het bijzonder goed klikt. Dat is dan mooi meegenomen, maar geen doel op zich. Alle inspanning ten spijt, de mythe ‘singlereizen = daten’ bestaat ook anno 2010 nog steeds.

Taboe singlereizenTaboe op de werkvloer
Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de single op de werkvloer niet van de daken schreeuwt dat hij of zij een weekendje weg of op reis gaat met andere singles. Ze kijken wel uit. De vragen zijn naderhand niet van de lucht en o zo voorspelbaar. “Vertel eens, zat er nog wat voor je bij?  Heb je nog smeuïge verhalen voor bij de koffiecorner? Enne.. zijn er nog stelletjes ontstaan in de groep”? In plaats van te informeren of de streek mooi was, het gezellig is geweest, men nieuwe vriendschappen heeft gesloten en plezier heeft gemaakt, wordt er gevraagd naar zaken die van ondergeschikt belang zijn en eigenlijk niemand iets aangaan.

Van bil
De single in kwestie vraagt zijn getrouwde collega toch ook niet of hij nog vaak van bil is geweest met zijn echtgenote deze zomer? Of hij nog smeuïge verhalen heeft over seks in de caravan, tent of het douchehokje? Zou voor de verandering best leuk zijn. Nee, van de single hoeft de reisbranche voorlopig nog geen mond-op-mondreclame te verwachten. Ze houden hun vakantieplannen liever voor zichzelf. Zeker als ze een singlereis hebben geboekt. Ze blijven bewust lekker vaag door te zeggen dat ze dit jaar solo reizen of met vrienden op pad gaan. Alleen maar om de onnozele, onbehoorlijke vragen en de onvermijdelijke vooroordelen te voorkomen.

Genieten in stilte
Het fenomeen singlereizen heeft nog een lange weg te gaan alvorens het volkomen is ingeburgerd en wordt geaccepteerd als een prettige en leuke manier van reizen voor alleenstaanden. Het imago klopt niet, de vooroordelen zijn vrijwel onmogelijk te beslechten waardoor het taboe hardnekkig in stand blijft. En de single? Die blijft aarzelen en aanhikken tegen het mismaakte imago dat kleeft aan het fenomeen singlereizen. En mochten ze overstag gaan dan houden ze hun mond stijf dicht en genieten ze in stilte.

Publicatie: Online Magazine Singlessite.nl – Oktober 2010

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?