singlereizen 9 stappen

Singlereizen in 9 stappen

Single en overweeg je een groepsreis te boeken maar weet je niet goed waar te beginnen? Heel begrijpelijk. Want de juiste reis kiezen uit zoveel singlereizen kan nog best lastig zijn. Waar je op moet letten en wat er allemaal mogelijk is, dat vertellen we je in 9 stappen.

1) Wie gaat er mee op een singlereis?

Eerst ruimen we een paar diepgewortelde vooroordelen uit de weg. Singles die meegaan op een singlereis zijn beslist niet wanhopig op zoek naar een partner en behoren ook niet tot de gevreesde categorie muurbloempje annex It-nerd. Single reizigers zijn doorgaans vlot, modern, ondernemend en sociaal, staan open voor nieuwe mensen en delen graag hun (reis)ervaringen met anderen. Samen reizen en ondernemen schept een band en creëert nieuwe vriendschappen.

2) Waarom wil jij mee met een singlereis?

Vraag je eens af wat voor jou de voornaamste reden is om met een singlereis mee te willen. Vind je het ongezellig om alleen een verre reis te maken, vind je het te spannend in je uppie, is het financieel misschien voordeliger, wil je graag nieuwe mensen leren kennen of denk je een nieuwe liefde te kunnen vinden? Het  zijn het allemaal valide redenen om deel te nemen aan een singlereis. En ook al kan de liefde altijd en overal toeslaan (dus ook op een singlereis) moet je natuurlijk wel een beetje realistisch blijven. Het mag niet het hoofddoel zijn van je reis. Het ontmoeten van mensen die in dezelfde levensfase zitten en dezelfde reisinteresse delen wel.

3) Persoonlijkheid op reis

Naast je motivatie om mee te gaan speelt je eigen persoonlijkheid ook een belangrijke rol. Want als je nogal moeite hebt om jezelf aan te passen in gezelschap, je niet houdt van drukte om je heen of je ergert je snel aan iemand, dan kun je misschien beter kiezen voor een rondreis in je uppie met een rugzak. Ben je een sociaal persoon, ondernemend, stel je jezelf makkelijk open voor anderen en ben je niet snel uit het veld te slaan, dan is een groepsreis je op het lijf geschreven. Dit type reisgenoten zal je dus ook gaan ontmoeten in een groepsreis met andere singles.

4) Voor iedere type een andere vakantie

Het lijkt logisch, maar bekijk vooraf goed of het type reis wel bij je past. Ben je niet zo sportief aangelegd en lig je liever in je hangmatje met een cocktail, kies dan niet voor een actieve vakantie (ShoestringBaobabDjoser) waarbij je moet raften, klimmen en abseilen of voor een vakantie met wandelen door de jungle. Er zijn ook relaxvakanties (KRASBeachmasters Jongerenreizen) waar de zweetdruppels alleen maar tevoorschijn komen tijdens het zonnebaden. Ook het comfortgehalte van de reizen kunnen onderling nogal verschillen. De bestemming is hierin medebepalend. Een verre vakantie waarbij je veel contact hebt met de lokale bevolking gaat meestal niet goed samen met het gemak en comfort van een all-inclusive resort. Kijk dus eens eerlijk naar jezelf en het aanbod om vervolgens een reis te kiezen die daadwerkelijk aansluit bij jouw wensen.

5) De juiste groepssamenstelling

Een geslaagde reis valt of staat vaak met de samenstelling van de groep. Als je de verdeling van mannen versus vrouwen belangrijk vindt, let dan op of hier er door de organisatie rekening mee gehouden wordt. Vraag jezelf af of je liever reist met een kleine of grotere groep en ook de gemiddelde leeftijd van de deelnemers bepaald de sfeer. Als twintiger tussen de 50plussers zitten kan reuze gezellig zijn, maar het is misschien niet helemaal wat je voor ogen had toen je vertrok. Diverse organisaties delen de reizen in op leeftijd, dus dit valt eenvoudig te voorkomen. Meestal is het aantal deelnemers per reis bij de organisatie ook eenvoudig te achterhalen.

6) 100% singlereizen

Naast reisorganisaties die specifiek singlereizen aanbieden (Cirkel singlereizenOne2getherTravelEstivantSawadeeSingle Maar Niet Alleen) zijn er ook verschillende die groepsreizen aanbieden waarbij er wel veel, maar niet allemaal, singles meegaan. (MamboDynamic HollandnoSun) Op zich geen probleem natuurlijk, ware het niet dat koppels (of alleen reizigers die hun partner thuis hebben gelaten) zich ‘s avonds na een vermoeiende dag waarschijnlijk liever op hun hotelkamer terugtrekken terwijl de singles er met een drankje nog wel een paar gezellige uurtjes aan vast willen plakken. Bedenk dus vooraf goed hoe jij je vakantie het liefste doorbrengt en met wie. Kies je niet voor een 100% singlereis, ga dan (als je het belangrijk vindt) na hoeveel deelnemers er single zijn.

7) Luxe of budget op reis

Wat kost dat nou zo’n singlereis? Dit is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de bestemming, luxe niveau en het soort reis dat je boekt. Vliegen is duurder dan met de auto, een viersterren hotel kost meer dan een camping en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je weet zelf het beste wat je maximaal aan je vakantie wilt uitgeven, en zoek dus binnen dat budget. Naast het comfortniveau vind je het misschien ook belangrijk om te weten of je een eenpersoons of tweepersoonskamer tot je beschikking hebt. Of je een toeslag moet betalen, en of je je kamer met meerderen moet delen. In de reiswijzer zie je per organisatie hoe ze dit regelen.

8) Singlereizen voor alleenstaande ouders

Voor singles met kinderen is er goed nieuws, want steeds meer organisaties richten zich op 1ouderreizen (Cirkel 1ouderreizenOne2gether TravelEstivantLabyrinth en Marislife). Leuk, want naast het feit dat je zelf een ontspannen vakantie tegemoet kunt zien, zijn je kids ook onder de pannen, want die spelen met elkaar. Ook hier is het aanbod divers. Van prachtige verre reizen tot een zonvakantie in Europa, het kan allemaal. De papa’s en mama’s treffen elkaar onder het genot van een BBQ of borrel terwijl het kroost nog een duik in het zwembad neemt. Prettig is dat je jezelf snel in de ander herkent. Je deelt tenslotte allemaal eenzelfde ervaring: het single ouderschap.

9) Mini vakantie op proef

Durf je het (nog) niet aan om voor twee of drie weken met een stel vreemden op reis te gaan, geen probleem. Er bestaan ook single reisorganisaties die zich specialiseren in korte trips en weekendjes weg. (VillaVibesCityMates) Een paar dagen zijn prima te overzien en het is een mooie testcase om te kijken hoe het je bevalt. Meer mogelijkheden vind je in de weekendje weg gids.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen.