geluk is een keuze

Single zijn niet zo slecht: huwelijk maakt depressief

Een huwelijk kan mensen vatbaarder maken voor een depressie, dat heeft een langlopende studie in de Verenigde Staten onthuld. Eerdere onderzoeken, die bewezen dat een relatie een boost geeft aan je mentale gezondheid, worden door deze resultaten tegen gesproken.

Volgen mentale gezondheid

Gedurende 11 jaar volgden onderzoekers aan de universiteit van Wisconsin-Madison de mentale gezondheid van een groep getrouwde koppels. Ze gaven de deelnemers vragenlijsten om naar hun stressniveau te peilen. Zo brachten ze langdurige stress in verband met een slechte relatie.

Niveau van depressie

Negen jaar na het begin van het onderzoek moesten de deelnemers de vragenlijsten opnieuw invullen en werd opnieuw naar hun niveau van depressie gepeild. In het elfde jaar van de studie legden de deelnemers een test af die peilde naar hun emotionele reactie.

Fronsspier

Die bepaalde hoe snel ze konden herstellen van een negatieve ervaring. De test die vaak wordt gebruikt bij de diagnose van depressies. Deze monitort de fronsspier. De deelnemers kregen een mix van 90 negatieve, neutrale en positieve foto’s te zien. Daaruit bleek dat wie veel spanningen ervoer in zijn of haar huwelijk minder hevig reageerde op positieve beelden.

Constant gezeur

Onderzoek heeft in het verleden aangetoond dat getrouwde mensen over het algemeen gelukkiger en gezonder zijn dan singles. De onderzoekers concluderen nu uit de resultaten dat constant gezeur en huishoudelijke ruzies belangrijke oorzaken van stress op lange termijn zijn. En dat dit niet opweegt tegen de positieve aspecten van een huwelijk.

Meer kwetsbaar

Professor in de psychologie en psychiatrie Richard Davidson zegt dat de langetermijn studie meer informatie geeft over wat sommige mensen kwetsbaarder maakt. De studie werd gepubliceerd in de ‘Journal of Psychophysiology’.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.