grijs haar

Single zijn is gezonder, dan een slechte relatie

Het is een verschijnsel in de huidige tijd dat hoe ouder een single vrouw is, hoe liever zij er voor kiest alleen te blijven. Nog zin in relatieperikelen? Nee, liever niet en haar vrijheid is haar ook veel waard. Wat wel interessant is om te weten te komen of het single zijn van invloed is op je gezondheid. Vijf facetten worden onder de loop genomen.

Is single blijven gezond?

Er wordt wel eens gezegd dat het beter is om alleen te zijn, dan in slecht gezelschap. De vraag is dus of dit ook echt zo is. Dat het een feit is dat steeds meer vrouwen op latere leeftijd single blijven, dat is vastgesteld door het Centraal Bureau van Statistiek. Het bijbehorende percentage bij deze bewering is dat bijna 40% van de single vrouwen tussen de 50 en 64 geen relatie meer willen. Relaties brengen vaak problemen met zich mee. Veel vrouwen hebben ook slechte ervaringen met relaties. Maar is single blijven gezond?

1. Verband tussen relatiestatus en gezondheid

Mensen in een liefdesrelatie lijken psychologisch en fysiek gezonder te zijn dan singles. Vanuit een psychologisch oogpunt zijn ze meer tevreden met hun leven, zijn ze gelukkiger en hebben ze een lager risico op depressies. Fysiek zijn de hart- en bloedvaten gezonder, slapen ze beter en hebben ze een lager ziekte- en sterftecijfer.

2. Er is een verschil

Het verschil is vooral groot tussen mensen die in een relatie zijn en singles die zijn gescheiden of weduwe zijn. Tussen samenwonende/gehuwde mensen en singles die nog nooit zijn getrouwd, is het verschil kleiner. Maar feit blijft: er is een verschil.

3. Verschillen tussen mannen en vrouwen

Sommige studies hebben aangetoond dat het huwelijk beter is voor mannen dan voor vrouwen. Uit een analyse van verschillende onderzoeken, bleek dit niet te kloppen. Er zijn geen overduidelijke sekseverschillen in de manier waarop het huwelijk de gezondheid beïnvloedt. Er is dus geen verschil tussen mannen en vrouwen wat  dit onderwerp betreft.

4. Invloed van relatiestatus op gezondheid

Dat is een moeilijk facet. Er zijn allerlei factoren waarmee je rekening moet worden gehouden, zoals de kwaliteit van een relatie. Als er al een gezondheidsvoordeel is, dan wordt dat groter zodra partners in moeilijkere tijden komen. Bijvoorbeeld als de één kanker krijgt. Het hebben van een partner kan op zo’n moment een groot verschil maken. Sommige studies suggereren ook dat mensen met een goede sociale relatie vijftig procent meer kans hebben om te overleven in vergelijking met mensen die een zwakkere sociale relatie hebben.

5. Meest gezond: een relatie hebben of single zijn?

Het meest gezond is een goede liefdesrelatie. Alle gezondheidsvoordelen verdwijnen als een relatie slecht is of niet functioneert zoals dat zou moeten. Soms is het zelfs ongezonder om een slecht huwelijk te hebben, dan single te zijn. Zoals ze zeggen: het is beter om alleen te zijn, dan in slecht gezelschap.

Deze wijsheid komt van Francesca Righetti is universitair docent Sociale en Organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze heeft meerdere onderzoeken gedaan naar (liefdes)relaties en zelfregulering.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!