Singles die alleen op reis gaan betalen veel meer voor hun vakantie dan mensen die samen op reis gaan en in een tweepersoons-hotelkamer verblijven Daarnaast krijgen ze ook nog minder waar voor hun geld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond van november 2014.

Het verschil kan maar liefst oplopen tot 40%. Tien jaar geleden trok de Consumentenbond na onderzoek een vergelijkbare conclusie. De reissector heeft nog altijd bar weinig oog voor de single reiziger.

Reiswereld leeft in vorige eeuw

Bart Combée, de directeur van de Consumentenbond zegt: “Een groot deel van de reiswereld leeft nog in de vorige eeuw. Het is bijzonder klantonvriendelijk dat mensen die alleen op reis gaan, geconfronteerd worden met enorme toeslagen. Die reizigers lopen ook nog het risico om in een veredelde bezemkast te slapen. We roepen de reisorganisaties en hotels op om deze groep klanten snel beter te gaan bedienen”. Eerder onderzoek van de Consumentenbond liet al zien dat eenpersoons hotelkamers vaak meer dan helft kleiner zijn en minder faciliteiten hebben. Bijvoorbeeld een douche in plaats van een ligbad. Daarnaast liggen ze vaak ook nog eens ongunstig, bijvoorbeeld naast de lift of met een waardeloos uitzicht.

Hoge toeslagen singles

De Consumentenbond bekeek de prijzen van 15 daagse reizen naar Turkije en Spanje met een verblijf in een viersterrenhotel van touroperators Arke, De Jong Intra, Neckermann, Holand International en Sudtours. Bij Neckermann betaalt een single reiziger in het hoogseizoen voor een reis naar Turkije maar liefst 40% meer dan iemand die met een reisgenoot op vakantie gaat. Bij Holland International betaalt de solo reiziger in de periode de ‘laatste’ toeslag, namelijk 30%. Naar Spanje spant De Jong Intra de kroon: single reizigers betalen toeslagen van gemiddeld 32% in het hoogseizoen en 39% in het laagseizoen.

Specialisten singlereizen

Ook specialisten van singlereizen bieden weinig soelaas zo blijkt uit een steekproef. Hoewel geen verschillen van 40 procent, ze zijn nog altijd duurder dan ‘gewone reizen’ op basis van twee personen. Singlereizen van Fox vakanties en Kras zijn 7 tot ruim 10 procent duurder dan ‘gewone’ reizen. Dit prijsverschil kan zelfs oplopen tot 35% als men kiest voor een eigen hotelkamer, in plaats van die te delen met een onbekende reisgenoot. Voor specialisten op het gebied van singlereizen ligt hier duidelijke een taak om hier verandering in aan te brengen.