teveel alcohol ongelukken

Single mannen zitten veel vaker zonder baan

De gevolgen van de crisis gaat vrijwel geen enkel deurtje voorbij. Maar over een bepaalde doelgroep hoor je zelden of nooit wat: single mannen die werkloos zijn geraakt ten gevolge van de economische crisis.

Wist je dat sinds 2008 de werkloosheid onder alleenstaande mannen van 25 tot 45 jaar meer dan vervijfvoudigd is? Van 2 naar maar liefst 11 procent. Hoe dat kan vertel Paul de Beer, Bijzonder Hoogleraar op de Henri-Polakleerstoel voor arbeidsverhoudingen. Hij zet het probleem uiteen in een opiniestuk dat verscheen in het Financieel Dagblad.

Vervijfvoudigd

Het is een opvallende groep waarover je zelden iets hoort wanneer het gaat over de gevolgen van de crisis: alleenstaande mannen. Sinds 2008 is de werkloosheid onder alleenstaande mannen van 25 tot 45 jaar meer dan vervijfvoudigd: van 2 naar 11 procent. Hoe kan dat?

Terwijl de werkloosheid onder alleenstaande mannen sinds 2008 vervijfvoudigde, steeg deze onder gehuwde en samenwonende mannen slechts van 1 naar 4 procent. Het aantal alleenstaande mannen met werk nam af van 89 naar 76 procent, tegenover een afname van 97 naar 93 procent bij samenwonende mannen.

Hoog opgeleide single mannen

Ook hoog opgeleide alleenstaanden zijn veel vaker werkloos dan hoog opgeleide samenwonenden, schrijft De Beer. Sterker nog: alleenstaande mannen met een universitair diploma zijn zelfs vaker werkloos dan samenwonende en gehuwde mannen die geen enkel schooldiploma hebben. Verwonderd concludeert hij: “Op de arbeidsmarkt is een single man zijn dus net zo’n grote handicap als geen enkel diploma bezitten! Voor alleenstaande vrouwen is dit effect veel kleiner.”

Werkloosheid matcht moeilijker

Hoe kan dat nou? Het is niet aannemelijk dat bedrijven alleenstaande mannen discrimineren, stelt De Beer. Het zou wél kunnen dat werkloosheid wel de kans op een scheiding vergroot, of het moeilijker maakt een partner te vinden.

Gebrek aan doorzettingsvermogen

De Beer oppert een derde mogelijkheid: wellicht maken dezelfde factoren die hun kansen op de arbeidsmarkt verkleinen, hen ook minder succesvol op de relatiemarkt. De Beer denkt hierbij aan ‘een combinatie van lichamelijke en psychische problemen’ – of: hun persoonlijkheidskenmerken. Misschien ontbreekt het bij deze mannen aan doorzettingsvermogen, het vermogen behoeftebevrediging uit te stellen, ordelijkheid, en sociale vaardigheden. Deze zogenoemde niet-cognitieve eigenschappen zijn belangrijk om een baan te vinden, maar zouden volgens onderzoek ook de kans op een duurzame relatie vergroten, schrijft De Beer.

Scholing en training

Scholing en training zijn volgens De Beer dan ook niet automatisch de juiste route naar werk, net als relatiebemiddeling niet per se leidt tot verkering. Het lijkt hem een goed idee om ‘kansarme groepen’ te helpen de niet-cognitieve vaardigheden te oefenen. Dat zou de mannen volgens De Beer mogelijk aan werk én aan een relatie helpen.

Ben jij het daarmee eens?

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!