teveel alcohol ongelukken

Single mannen zitten veel vaker zonder baan

De gevolgen van de crisis gaat vrijwel geen enkel deurtje voorbij. Maar over een bepaalde doelgroep hoor je zelden of nooit wat: single mannen die werkloos zijn geraakt ten gevolge van de economische crisis.

Wist je dat sinds 2008 de werkloosheid onder alleenstaande mannen van 25 tot 45 jaar meer dan vervijfvoudigd is? Van 2 naar maar liefst 11 procent. Hoe dat kan vertel Paul de Beer, Bijzonder Hoogleraar op de Henri-Polakleerstoel voor arbeidsverhoudingen. Hij zet het probleem uiteen in een opiniestuk dat verscheen in het Financieel Dagblad.

Vervijfvoudigd

Het is een opvallende groep waarover je zelden iets hoort wanneer het gaat over de gevolgen van de crisis: alleenstaande mannen. Sinds 2008 is de werkloosheid onder alleenstaande mannen van 25 tot 45 jaar meer dan vervijfvoudigd: van 2 naar 11 procent. Hoe kan dat?

Terwijl de werkloosheid onder alleenstaande mannen sinds 2008 vervijfvoudigde, steeg deze onder gehuwde en samenwonende mannen slechts van 1 naar 4 procent. Het aantal alleenstaande mannen met werk nam af van 89 naar 76 procent, tegenover een afname van 97 naar 93 procent bij samenwonende mannen.

Hoog opgeleide single mannen

Ook hoog opgeleide alleenstaanden zijn veel vaker werkloos dan hoog opgeleide samenwonenden, schrijft De Beer. Sterker nog: alleenstaande mannen met een universitair diploma zijn zelfs vaker werkloos dan samenwonende en gehuwde mannen die geen enkel schooldiploma hebben. Verwonderd concludeert hij: “Op de arbeidsmarkt is een single man zijn dus net zo’n grote handicap als geen enkel diploma bezitten! Voor alleenstaande vrouwen is dit effect veel kleiner.”

Werkloosheid matcht moeilijker

Hoe kan dat nou? Het is niet aannemelijk dat bedrijven alleenstaande mannen discrimineren, stelt De Beer. Het zou wél kunnen dat werkloosheid wel de kans op een scheiding vergroot, of het moeilijker maakt een partner te vinden.

Gebrek aan doorzettingsvermogen

De Beer oppert een derde mogelijkheid: wellicht maken dezelfde factoren die hun kansen op de arbeidsmarkt verkleinen, hen ook minder succesvol op de relatiemarkt. De Beer denkt hierbij aan ‘een combinatie van lichamelijke en psychische problemen’ – of: hun persoonlijkheidskenmerken. Misschien ontbreekt het bij deze mannen aan doorzettingsvermogen, het vermogen behoeftebevrediging uit te stellen, ordelijkheid, en sociale vaardigheden. Deze zogenoemde niet-cognitieve eigenschappen zijn belangrijk om een baan te vinden, maar zouden volgens onderzoek ook de kans op een duurzame relatie vergroten, schrijft De Beer.

Scholing en training

Scholing en training zijn volgens De Beer dan ook niet automatisch de juiste route naar werk, net als relatiebemiddeling niet per se leidt tot verkering. Het lijkt hem een goed idee om ‘kansarme groepen’ te helpen de niet-cognitieve vaardigheden te oefenen. Dat zou de mannen volgens De Beer mogelijk aan werk én aan een relatie helpen.

Ben jij het daarmee eens?

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.