Single maakt niet gelukkig

Het cliché van de ‘happy single’ klopt niet. Slechts één op de vijf Vlaamse singles is gelukkig en driekwart is op zoek naar een vaste relatie. Dat blijkt uit een enquête in samenwerking met de universiteit van Leuven.

Voor de Grote Singles Enquête werden 1.044 Vlamingen ondervraagd, van wie ongeveer de helft alleenstaand. Het gaat om een enquête waarvoor Singles, een commercieel bureau dat activiteiten voor singles organiseert, de handen in elkaar sloeg met AFC, een adviesorganisatie ondersteund door de KU Leuven.

Ongelukkige singles

De eerste resultaten, die gisteren werden toegelicht, halen het cliché van de happy single zwaar onderuit. Amper één op de vijf Vlaamse singles noemt zichzelf gelukkig. Bij de jongere singles is het geluksgevoel zelfs nog kleiner: amper één op de zeven singles onder de 35 jaar omschrijft zichzelf als gelukkig.

Façade

Christine Delbeke van Singles is verrast door dat resultaat. ‘Mensen die zich bij ons inschrijven, lijken aan de buitenkant altijd gelukkig. Maar blijkbaar is er een discrepantie tussen hoe ze zich voordoen en hoe ze zich werkelijk voelen. Alleenstaanden willen niet uitstralen dat ze zich niet goed voelen en op zoek zijn.’

Achter die blije façade schuilt dus blijkbaar veel onzekerheid. In het online-onderzoek geven de singles aan dat ze zich zorgen maken over de toekomst. Ze zijn bang dat ze niet de juiste partner zullen ontmoeten en dat ze alleen oud zullen worden. Drie op de vier singles zijn op zoek naar een vaste relatie.

Moeizaam

Dat die zoektocht vaak moeizaam loopt, verklaart Christine Delbeke door de té hoge eisen van de hedendaagse singles. ‘Ze leggen de lat veel te hoog. Daardoor maken ze zichzelf ongelukkig. Het heeft alles te maken met een veranderend maatschappijbeeld. Vroeger koos een vrouw een partner omdat die voor haar zorgde. Vandaag moet haar partner ook intelligent, grappig en verzorgd zijn, moet hij dezelfde interesses hebben en moet het klikken met de vriendinnen. Ook mannen zijn veel kieskeuriger. Heel het plaatje moet kloppen terwijl die verwachting onmogelijk is.’

Internetdaten niet populair

Nog een opvallend resultaat in de enquête: speeddaten en internetdaten zijn absoluut niet populair. Internetdaten heeft zelfs een zeer negatieve perceptie (bijna 46 procent). Hoe komt dat? ‘De meerderheid van mijn klanten heeft het geprobeerd, maar heeft negatieve ervaringen’, zegt Christine Delbeke, zaakvoerster van Singles. ‘Het internet is zo’n grote visvijver dat het erg moeilijk is om een partner te vinden met wie het klikt. Vandaag willen mensen liever het toeval een kans geven en vertrekken vanuit vriendschap. Daarom verkiezen ze de spontaniteit en het echte leven.’

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?