ivf behandeling

Single geweigerd voor ivf door helft ziekenhuizen

Waar moet je zijn als vanzelf zwanger worden niet lukt? Opzij onderzocht de Nederlandse ziekenhuizen, haalde unieke data over behandelingen en zwangerschapspercentages boven water en stelde een Top-25 samen. De ziekenhuizen blijken onderling nogal te verschillen in aanpak. Single vrouwen met een kinderwens kunnen bovendien bij veel ziekenhuizen niet terecht.

Opzij vroeg van de 53 ziekenhuizen met een uitgebreider behandelaanbod de meest recente gegevens op over hoe vaak vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd en hoe hoog het percentage doorgaande zwangerschappen is. Opzij heeft nu de meest recente beschikbare gegevens én maakt data openbaar die nergens anders in te zien zijn.

Top-25 ziekenhuizen met ivf behandelmethode

Het Opzij-onderzoek leidt tot een Top-25. De top-3 bestaat uit het UMC Utrecht, MC Kinderwens en AMC Amsterdam. Deze klinieken hebben niet alleen mooie behandelresultaten; het UMC Utrecht biedt ook veel extra behandelingen aan met een eicelbank en gaat de ‘moeilijke’ patiënt niet uit de weg. MC Kinderwens heeft veel mogelijkheden op het gebied van spermadonoren en is puur gericht op vrouwen met een kinderwens. Het AMC Amsterdam heeft veel behandelmogelijkheden en extra faciliteiten zoals begeleiding bij het thuis zwanger proberen te worden.

Singles buitengesloten

Het onderzoek van Opzij toont ook aan dat vrouwen met een kinderwens slechts in 19 van de 39 gevallen bij de onderzochte ziekenhuizen terecht kunnen. Argumenten voor ziekenhuizen om singles te weigeren, variëren. Zo voerden ziekenhuizen incidenteel het argument aan dat er binnen hun muren geen sperma opgeslagen kan worden. Vaker repten ziekenhuizen echter over andere ziekenhuizen in de buurt die meer gespecialiseerd waren in de behandeling van singles, of het feit dat het voor hen lastig te controleren is of een ‘eigen’ donor – Nederlands of uit het buitenland – aan de eisen voldoet (niet-anoniem, gezond, niet meer dan 25 kinderen verwekt).

Onderscheid in levensstijl

Het denkbeeld dat alleenstaand ouderschap slecht is voor het welzijn van het toekomstige kind, werd niet expliciet genoemd. Volgens artsen van ziekenhuizen die géén beperkingen aan alleenstaanden opleggen, speelt dit echter wel mee. Zo stelt Rien Crooij, gynaecoloog en directeur bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp: “Wettelijk gezien mogen medici geen onderscheid maken in levensstijl bij de behandeling, maar sommigen vinden het alleenstaand ouderschap blijkbaar niet de juiste keuze. Terwijl aan de single vrouw die moeder wil worden, meestal niks mankeert.”

Vruchtbaarheid

Het nieuwe issue van Opzij staat deels in het teken van vruchtbaarheid. Opzij ligt vanaf donderdag 23 juli in de winkels.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.