ivf behandeling
23 July 2015

Single geweigerd voor ivf door helft ziekenhuizen

Waar moet je zijn als vanzelf zwanger worden niet lukt? Opzij onderzocht de Nederlandse ziekenhuizen, haalde unieke data over behandelingen en zwangerschapspercentages boven water en stelde een Top-25 samen. De ziekenhuizen blijken onderling nogal te verschillen in aanpak. Single vrouwen met een kinderwens kunnen bovendien bij veel ziekenhuizen niet terecht.

Opzij vroeg van de 53 ziekenhuizen met een uitgebreider behandelaanbod de meest recente gegevens op over hoe vaak vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd en hoe hoog het percentage doorgaande zwangerschappen is. Opzij heeft nu de meest recente beschikbare gegevens én maakt data openbaar die nergens anders in te zien zijn.

Top-25 ziekenhuizen met ivf behandelmethode

Het Opzij-onderzoek leidt tot een Top-25. De top-3 bestaat uit het UMC Utrecht, MC Kinderwens en AMC Amsterdam. Deze klinieken hebben niet alleen mooie behandelresultaten; het UMC Utrecht biedt ook veel extra behandelingen aan met een eicelbank en gaat de ‘moeilijke’ patiënt niet uit de weg. MC Kinderwens heeft veel mogelijkheden op het gebied van spermadonoren en is puur gericht op vrouwen met een kinderwens. Het AMC Amsterdam heeft veel behandelmogelijkheden en extra faciliteiten zoals begeleiding bij het thuis zwanger proberen te worden.

Singles buitengesloten

Het onderzoek van Opzij toont ook aan dat vrouwen met een kinderwens slechts in 19 van de 39 gevallen bij de onderzochte ziekenhuizen terecht kunnen. Argumenten voor ziekenhuizen om singles te weigeren, variëren. Zo voerden ziekenhuizen incidenteel het argument aan dat er binnen hun muren geen sperma opgeslagen kan worden. Vaker repten ziekenhuizen echter over andere ziekenhuizen in de buurt die meer gespecialiseerd waren in de behandeling van singles, of het feit dat het voor hen lastig te controleren is of een ‘eigen’ donor – Nederlands of uit het buitenland – aan de eisen voldoet (niet-anoniem, gezond, niet meer dan 25 kinderen verwekt).

Onderscheid in levensstijl

Het denkbeeld dat alleenstaand ouderschap slecht is voor het welzijn van het toekomstige kind, werd niet expliciet genoemd. Volgens artsen van ziekenhuizen die géén beperkingen aan alleenstaanden opleggen, speelt dit echter wel mee. Zo stelt Rien Crooij, gynaecoloog en directeur bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp: “Wettelijk gezien mogen medici geen onderscheid maken in levensstijl bij de behandeling, maar sommigen vinden het alleenstaand ouderschap blijkbaar niet de juiste keuze. Terwijl aan de single vrouw die moeder wil worden, meestal niks mankeert.”

Vruchtbaarheid

Het nieuwe issue van Opzij staat deels in het teken van vruchtbaarheid. Opzij ligt vanaf donderdag 23 juli in de winkels.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

gerelateerde artikelen

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

Moederdag: 1 op de 3 millennials geeft het liefst een portie (liefdes)geluk cadeau

All the single ladies, uh, moms! Als het aan de millennials...

Zo belangrijk is je persoonlijkheid in de liefde

Wil je als vrouw een lieve man en een groot gezin?...

Grote eenzaamheid onder alleenstaande moeders

Bijna de helft van de alleenstaande moeders voelt zich regelmatig of...

20 procent van de kinderen van gescheiden ouders heeft geen contact meer met vader

Ben je geboren tussen 1971 en 1991 en zijn je ouders...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...