Single vrouwen van tegen de veertig met een kinderwens zullen zich vast herkend hebben in de column van Halina Reijn. Ze trad openhartig naar buiten met haar verdriet over het ongewild partner- en kinderloos zijn.

Over jezelf afroepen

In haar column die ze schrijft voor De Morgen gaat ze in op het feit dat mensen die niet in dezelfde situatie verkeren, denken dat zij deze situatie over zichzelf heeft afgeroepen. Ongewild kinderloos, dat is het laatste taboe volgens Reijn. De actrice, die in november 40 wordt, maakt er geen geheim van graag een man en kinderen te willen hebben.

Gevoelige snaar

De Morgen, waar Halina voor schrijft, publiceerde rondom Moederdag een aantal artikelen rondom het thema ongewild kinderloos en dat raakte bij van Reijn een gevoelige snaar. “Dat raakte mij diep”, schrijft van Reijn. “Door de artikelen besefte ik dat zelfs mijn moeder ervan uit lijkt te gaan – en nóg vreemder: ik vaak ook – dat ik geen kinderen heb omdat ik ze niet wil, dat ik geen partner heb omdat ik een te vol leven heb. Het feit dat ik het heel graag wil, maar dat het niet lukt, en dat ik daar waanzinnig verdrietig om ben, is blijkbaar niet geloofwaardig, of te pijnlijk voor mij en mijn omgeving om onder ogen te zien.”

Essentie van het leven missen

Halina noemt het meest pijnlijke een citaat van een relatiedeskundige, die beweert dat ‘wie geen partner en geen kinderen heeft, de intieme kanten van het leven mist en dus in feite de essentie ervan’.

Mislukte vrijster

Halina verweert zich in haar column: “Het verhaal van de vrijgevochten, bewust kinderloze vrouw, de losgeslagen, nymfomane Samantha Jones-vrijgezel of de aloude, mislukte vrijster is redelijk uitverteld. Het is tijd voor een nieuw narratief, en daarmee voor nieuwe heldinnen en iconen. De optie om je leven te geven aan je talent, of aan anderen dan je eigen baby’s, is prachtig, waardig en romantisch.”