alleenstaande moeder

Single en moeder worden?

Het traditionele ‘huisje, boompje, beestje’-denken ligt al een tijdje achter ons. Nederland kent steeds meer singles en zij hebben soms een kinderwens. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om als single zwanger te worden en een kindje op te voeden. Welke mogelijkheden zijn dit?

Kiezen voor het alleenstaande moederschap

Het is hedendaags geen enkel probleem meer om voor het alleenstaande moederschap te kiezen. Ook de leeftijd waarop je zwanger wordt, is minder van belang. Je kunt bijvoorbeeld gezonde eitjes laten invriezen om op een later moment te gebruiken. Al moet je je natuurlijk wel realiseren dat zwanger worden op een oudere leeftijd meer risico’s geeft. Wanneer je kiest om als single zwanger te worden, dan zijn er enkele behandelingen die je kunt volgen.

Vergoeding

In 2019 ontstond er enige commotie over de vergoeding van bepaalde behandelingen. Het officiële standpunt van de Gezondheidsraad was dat een behandeling voor alleenstaande vrouwen of een lesbisch koppel niet door de basisverzekering gedekt wordt. Na de commotie werd uiteindelijk toch besloten dat een vergoeding ook voor alleenstaande vrouwen en lesbische koppels gaat gelden. Toch wordt aangeraden om een zorgvergelijker te raadplegen. De basisverzekering vergoedt een maximum aantal behandelingen. Met een zorgvergelijker kun je een aanvullende verzekering uitzoeken. Mocht je het maximale aantal behandelingen overschrijden, dan blijf je toch voor vergoeding in aanmerking komen.

ICI (Inseminatie)

ICI staat voor inseminatie. Heb jij contact met een bekende donor die jou het zaad wel wilt leveren? Dan kun je jezelf gemakkelijk thuis insemineren. Hier kun je bij een apotheek een inseminatiekit voor krijgen. Belangrijk is om zo snel mogelijk (binnen een uur) jezelf te insemineren. Heb je geen bekende donor? Dan kun je ook voor een onbekende donor kiezen, maar daarvoor moet je je melden bij een ziekenhuis of vruchtbaarheidskliniek. Kies de kliniek zorgvuldig, want niet alle klinieken helpen singles.

IUI (Intra-Uteriene Inseminatie)

IUI is een vruchtbaarheidsbehandeling die toegepast wordt als het sperma van de man van mindere kwaliteit is. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn als je een bekende donor hebt gevonden en het lukt je niet om zwanger te worden. Het zaad wordt in een laboratorium bewerkt, waarbij bewegende en niet bewegende zaadcellen van elkaar gescheiden worden. Op het moment van de eisprong worden de goede zaadcellen bij je geïnsemineerd en is de kans op een zwangerschap veel groter.

IVF (In-vitrofertilisatie)

IVF is misschien wel de meest bekende behandeling en wordt vaak uitgevoerd als het telkens niet lukt om zwanger te worden. Deze behandeling wordt dan ook niet zomaar aan iedereen gegeven. Je moet bijvoorbeeld al eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen hebben ondergaan. IVF staat ook bekend als reageerbuisbevruchting. Hierbij wordt een eicel van je afgenomen en bevrucht met zaad van de jouw bekende of onbekende donor. Na de bevruchting, wordt de eicel weer terug in de baarmoeder geplaatst.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!