alleenstaande moeder

Single en moeder worden?

Het traditionele ‘huisje, boompje, beestje’-denken ligt al een tijdje achter ons. Nederland kent steeds meer singles en zij hebben soms een kinderwens. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om als single zwanger te worden en een kindje op te voeden. Welke mogelijkheden zijn dit?

Kiezen voor het alleenstaande moederschap

Het is hedendaags geen enkel probleem meer om voor het alleenstaande moederschap te kiezen. Ook de leeftijd waarop je zwanger wordt, is minder van belang. Je kunt bijvoorbeeld gezonde eitjes laten invriezen om op een later moment te gebruiken. Al moet je je natuurlijk wel realiseren dat zwanger worden op een oudere leeftijd meer risico’s geeft. Wanneer je kiest om als single zwanger te worden, dan zijn er enkele behandelingen die je kunt volgen.

Vergoeding

In 2019 ontstond er enige commotie over de vergoeding van bepaalde behandelingen. Het officiële standpunt van de Gezondheidsraad was dat een behandeling voor alleenstaande vrouwen of een lesbisch koppel niet door de basisverzekering gedekt wordt. Na de commotie werd uiteindelijk toch besloten dat een vergoeding ook voor alleenstaande vrouwen en lesbische koppels gaat gelden. Toch wordt aangeraden om een zorgvergelijker te raadplegen. De basisverzekering vergoedt een maximum aantal behandelingen. Met een zorgvergelijker kun je een aanvullende verzekering uitzoeken. Mocht je het maximale aantal behandelingen overschrijden, dan blijf je toch voor vergoeding in aanmerking komen.

ICI (Inseminatie)

ICI staat voor inseminatie. Heb jij contact met een bekende donor die jou het zaad wel wilt leveren? Dan kun je jezelf gemakkelijk thuis insemineren. Hier kun je bij een apotheek een inseminatiekit voor krijgen. Belangrijk is om zo snel mogelijk (binnen een uur) jezelf te insemineren. Heb je geen bekende donor? Dan kun je ook voor een onbekende donor kiezen, maar daarvoor moet je je melden bij een ziekenhuis of vruchtbaarheidskliniek. Kies de kliniek zorgvuldig, want niet alle klinieken helpen singles.

IUI (Intra-Uteriene Inseminatie)

IUI is een vruchtbaarheidsbehandeling die toegepast wordt als het sperma van de man van mindere kwaliteit is. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn als je een bekende donor hebt gevonden en het lukt je niet om zwanger te worden. Het zaad wordt in een laboratorium bewerkt, waarbij bewegende en niet bewegende zaadcellen van elkaar gescheiden worden. Op het moment van de eisprong worden de goede zaadcellen bij je geïnsemineerd en is de kans op een zwangerschap veel groter.

IVF (In-vitrofertilisatie)

IVF is misschien wel de meest bekende behandeling en wordt vaak uitgevoerd als het telkens niet lukt om zwanger te worden. Deze behandeling wordt dan ook niet zomaar aan iedereen gegeven. Je moet bijvoorbeeld al eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen hebben ondergaan. IVF staat ook bekend als reageerbuisbevruchting. Hierbij wordt een eicel van je afgenomen en bevrucht met zaad van de jouw bekende of onbekende donor. Na de bevruchting, wordt de eicel weer terug in de baarmoeder geplaatst.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.
onzeker
By Tijmen ·
24 augustus 2021

Verantwoord werken aan jouw onzekerheid

singlesrecepten
By Margret ·
21 augustus 2021

Leer elkaar kennen door voor elkaar te koken

Voor elkaar eten bereiden is een goede manier om zonder gesprekken veel over de ander te weten te komen.
shapeware eerste date
By Moniek ·
18 augustus 2021

Shapewear dragen tijdens een date?

Vrouw verkiest andere lingerie dan haar man, maar hoe zit het eigenlijk met corrigerend ondergoed? Kun je daarmee aankomen tijdens een date?