alleen zijn
8 September 2016

Single en gelukkig kan het wel?

Wel of geen single? Het schijnt nogal wat uit te maken. Want wanneer je zonder partner door het leven gaat dan is er iets mis met je. Volgens het taboe dan. Maar is dat wel zo? 

Taboe

Eerder deze week plaatsen we al een stukje over de uitspraak van onze premier Mark Rutte. Te gast bij het televisieprogramma Zomergasten van de VPRO liet hij weten dat ‘single zijn’ het laatste taboe was in Nederland. Maar is dat ook het geval? Vinden anderen je eigenlijk echt een rare snuiter omdat je geen partner hebt en daar doorgaans ook nog gelukkig mee lijkt te zijn? Of is er simpelweg sprake van onbegrip?

Samen of alleen

Mensen zijn (door de bank genomen) sociale wezens. Behalve dat we het leuk doen in groepjes en het prettig vinden om ergens te zijn waar ook andere mensen zijn vinden we het kennelijk ook fijn om een relatie met één uitverkoren persoon aan te gaan. Hoe verklaar je anders dat er na zoveel gebroken harten, liefdesverdriet en vechtscheidingen toch keer op keer nieuwe relaties ontstaan? Mensen na al die ellende en hartzeer opnieuw verliefd worden, gaan samenwonen, trouwen en liefdesbaby’s produceren. Omdat het iets is dat in onze natuur besloten ligt. De meeste mensen zijn liever samen dan alleen. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Bewust single

Ooit kwam ik eens een onderzoek tegen waaruit bleek dat slechts 2 procent van de alleenstaanden ook daadwerkelijk alleen wilde zijn en blijven. Ze verkozen het single bestaan bewust boven een relatie en waren daar tevreden en gelukkig mee. Met dit in je achterhoofd begrijp je vast waarom datingsites uitpuilen van de profielen en Tinder een doorslaand succes is. Ditzelfde gegeven maakt ook dat heel wat mensen het maar moeilijk kunnen begrijpen dat sommige singles heel happy zijn zonder partner. Maar is onbegrip hetzelfde als een taboe? Als jij geen spruiten lust begrijp je ook niet dat iemand anders zijn vingers erbij aflikt. Maar dat maakt iemand niet minder, vreemd of een rare snuiter. Toch?

Maatschappelijk geaccepteerd

Het gaat vooral mis als we iemand tegenover ons krijgen die aantrekkelijk, vlot en succesvol is. “Dat die nou nog alleen is zeg…. Onbegrijpelijk. Zo’n leukerd!” Van mensen die maatschappelijk en sociaal gezien geslaagd zijn, kunnen we ons niet goed voorstellen dat die zonder partner gelukkig door het leven gaan. Laat staan dat ze dat zo willen houden. Maar waarom eigenlijk niet? Omdat we zelf wel een partner hebben? Die behoefte niet hebben? Omdat we van de ene in de andere relatie stappen zodat we niet eens weten hoe het voelt om een tijdje alleen door het leven te gaan? Of vind je ergens diep in je hart dat het niet hoort? Alleen zijn. Dat je pas compleet bent met een partner naast je? Hoe het ook zij; het echte taboe is er heus  vanaf maar dat onbegrip… daar moet nog wel aan gewerkt worden.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Hoe word je een Happy Single? 19 tips

Sommige mensen zijn van nature gelukkig alleen. Maar voor anderen is...

Liefdesexpert Ketelaar: vergeet de kroeg, ontdek de datingsite!

Liefdesexpert Carla praat ons bij over daten en de liefde vinden...

Minder taboes bij online daten

Waar zo’n 20 jaar geleden online daten nog nieuw en onbekend...

Dit is dé reden waarom de allerleukste vrouwen single zijn tijdens de feestdagen

Misschien word je inmiddels stapelgek van de vraag, ‘Waar blijft jouw...

Redenen waarom single zijn zo erg nog niet is

Elke dag worden we ermee geconfronteerd dat het hebben van een...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie