alleen zijn

Single en gelukkig kan het wel?

Wel of geen single? Het schijnt nogal wat uit te maken. Want wanneer je zonder partner door het leven gaat dan is er iets mis met je. Volgens het taboe dan. Maar is dat wel zo? 

Taboe

Eerder deze week plaatsen we al een stukje over de uitspraak van onze premier Mark Rutte. Te gast bij het televisieprogramma Zomergasten van de VPRO liet hij weten dat ‘single zijn’ het laatste taboe was in Nederland. Maar is dat ook het geval? Vinden anderen je eigenlijk echt een rare snuiter omdat je geen partner hebt en daar doorgaans ook nog gelukkig mee lijkt te zijn? Of is er simpelweg sprake van onbegrip?

Samen of alleen

Mensen zijn (door de bank genomen) sociale wezens. Behalve dat we het leuk doen in groepjes en het prettig vinden om ergens te zijn waar ook andere mensen zijn vinden we het kennelijk ook fijn om een relatie met één uitverkoren persoon aan te gaan. Hoe verklaar je anders dat er na zoveel gebroken harten, liefdesverdriet en vechtscheidingen toch keer op keer nieuwe relaties ontstaan? Mensen na al die ellende en hartzeer opnieuw verliefd worden, gaan samenwonen, trouwen en liefdesbaby’s produceren. Omdat het iets is dat in onze natuur besloten ligt. De meeste mensen zijn liever samen dan alleen. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Bewust single

Ooit kwam ik eens een onderzoek tegen waaruit bleek dat slechts 2 procent van de alleenstaanden ook daadwerkelijk alleen wilde zijn en blijven. Ze verkozen het single bestaan bewust boven een relatie en waren daar tevreden en gelukkig mee. Met dit in je achterhoofd begrijp je vast waarom datingsites uitpuilen van de profielen en Tinder een doorslaand succes is. Ditzelfde gegeven maakt ook dat heel wat mensen het maar moeilijk kunnen begrijpen dat sommige singles heel happy zijn zonder partner. Maar is onbegrip hetzelfde als een taboe? Als jij geen spruiten lust begrijp je ook niet dat iemand anders zijn vingers erbij aflikt. Maar dat maakt iemand niet minder, vreemd of een rare snuiter. Toch?

Maatschappelijk geaccepteerd

Het gaat vooral mis als we iemand tegenover ons krijgen die aantrekkelijk, vlot en succesvol is. “Dat die nou nog alleen is zeg…. Onbegrijpelijk. Zo’n leukerd!” Van mensen die maatschappelijk en sociaal gezien geslaagd zijn, kunnen we ons niet goed voorstellen dat die zonder partner gelukkig door het leven gaan. Laat staan dat ze dat zo willen houden. Maar waarom eigenlijk niet? Omdat we zelf wel een partner hebben? Die behoefte niet hebben? Omdat we van de ene in de andere relatie stappen zodat we niet eens weten hoe het voelt om een tijdje alleen door het leven te gaan? Of vind je ergens diep in je hart dat het niet hoort? Alleen zijn. Dat je pas compleet bent met een partner naast je? Hoe het ook zij; het echte taboe is er heus  vanaf maar dat onbegrip… daar moet nog wel aan gewerkt worden.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.