sexting niet zonder gevaar

Sexting zorgt voor depressies onder jongeren

Dat pesten zich al lang niet meer beperkt tot het schoolplein, dat is in het digitale tijdperk niet zo verrassend. Maar dat de gevolgen van sexting tot bijzonder ernstige depressies kunnen leiden onder jongeren blijkt erger dan gedacht.

Gevaren van sexting

Op zich kent sexting geen gevaren voor de psychische gezondheid van jongeren. Het probleem is echter dat het door jongeren gezien wordt als een onschuldige en nieuwe vorm van flirten. Maar wanneer sexting voorkomt in combinatie met cyberpesten, neemt het fenomeen heel andere (en gevaarlijke) proporties aan.

Sexy foto’s

Volgens de Londense pyschiater Natasha Bijlani zal het aantal jongvolwassenen dat aan automutilatie doet toenemen, specifiek door die blootstelling aan online en digitaal misbruik. “De effecten van pesten kunnen erg lang aanslepen en ingrijpend zijn,” vertelt ze. “We moeten veel meer aandacht besteden aan het bijbrengen van een digitaal bewustzijn als het over de risico’s van zulke sexy foto’s gaat. Sexting is een soort van inheemse ziekte geworden bij jongeren, en we zijn nog niet zeker wat de consequenties op lange termijn zullen zijn.”

Geen hulpkanalen

De cijfers liegen er niet om. Zo zou één op vijf tussen 16 en 24 jaar symptomen van depressie of angst- en stressgevoelens hebben. Het grootste probleem daarbij is dat alle mogelijke hulpkanalen voor deze jongeren vandaag de dag nog steeds ontbreken.

Hulp geboden

Ook baas van NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) geeft aan dat de nood aan hulp dringt. “We weten dat sommige kinderen die misbruikt, gepest of geïntimideerd werden om sexy foto’s van zichzelf te versturen, hun toevlucht zoeken in automutilatie. Anderen zien hun toekomst in rook opgaan door een aanhoudende depressie. Het is onze taak om hen zo vroeg mogelijk te helpen. Als we dit probleem negeren, dreigen we een hele generatie op de rand van wanhoop achter te laten.”

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.