sexting niet zonder gevaar

Sexting zorgt voor depressies onder jongeren

Dat pesten zich al lang niet meer beperkt tot het schoolplein, dat is in het digitale tijdperk niet zo verrassend. Maar dat de gevolgen van sexting tot bijzonder ernstige depressies kunnen leiden onder jongeren blijkt erger dan gedacht.

Gevaren van sexting

Op zich kent sexting geen gevaren voor de psychische gezondheid van jongeren. Het probleem is echter dat het door jongeren gezien wordt als een onschuldige en nieuwe vorm van flirten. Maar wanneer sexting voorkomt in combinatie met cyberpesten, neemt het fenomeen heel andere (en gevaarlijke) proporties aan.

Sexy foto’s

Volgens de Londense pyschiater Natasha Bijlani zal het aantal jongvolwassenen dat aan automutilatie doet toenemen, specifiek door die blootstelling aan online en digitaal misbruik. “De effecten van pesten kunnen erg lang aanslepen en ingrijpend zijn,” vertelt ze. “We moeten veel meer aandacht besteden aan het bijbrengen van een digitaal bewustzijn als het over de risico’s van zulke sexy foto’s gaat. Sexting is een soort van inheemse ziekte geworden bij jongeren, en we zijn nog niet zeker wat de consequenties op lange termijn zullen zijn.”

Geen hulpkanalen

De cijfers liegen er niet om. Zo zou één op vijf tussen 16 en 24 jaar symptomen van depressie of angst- en stressgevoelens hebben. Het grootste probleem daarbij is dat alle mogelijke hulpkanalen voor deze jongeren vandaag de dag nog steeds ontbreken.

Hulp geboden

Ook baas van NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) geeft aan dat de nood aan hulp dringt. “We weten dat sommige kinderen die misbruikt, gepest of geïntimideerd werden om sexy foto’s van zichzelf te versturen, hun toevlucht zoeken in automutilatie. Anderen zien hun toekomst in rook opgaan door een aanhoudende depressie. Het is onze taak om hen zo vroeg mogelijk te helpen. Als we dit probleem negeren, dreigen we een hele generatie op de rand van wanhoop achter te laten.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!