selfie persoonlijkheid

Selfies niet goed voor liefdesrelaties

Ook lekker veel selfies gemaakt afgelopen maanden? Misschien toch niet zo’n heel goed idee volgens onderzoekers. Een nieuwe studie (met een absurd lange werktitel die we je zullen onthouden) gaat dat waarschijnlijk laten zien. Dat meldt Science Direct.

Effect op liefdesrelaties

Vertaald naar het Nederlands is de titel van het onderzoek ‘De online ideale persona versus het effect van jaloezie: twee verklaringen waarom selfies worden geassocieerd met romantische relaties van lagere kwaliteit’. Het is een onderzoek van Amerikaanse bodem, waarbij gekeken wordt hoe ‘selfiemakers’ naar zichzelf kijken en hoe dit van invloed kan zijn op hun liefdesrelatie.

Social Media

Het is een vervolgonderzoek van een studie waaruit blijkt dat hoe meer selfies een stel samen maakt, des te aannemelijker het is dat deze personen hun relatie als een van lagere kwaliteit beschouwen. Het gaat echter niet puur om het maken van selfies, maar ook om het gebruik van social media en het plaatsen van de selfies hierop.

Neiging tot narcisme

In meerdere onderzoeken komt naar voren dat een neiging tot narcisme gelinkt wordt aan het maken van selfies. Uit het onderzoek blijkt ook dat het maken van meer selfies leidt tot het meer naar boven komen van narcistische trekjes. „Narcistische individuen nemen vaker selfies. Deze toename in ‘selfieproductie’ zorgt ervoor dat de persoon nog narcistischer wordt”, aldus onderzoeker Daniel Halpern in gesprek met Pacific Standard.

Jaloezie en ideaalbeeld

Dat is dus eerder onderzoek. De nieuwe studie, waarbij Halpern ook een van de onderzoekers is, richt zich meer op hoe dit gedrag een relatie beïnvloedt. Daarbij wordt gekeken naar twee factoren. De eerste is jaloezie, die voortkomt uit het delen van selfies van de partner en likes en reacties op die posts. De tweede is het idee dat iemand online een ideaalbeeld van zichzelf schept dat te veel verschilt van de werkelijkheid. Beide factoren zouden van slechte invloed zijn op een liefdesrelatie.

Seksleven

Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van een panelstudie, waarbij een groep proefpersonen op twee geplande momenten, een jaar van elkaar, onderzocht wordt op verschillende fronten. Uit eerder onderzoek bleek al dat het regelmatig maken van selfies niet goed is voor je seksleven. „Wie de hele tijd zichzelf op de voorgrond plaatst, doet dat ook in seksuele relaties. Die heeft niet echt aandacht voor de ander”, aldus hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman afgelopen februari.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.