selectief doof

Selectief doof zijn is gemakkelijk

Als je in een lawaaierige kamer bent, is het makkelijker om de stem van je partner te horen. Dat komt natuurlijk omdat je die door en door kent. Maar ook het omgekeerde is waar, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Zo zou het erg makkelijk zijn om een stem die je kent te negeren in het voordeel van een andere, onbekende stem. ‘Selectief doof’ zijn voor de woorden van je partner is dus helemaal niet zo moeilijk. Luisteren naar een vreemde stem tussen andere vreemde stemmen is dat daarentegen wel.

Opzet onderzoek

Voor het onderzoek ondervroegen onderzoeksleidster Ingrid Johnsrude en haar collega’s van de Queen’s University getrouwde koppels tussen 44 en 79 jaar. Aan hen werd gevraagd om instructies voor te lezen, waarvan geluidsopnames werden gemaakt. Nadien kreeg elke deelnemer een koptelefoon opgezet en luisterde hij of zij naar de opname van zijn of haar partner, die tegelijkertijd afgespeeld werd met de opname van een onbekende stem.

Bij sommige experimenten werd aan de deelnemers gevraagd om te rapporteren wat hun partner had gezegd. Bij andere moesten ze dan weer vertellen wat de onbekende stem te vertellen had. Dat was omdat de onderzoekers wilden nagaan of de vertrouwdheid met de stem een verschil maakt in hoe goed de deelnemers begrepen wat de ‘doelstem’ vertelde.

Accuraat

De resultaten toonden dat er een duidelijk voordeel is bij het luisteren naar een bekende stem. De deelnemers waren veel accurater wanneer ze moesten luisteren naar de stem van hun partner dan naar die van een onbekende. De vertrouwde stem konden ze veel beter verstaan.

De accuraatheid veranderde ook niet als de deelnemers ouder werden: ze konden hun partner nog steeds veel beter verstaan. Maar bij het luisteren naar de onbekende stemmen speelde de leeftijd wel een rol. De deelnemers van middelbare leeftijd konden de onbekende stem vrij gemakkelijk volgen, zeker als die samen afgespeeld werd met de stem van hun partner.

Negeren

“Dat wil zeggen dat deze volwassenen in staat waren om de herkenbare stemmen af te scheiden én te negeren, waardoor ze de onbekende stem beter hoorden”, legt dr. Johnsrude uit. Naarmate de proefpersonen ouder werden, bleek dit echter steeds moeilijker te zijn. “Voor hen is het moeilijker om een herkenbare stem te negeren”, klinkt het.

Bron: HLN

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.