nieuwsgierig online

Seksuele voorkeuren openbaar na hack datingsite

Een erotische datingsite, Adult Friend Finder, die ook in Nederland actief is heeft te maken gekregen met een nogal pijnlijke situatie. De persoonlijke gegevens van maar liefst 3,5 iljoen gebruikers zijn gestolen en uitgelekt.

Erotische daten

Erotisch daten, een zoektocht naar een buitenechtelijke relatie en afwijkende seksuele voorkeuren: op veel datingsites kan het allemaal, afgeschermd, op je eigen profiel en dus privé. Het is dan ook een pijnlijke zaak als zo’n site gehackt wordt. Dat is nu het geval bij de erotische datingsite Adult Friend Finder: na een hack zijn de gegevens van 3,5 miljoen gebruikers zijn openbaar, mits je een beetje handig bent met computers.

Seksuele voorkeuren

Volgens tech-redacteur Rachid Finge zijn persoonsgegevens die door websites worden bewaard haast per definitie gevoelig. “Maar in dit geval komt er een extra dimensie bij. Naast gegevens als namen, geboortedata en mail- en IP-adressen zijn ook seksuele voorkeuren openbaar gemaakt.” En dat kan voor problemen zorgen, bijvoorbeeld als je omgeving niet op de hoogte is van je geaardheid, of als je partner niet weet dat je ook met anderen seks wil.

Pech

“De mensen met gelekte gegevens hebben pech, daar zal niet veel meer tegen te doen zijn,” zegt Rachid. “Het internet heeft een lang geheugen en er zijn ongetwijfeld al meerdere kopieën van de gelekte gegevens in omloop.” Zelfs als je je profiel al voor dit nieuws had verwijderd, loop je kans dat je gegevens openbaar zijn. Dit gebeurde de Engelsman Shaun Harper. “Ik heb mijn profiel verwijderd, dus ik dacht dat de informatie gewist was. Dit soort sites horen veilig te zijn”, vertelt hij aan het Britse Channel 4 News.

Afpersing

Naast de inbreuk op je privacy heeft zo’n hack meer gevolgen: persoonlijke informatie kan door internetcriminelen gebruikt worden voor phishing en het verspreiden van spam. Ook loop je het risico afgeperst te worden. Sinds zijn gegevens openbaar zijn gemaakt heeft Harper veel spammails met virussen gekregen.

Profielen alsnog openbaar

Dat deze verwijderde profielen alsnog openbaar zijn kan volgens tech-redacteur Rachid komen doordat de site al een tijd geleden is gehackt, maar nu pas bekend is dat het om Adult Friend Finder gaat. “Een andere mogelijkheid is dat Adult Friend Finder gegevens van ex-klanten simpelweg niet, of pas veel later verwijdert. Als daarover niets staat in algemene voorwaarden, dan kan ik me voorstellen dat sommige ex-klanten een rechtszaak overwegen vanwege nalatigheid.”

Groeiend risico

“De hack legt een groeiend risico op internet bloot”, zegt Rachid. “We slaan steeds meer gegevens op in de Cloud en er zijn steeds meer sites en bedrijven die onze gegevens graag online bewaren. Tegelijkertijd wordt beveiliging steeds moeilijker en neemt het aantal mensen dat daar echt verstand van heeft niet per se toe.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam