nieuwsgierig online

Seksuele voorkeuren openbaar na hack datingsite

Een erotische datingsite, Adult Friend Finder, die ook in Nederland actief is heeft te maken gekregen met een nogal pijnlijke situatie. De persoonlijke gegevens van maar liefst 3,5 iljoen gebruikers zijn gestolen en uitgelekt.

Erotische daten

Erotisch daten, een zoektocht naar een buitenechtelijke relatie en afwijkende seksuele voorkeuren: op veel datingsites kan het allemaal, afgeschermd, op je eigen profiel en dus privé. Het is dan ook een pijnlijke zaak als zo’n site gehackt wordt. Dat is nu het geval bij de erotische datingsite Adult Friend Finder: na een hack zijn de gegevens van 3,5 miljoen gebruikers zijn openbaar, mits je een beetje handig bent met computers.

Seksuele voorkeuren

Volgens tech-redacteur Rachid Finge zijn persoonsgegevens die door websites worden bewaard haast per definitie gevoelig. “Maar in dit geval komt er een extra dimensie bij. Naast gegevens als namen, geboortedata en mail- en IP-adressen zijn ook seksuele voorkeuren openbaar gemaakt.” En dat kan voor problemen zorgen, bijvoorbeeld als je omgeving niet op de hoogte is van je geaardheid, of als je partner niet weet dat je ook met anderen seks wil.

Pech

“De mensen met gelekte gegevens hebben pech, daar zal niet veel meer tegen te doen zijn,” zegt Rachid. “Het internet heeft een lang geheugen en er zijn ongetwijfeld al meerdere kopieën van de gelekte gegevens in omloop.” Zelfs als je je profiel al voor dit nieuws had verwijderd, loop je kans dat je gegevens openbaar zijn. Dit gebeurde de Engelsman Shaun Harper. “Ik heb mijn profiel verwijderd, dus ik dacht dat de informatie gewist was. Dit soort sites horen veilig te zijn”, vertelt hij aan het Britse Channel 4 News.

Afpersing

Naast de inbreuk op je privacy heeft zo’n hack meer gevolgen: persoonlijke informatie kan door internetcriminelen gebruikt worden voor phishing en het verspreiden van spam. Ook loop je het risico afgeperst te worden. Sinds zijn gegevens openbaar zijn gemaakt heeft Harper veel spammails met virussen gekregen.

Profielen alsnog openbaar

Dat deze verwijderde profielen alsnog openbaar zijn kan volgens tech-redacteur Rachid komen doordat de site al een tijd geleden is gehackt, maar nu pas bekend is dat het om Adult Friend Finder gaat. “Een andere mogelijkheid is dat Adult Friend Finder gegevens van ex-klanten simpelweg niet, of pas veel later verwijdert. Als daarover niets staat in algemene voorwaarden, dan kan ik me voorstellen dat sommige ex-klanten een rechtszaak overwegen vanwege nalatigheid.”

Groeiend risico

“De hack legt een groeiend risico op internet bloot”, zegt Rachid. “We slaan steeds meer gegevens op in de Cloud en er zijn steeds meer sites en bedrijven die onze gegevens graag online bewaren. Tegelijkertijd wordt beveiliging steeds moeilijker en neemt het aantal mensen dat daar echt verstand van heeft niet per se toe.”

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

koffiehoek
By Margret ·
18 oktober 2021

Gratis dating in de koffiehoek

Per dag brengen veel werknemers een kwartier door in de koffiehoek van het bedrijf. Koffie leidt tot inspiratie, maar als je het handig aanpakt kan het een vorm zijn van gratis dating.
5 date tips niet opvolgen
By Margret ·
4 oktober 2021

Na 9 maanden en 98 dates verder

Bij wijze van een experiment in 9 maanden tijd 98 keer op date gaan, dat is soort top sport. Susan Winter heeft dit gedaan en de conclusies die zij hieruit trekt zijn niet gering. Vrouwen die elkaar vertrappen om het meeste aandacht van een man te krijgen, lijkt wel het dierenrijk.
vragen en antwoorden vliegen
By Margret ·
1 oktober 2021

Zonder vooroordelen daten met papieren zak op je hoofd

In Groot-Britannië hebben ze een nieuwe vorm van daten bedacht. Het deed mij meteen denken aan The Voice, ongezien mooi zingen en niet beoordeeld worden op je uiterlijk. Daten met de ruggen naar elkaar toe? Nee, met een papieren zak over je hoofd.
gratis date scoren
By Margret ·
20 september 2021

Ongeschikt gesprekstof voor eerste date

Een handleiding voor een perfecte eerste date bestaat niet. Deze date zal door zenuwen wat moeizaam kunnen verlopen. Maar ja, geen date, is ook geen optie meer. Wat je precies moet zeggen, is ook lastig. Enkele tips waarover je beter niets kunt zeggen, daar ben je mogelijk wel mee geholpen.
date tips
By Moniek ·
5 september 2021

9 opmerkelijke date geheimen

Denk je als single alles al te weten over daten? Even je kennis testen dan. Wij vertellen je 9 interessante geheimen over daten zodat je weer helemaal op de hoogte bent en klaar voor je volgende date!
daten december coach
By Margret ·
9 augustus 2021

Wil je met me slapen? Voulez vous coucher avec moi, ce soir?

"Voulez-vous coucher avec moi?" Dat is de vraag die Brian uit Californië tijdens zijn 'sexperiment' aan 200 vrouwen in Amerika stelde. 200 keer kreeg hij een kordate 'nee' als antwoord.