50+ singles gids

Seks op de eerste date? Zo denken singles erover!

Sinds corona hebben we tijd zat om te swipen op Tinder en co. Maar vertaalt zich dat ook naar dates, of een avondje tussen de lakens? Niet altijd. Slechts één op de drie singles heeft het laatste jaar een afspraakje gehad. Dat blijkt uit een nieuwe studie van onderzoeksbureau iVox in opdracht van JOE, voor het radioprogramma ‘Love, Sex & Drama’ met presentatrice Tess Goossens. 

Vrijgezellen in Vlaanderen

We hebben het al vaker gehoord: de vrijgezellen in Vlaanderen zijn met steeds meer. En neen, dan hebben we het heus niet alleen over jonge millennials die naarstig zoekende zijn naar het dekseltje dat op hun potje past (of vice versa). Dat clichébeeld is volledig achterhaald, zo blijkt ook uit een rondvraag bij 1.000 Vlamingen ouder dan 18 jaar. Twee op de drie singles zijn namelijk ouder dan 40 jaar. Een derde heeft zelfs al een huwelijk achter de rug. En best opvallend: bij de 40 plussers heeft 13 procent nog nooit een echte relatie gehad.

Stereotype

Nog zo’n stereotype is dat de meeste alleenstaanden niet gelukkig zijn met hun liefdesstatus. Ook dat klopt niet volledig. Volgens het onderzoek is ‘slechts’ één op de tien niet tevreden met zijn datingleven. Toegegeven: met z’n tweetjes op stap gaan, dat gebeurt niet zo veel. Amper één op de drie heeft dit jaar een afspraakje achter de rug. Bij de 40-plussers is dat maar 27 procent. Eén op de vijf 40-plussers gaan nooit op date. En – geen grote verrassing – door corona gaat de helft nu veel minder (of zelfs bijna nooit) op date. Als het toch zover komt? Dan is iets gaan drinken de favoriete activiteit. Eén op de drie vindt bovendien dat seks op de eerste date moet kunnen.

Daten is niet simpel

Alleenstaanden geven wel aan dat ze het moeilijk vinden om te daten. Online daten wordt door een select groepje gedaan. Bij jongeren gaat het maar om 8 procent. De helft van de 40-plussers komt amper nieuwe mensen tegen. En 3 procent heeft ooit gebruik gemaakt van een datingbureau.

Nog een factor die voor hindernissen zorgt: die potentiële prins op het witte paard blijkt niet altijd even eerlijk te zijn. 40 procent  is er al eens achter gekomen dat de date een relatie bleek te hebben. Ook ghosten is een groot probleem. De helft heeft er al eens te maken mee gehad, een vierde zelfs meerdere keren. Maar blijkbaar moeten ze ook de hand in eigen boezem steken: 30 procent geeft toe dat zelf al te hebben gedaan.

Zondagavond gaat Tess Goossens dieper in op deze cijfers met seksuoloog en relatietherapeute Mieke Mievis. ‘Love, Sex en Drama’, elke zondag van 19 tot 21 uur. 

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.