De liefde van de man gaat door de maag, wordt wel eens gezegd. Maar als een man moet kiezen tussen een stomende vrijpartij of een gezellig diner, zal hij doorgaans voor de eerste optie gaan. En dat is te wijten aan de manier waarop zijn brein geprogrammeerd is, zo beweren Britse onderzoekers. 

Man verkiest seks boven voeding

Nieuw onderzoek van de University College Londen suggereert dat mannen seks boven voeding verkiezen omdat ze over bijzondere neuronen beschikken. Vrouwen zouden deze speciale zenuwcellen daarentegen niet hebben. Deze neuronen werden MCM’s ofwel de ‘mysterieuze cellen van mannen’ (mystere cells of the male) gedoopt.

Wormen onderzoek…

De wetenschappers botsten op deze neuronen tijdens een onderzoek op een soort van kleine rondwormen. Er zijn twee geslachten van deze rondwormen: mannelijke en zelf bevruchtende hermafrodiete organismen. De wormen werden zo geconditioneerd dat ze zouden verhongeren als ze zout werden voorgeschoteld. Na verloop van tijd vluchtten de wormen effectief weg van zout. Maar als de mannelijke rondwormen zowel zout als een worm zagen om mee te paren, gingen ze naar de andere worm. De hermafrodieten poetsten nog steeds de plaat.

Mannen van nature geprogrammeerd

Daaruit leiden de onderzoekers af dat mannen van nature geprogrammeerd zijn om een partner te vinden in plaats van naar eten te zoeken. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Begrijpen van seksualiteit

Hoewel ze de neuronen gevonden hebben in de hersenen van de rondwormen, gaan de wetenschappers ervanuit dat gelijkaardige mechanismen aan het werk zijn bij het mannelijke brein. “Ook al werd het onderzoek uitgevoerd bij rondwormen, het helpt ons om verschillen in seksualiteit te begrijpen”, zei onderzoeker Scott Emmons, neurowetenschapper van het Albert Einstein College of Medicine. “Het is goed mogelijk dat het mannelijke brein andere neuronen bevat dan het vrouwelijke brein en vice versa.”