seks op het strand

Seks maakt je slimmer, vooral met nieuwe partner

Regelmatig seks hebben kan een boost geven aan je brein. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek. Dat is vooral het geval bij mensen in een nieuwe relatie. Hun zenuwgroei is groter, wat de alertheid bevordert.

Daarnaast kan seks ook de groei van hersencellen aanmoedigen in het deel dat verantwoordelijk is voor het geheugen en leervermogen. Bovendien zou seks het brein ook beschermen tegen mentaal verval door meer voedingsstoffen naar het brein te brengen.

Verliefd

Dat blijkt uit verschillende studies, waaronder dat van een groep wetenschappers van de Universiteit van Pavia in Italië. Zij voerden bloedtests uit bij drie verschillende groepen proefpersonen: mensen die nog maar net verliefd waren, mensen met een langdurige relatie en singles.

Zenuwgroei

Bij de eerste groep was er duidelijk een grotere zenuwgroei te zien dan bij de twee andere. Die groei is cruciaal voor het menselijk welzijn én de mentale alertheid. Maar hoe langer een koppel samenbleef, hoe minder groot de zenuwgroei werd. Dat toont aan dat de gezondheidsvoordelen zich vooral voordoen in het begin van een relatie.

Groei hersencellen

Verder toonden de resultaten ook aan dat seks niet alleen stress vermindert, maar ook een boost geeft aan het hersenvermogen. Die bevindingen worden bevestigd door een aparte studie die de mentale gezondheid van ratten bekeek, uitgevoerd aan de Princeton University in Amerika. Mannelijke ratten werden in twee groepen verdeeld: de leden van de ene groep mochten maar een keer op twee weken seks hebben, de andere groep deed het in diezelfde periode dagelijks. Op het einde van de studie stelden de wetenschappers vast dat de seksueel actieve ratten niet alleen een grotere groei van zenuwcellen hadden, maar ook een lager gehalte van stresshormonen.

Stimulatie

Daarnaast bleek ook: hoe meer seks je hebt, hoe meer cellen er kunnen groeien. Dierenstudies suggereren dat seks de groei van hersencellen in de hippocampus stimuleert, het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het geheugen en het leervermogen. Van factoren zoals stress en depressies werd aangetoond dat ze de hippocampus doen krimpen, maar sporten én seks kunnen dat effect tegengaan.

Mentaal verval

Ten slotte zou seks onze hersencellen ook beschermen tegen verval. “Er is bewijs dat oudere mensen die seksueel actief zijn minder kans hebben op dementie. Dat kan verschillende oorzaken hebben”, zegt dr. Ghosh. Zo zorgt seks voor een verhoogde bloedstroom naar de hersenen, wat het zuurstofgehalte verhoogt. “MRI-scans hebben aangetoond dat de neuronen in het brein tijdens het orgasme actiever zijn en meer zuurstof gebruiken”, verklaart Barry Komuisaruk, professor van de Rutgers University.

“Het ziet ernaar uit dat hoe actiever de neuronen zijn, hoe meer zuurstof ze uit het bloed halen. Dat wil zeggen dat er bloed met meer zuurstof naar dat gebied gebracht is, wat ook een verse aanvoer van voedingsstoffen betekent.” En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, doet dr. Ghosh er nog een laatste schepje bovenop: “Seks kan ook de geest van een vrouw verscherpen”, meent hij. Dat komt door de golf van sekshormonen, vooral testosteron, die helpen om de concentratie en reactietijden te verbeteren.

Bron: AD

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.